Eenentwintigste Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal Eenentwintigste Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal

Kersverse vangst met 22 nieuwe talenten

, Tekst: Timo Pisart / Samenstelling: Erik Zwennes & Ingmar Griffioen

Eenentwintigste Hollandse Nieuwe compilatie op de Luisterpaal

Kersverse vangst met 22 nieuwe talenten

Tekst: Timo Pisart / Samenstelling: Erik Zwennes & Ingmar Griffioen ,

De hele maand bevond de redactie zich op verse geluidsgolven om te vissen naar de beste nieuwe acts van Nederlandse bodem. Het resultaat is te beluisteren op de eenentwintigste Hollandse Nieuwe compilatie. Op de compilatie staan eenentwintig nieuwe acts, plus een bonustrack. De Hollandse Nieuwe 21 is de hele maand augustus te horen op de Luisterpaal.

Kersverse vangst met 22 nieuwe talenten

Weer of geen weer: de hele maand bevond de redactie zich op verse geluidsgolven om te vissen naar de beste nieuwe acts van Nederlandse bodem. Het resultaat is te beluisteren op de eenentwintigste Hollandse Nieuwe compilatie. Op de compilatie staan eenentwintig nieuwe acts, plus een bonustrack. De Hollandse Nieuwe 21 is de hele maand augustus te horen op de Luisterpaal. 

Wil jij met je nieuwe nummer ook op de Hollandse Nieuwe sampler? Stuur dan een MP3 of een downloadlink vergezeld van info/bio naar 3VOOR12@gmail.com.

Beluister nu een maand lang het eenentwintigste deel in de Hollandse Nieuwe compilatiereeks.

1. Kill 'em Mister - Female Killer Robot
Deze Amsterdams-Londense vierkoppige formatie maakt dampende DIY electro met scheurende synthesizers én gitaren. Met Bombay Show Pig maakte gitarist Mathias Janmaat vorig jaar de Popronde al onveilig, dit jaar zal hij hetzelfde doen met Kill ‘em Mister. Voetjes van de vloer in de stijl van Crystal Castles, Sleigh Bells en M.I.A.!

2. Spiderworld - Gone Things
Hij schreef liedjes onder de naam Spiderworld, zij schreef liedjes onder haar eigen naam. Voor ze het wisten vielen Jim Reijers en Laura Martín voor elkaar en gingen ook muzikaal een romance aan. Samen musiceren ze nog altijd als Spiderworld en maken ze poppy shoegaze.

3. Try Acrobatics - 60 Years Of TV (Competition Me And You)
Tacky gitaar-synthpop, het Amsterdamse Try Acrobatics is er niet vies van. Hun debuut-EP werd geproduceerd door Pim van de Werken en nodigt meer dan eens uit tot acrobatiek op de dansvloer.

4. Kabel - Triple X (met Ra Smoke en Afu Sensi)
Nog geen jaar geleden nam hij zijn eerste rap op, toch vervulde de Nijmeegse Kabel op Fakkelteitgroep 2 en 3 al een flinke rol. Voor zijn debuut-EP genaamd I Love Kabel wordt wordt hij ondersteund door zijn zes jaar oudere broer Roscovitsch (Zo Moeilijk) en producers als CB (Cirino Brown), door een gecrashte computer zal deze EP pas in november of oktober het levenslicht zien.

5. Man From The South - Bring Me Home
Misschien ligt het aan de wat mindere prestaties van de voormalige voetbalhoofdstad van Nederland: hier is nóg meer stemmige folk uit Eindhoven. Paul van Hulten is beter bekend als helft van Woody & Paul. Onder het moniker Man From The South maakt Van Hulten in zijn eentje countryfolk die net zo goed uit het zuiden van de VS had kunnen komen.

6. The Pignose Willy's - Fuzzbone Slim
Joost Varkenvisser schopt en slaat overal tegenaan waar hij met zijn vier ledermaten maar tegenaan kan hengsten. Als helft van The Pignose Willy’s speelt hij niet alleen gitaar maar hengst hij met de rest van zijn lichaam ook op een geïmproviseerde drumkit én zingt hij, terwijl Pieter Kamp in een overstuurde harmonica hijgt. The Pignose Willy’s: vunzige rock ‘n roll boogie om je heupen bij te schudden.

7. Elise Dinfena - R.E.S.P.E.C.T. Me
Hoewel Elise Dinfena nog weinig spreekwoordelijke noten op haar zang heeft, staat de Rotterdamse soulzangeres al in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland (categorie hiphop). In januari bracht ze haar debuutalbum uit.

8. Microblood - Skycastle
Microblood is een jonge mysterieuze producer uit Utrecht die een instrumentaal mengsel van hiphop, dubstep en house fabriceert. Later dit jaar verschijnt een eerste wapenfeit genaamd Eyeapple EP.

9. Fly-Bro - Check
Fly-Bro is niet het broertje van Flying Lotus maar een creatieve mc uit Amsterdam met Ghanese roots. Hij staat in de halve finale van de Grote Prijs in de categorie hiphop. Hoewel Fly-Bro niet vies is van bragging en boasting, schrijft hij even graag over maatschappelijke kwesties.

