Paulusma en Tom Pintens op DeSpeech deel 2 Paulusma en Tom Pintens op DeSpeech deel 2

Nieuw album LPG op stapel voor het eind van het jaar

, Jochem Boom

Paulusma en Tom Pintens op DeSpeech deel 2

Nieuw album LPG op stapel voor het eind van het jaar

Jochem Boom ,

Begin mei komt deel twee van het project DeSpeech in de winkels te liggen. DeSpeech is bedacht door de Groningse band LPG, en opgezet in samenwerking met Paradiso Melkweg Productiehuis. Het hele project bestaat uit drie bijzondere, fysieke uitgaven waarop verschillende kunstdisciplines samenkomen.

Nieuw album LPG op stapel voor het eind van het jaar

In december verscheen DeSpeech 1, een EP met muziek van LPG, Alamo Race Track, Herrek en At The Close Of Everyday rond het thema licht en donker. Arend Jan van der Scheer, zanger en gitarist van LPG was verrast door het succes van het eerste deel uit de driedelige serie. "We waren heel tevreden over de eerste uitgave en de liveshows. Het werd veel beter ontvangen dan we van te voren hadden ingeschat. We zijn er gaandeweg wel achtergekomen dat het thema van de vorige plaat en show voor sommige mensen te abstract was. Die bevindingen nemen we mee bij het maken van de volgende uitgaven."

DeSpeech deel twee bestaat uit een luisterboek met daarop vier speeches die zijn geschreven door schrijfster Esther Gerritsen.  Op de bijgaande cd staan de muzikale  interpretaties van dat verhaal door Jelle Paulusma, Tom Pintens, Flux en LPG zelf. Zanger Arend Jan van der Scheer kwam al snel op het spoor van een geschikte schrijver voor het verhaal. "We waren op zoek naar een schrijver die in vier delen één verhaal kan vertellen. Toen  kwamen we bij Esther Gerritsen terecht. Zij schrijft naast boeken ook voor het theater."

Het verhaal van DeSpeech 02 speelt zich af op een 25-jarig huwelijksfeest. De vier hoofdpersonages zijn allemaal op de één of andere manier getekend door dit huwelijk.  Van Der Scheer: "We proberen nu een veel vast omlijnd verhaal te vertellen, zodat de muziek van de verschillende singer songwrtiters toch een geheel vormt. Daarvoor leent het concept van deze uitgave zich ook veel beter dan de eerste. Het verhaal dat Gerritsen heeft geschreven voor DeSpeech 02 is veel concreter en vormt de rode draad voor deze uitgave en de liveshows."

Van Der Scheer is trots op de mensen die meewerken aan dit tweede deel. "We zochten in eerste instantie naar muzikanten die in het Nederlands wilden schrijven, zo zijn we uitgekomen bij Tom Pintens, Jelle Paulusma en Flux. Pintens kende we nog omdat LPG jaren geleden in het voorprogramma stond van Zita Swoon. Ik ben er vooral trots op dat Jelle Paulusma mee wil werken. Hij is wat mij betreft toch één van de grote singer-songwriters van Nederland. Hij schrijft normaal in het Engels, maar voor dit project wilde hij een uitzondering maken. Flux is een veelzijdige Groningse artiest die muziek maakt die heel erg in de sfeer van dit project past."

Na dit tweede deel komt er volgens de planning nog één afsluitend project uit DeSpeech voort. Van Der Scheer: "Of er daarna nog een vervolg komt weet ik nog niet zo goed. We zijn ook bezig met een nieuw album van LPG, en dat zal zeker voor gaan. We gaan met LPG in ieder geval in mei en juni de studio in, en gaan aan het eind van de zomer het album afmixen in een boerderij. Het opnemen heeft vertraging opgelopen door DeSpeech en het vertrek van onze bassist.  Het was voor ons een nieuw begin en we hebben nu een esthetiek uitgewerkt waar onze muziek in het vervolg in moet passen. Als alles volgens planning verloopt zou die plaat in het najaar in de winkels kunnen liggen."

DeSpeech 02 is vanaf begin mei verkrijgbaar via de website. DeSpeech 02 live is drie keer te zien. 30 mei in de Melkweg Amsterdam, 8 juni Vera Groningen, 23 juni Vredenburg Leeuwenbergh Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12