10. My Friend Television - Where Did You End Up
Heel veel valt er over My Friend Television nog niet te melden: meer dan een bandnaam en enkele fijne tracks op Bandcamp bezit deze Groningse folkie nog niet. Op het moment werkt My Friend Television aan een eerste album dat als vinyl dubbelelpee zal worden uitgebracht.

11. Tim Calis & Reinders - 1 In Een Miljoen
Met jeugdige onschuld rapt Tim Calis uit Almere over de beats van de Duivense Luuk Reinders. De twee leerden elkaar kennen op de Herman Brood Academie en zullen na het uitbrengen van de EP Een Miljoen de Popronde aandoen.

12. The Swains - Bloody Drum
Met dampende orgels en gitaren en een gruizige stem klinkt The Swains alsof ze roots hebben in de Achterhoekse modder, maar in werkelijkheid komt de bluesy garagerockband uit Groningen. In 2006 won The Swains de Groninger Popprijs al, een debuutalbum wordt begin volgend jaar verwacht.

13. The T.S. Eliot Appreciation Society - The Wicked Messenger
Dat je voor een bloedmooi folkliedje niet meer nodig hebt dan een akoestische gitaar, drie akkoorden en een raspende stem bewijst The T.S. Eliot Appreciation Society. Met The Wicked Messenger schuurt de Utrechtse singer-songwriter zowel vocaal als muzikaal dichter tegen The Tallest Man On Earth dan de toneelschrijver Eliot aan, en daar hoeft hij zich niet voor te schamen.

14. Woud - W/U
Uit het kamp Bonne Aparte/Adept is na onder andere Eklin, Herrek en Bebe Fang wéér een nieuw project ontsproten: Woud bestaat Wouter Venema (Eklin), die met Keimpe Koldijk (Bonne Aparte, Adept en Bebe Fang) spookachtige ambient maakt. Waan je met Woud in de duistere bossen van Noorwegen.

15. We Killed Bambi - I Am Awesome
Eclectischer dan We Killed Bambi wordt het niet: zelf spreken ze van electronicmellowexperimetalcorehardstylepoprockminimal en eigenlijk weten wij niet hoe we het beter zouden kunnen omschrijven. In I Am Awesome weerklinkt zeker twintig jaar popcultuur in een bloederige cocktail met evenveel brokken Korn als Kinderen voor Kinderen.

16. DNRWAYF (Do Not Run We Are Your Friends) - Spazz Attack
In HN12 belichtten wij al het grindcore jazzduo Dead Neanderthals, negen verzamelaars later is het de beurt aan DNRWAYF dat een saxofonist deelt met eerdergenoemde duo. Deze rockband uit Nijmegen maakt weliswaar meer behapbare muziek, maar nog altijd wordt het experiment niet geschuwd met zelfgemaakte basgitaren en krijsende vocalen.

17. Loud Squirt - Little Jackpot Girl
Hun laatste 7” namen ze direct op op band en zo klinkt Loud Squirt ook: als vuige oldschool garage punkrock ‘n roll. Op 16 september speelt het Groningse trio op Incubate, op deze Hollandse Nieuwe nemen we vast een voorschot op de show vol vuilspuiterij.

18. Anatopia - Disko Schlampe
In het Engels - maar met Duitse tongval - zingen Klaus Pötzlich en Henrietta Morgenstern van Anatopia over energieke synthesizer-pop. Het Amsterdamse duo staat op de Popronde en schijnt live een behoorlijke freakshow te zijn.

19. Otis - Stupidity Afloat
De West-Brabantse hardcoreband Otis heeft al heel wat ervaring in de gelederen: de bandleden speelden eerder al in bands als Stockholm Syndrome, Cumshot en The Coffinkids. Stupidity Afloat zal in september worden uitgebracht op een split met Greyline, deze zondag speelt Otis in het voorprogramma van Dillinger Escape Plan in Tivoli.

20. Klaus Womb & Penny Super Pony Strip - Disco Disco Disco Disco
De koning is dood, lang leve de koning: met het aanstaande overlijden van Aux Raus is er alweer een nieuwe gabberpunkformatie opgestaan. Het Eindhovense duo Klaus Womb & Penny Super Pony Strip steekt Aux Raus alvast naar de kroon met achter de knoppen Mike Dobber van Nikoo.

21. Bird - Planet You
Het Eindhovense Bird speelt melancholische folk met akoestische gitaar, strijkers, bas, toetsen en af en toe een accordeon of klokkenspel. Eerder traden ze al op met The Black Atlantic en Alamo Race Track. Vorig jaar schoot 3VOOR12/Eindhoven een mooie sessie met het trio.

22. Bonus: Individualism - Black Cherry
De piepjonge producer Maarten Brijker won als Individualism de Grote Prijs van Nederland in 2010 (categorie Dance) en stond al op HN14. Afgelopen maand debuteerde hij met de Kaleidoscope EP, uitgebracht op Shipwrec en gepresenteerd in Paradiso.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12