Motel Mozaïque 2011 in twaalf muziektips Motel Mozaïque 2011 in twaalf muziektips

Leidraad door de elfde editie van het Rotterdamse kunstenfestival

, Ingmar Griffioen

Motel Mozaïque 2011 in twaalf muziektips

Leidraad door de elfde editie van het Rotterdamse kunstenfestival

Ingmar Griffioen ,

Het veelzijdige Rotterdamse kunstenfestival Motel Mozaïque beleeft dit jaar de elfde editie. Van 7 tot en met 10 april is het centrum van de havenstad het toneel van kunst, gidsentochten, muziek, theater en overnachtingen op bijzondere plekken. Het muziekprogramma is uitgesmeerd over tien locaties, waaronder de Schouwburg, Off_Corso en een gratis toegankelijk 3VOOR12 podium.

Leidraad door de elfde editie van het Rotterdamse kunstenfestival

Het veelzijdige Rotterdamse kunstenfestival Motel Mozaïque beleeft dit jaar de elfde editie. Van 7 tot en met 10 april is het centrum van de havenstad het toneel van kunst, gidsentochten, muziek, theater en overnachtingen op bijzondere plekken. Het muziekprogramma is uitgesmeerd over tien locaties, waaronder de Schouwburg, Off_Corso en een gratis toegankelijk 3VOOR12 podium.

Inmiddels staat het complete blokkenschema online en inluisteren doe je natuurlijk met de met zo'n twintig albums gevulde Motel Mozaique Luisterpaal. Hieronder twaalf tips die we je als leidraad willen meegeven. Daarnaast mag dit interview met Alamo Race Track ook als tip gelden.

Belle & Sebastian, Schouwburg Grote Zaal, zaterdag 9 april
Negen jaar na hun eerste optreden komt Belle & Sebastian terug naar Motel Mozaïque. En weer betreden de Schotten de planken van de Schouwburg. Zangeres Isobell Campbell is er niet meer bij, maar de status en relevantie van de grote folkpopband zijn onveranderd. Op het vorig jaar verschenen achtste studio-album Write About Love onderstrepen ze hun vermogen als grote songsmeden.

James Blake, Schouwburg Grote Zaal, vrijdag 8 april
Maak ruimte voor de jonge Britse dubstep-producer James Blake. Zijn cover van Feist's Limit To Your Love schopte het tot megahit op 3FM en een hype was geboren. Het nadeel van hypes is dat het al gauw niet meer over de muziek gaat. Blake maakte na een serie beloftevolle EP's met zijn eerste album en shows op Eurosonic en 5 Days Off duidelijk hoe onterecht dat zou zijn. En hoe je met gewaagde elektronica mooie melancholische liedjes maakt.

Agnes Obel, Schouwburg Grote Zaal, vrijdag 8 april
Vorig jaar schoof Agnes Obel met haar debuutalbum Philharmonic nadrukkelijk in de schijnwerpers. De Deense songwriter wordt vergeleken met vakgenoten als Ane Brun, Tori Amos en Feist. Niet voor niets: de 28-jarige zangeres componeert schone pianoliedjes en kleurt die met een zalvende stem.

No Age, Schouwburg Kleine Zaal, vrijdag 8 april en Rotown, zaterdag 9 april
Tweemaal No Age op Motel. De garage/noiserockers verzorgen zaterdag een reguliere show en treden vrijdag op als No Age vs. The Bear. Daarin levert het duo uit Los Angeles de noisy soundtrack bij een jaren '80 film over een beer die een volwassen man ontmoet. No Age vs. The Bear was eerder al op het filmfestival in Seattle en in een New Yorks museum te zien.

Battles, Schouwburg Grote Zaal, vrijdag 8 april

Zeer experimentele New Yorkse groep, die stoeit met math-, progressive en postrock. Battles debuteerde in 2006 op Warp Records met een vervreemdende collage van riffs, loops, beats en samples en gaat live sterk improviserend te werk. Het tweede album Gloss Drop komt in juni uit.

The Bees, Gouverne 1, zaterdag 9 april
Psychedelische pop en rock van het inspirerende Isle Of Wight. The Bees put ook uit sixties (garage) rock, country en jazz en geldt na tours met Oasis en Paul Weller in Engeland als een grote band. Met het vierde album op zak komt het zestal na vier jaar terug naar Motel Mozaïque.

Pien Feith, Gouverne 1, vrijdag 8 april

Ze was jarenlang de folky singer-songwriter met de karakteristieke donkere stem én een beetje de onvervulde belofte. Nu is bijna alles anders bij Pien Feith. Gewapend met een beste band en het sterke debuutalbum Dance On Time, waarop de folk is ingeruild voor elektronica en pop, steekt ze Róisín Murphy naar de kroon.

James Vincent McMorrow, Gouverne 1, vrijdag 8 april

Songwriter James Vincent McMorrow imponeerde als invaller op London Calling en later ook op Eurosonic met folksongs die aan Bon Iver en Patrick Watson herinneren. De Ier heeft aan zijn breekbare stem en gitaarspel genoeg om een muisstil publiek aan zich te binden.

Wu Lyf, Off_Corso, vrijdag 8 april

De nieuwste sensatie in de dop uit Groot-Brittannië. Wu Lyf komt uit de hoek van indierockers Animal Collective en postpunk-helden Swans. Ze worden ook vergeleken met Health en de Manchester-stadgenoten Happy Mondays, maar de identiteit van de (vier?) bandleden blijft in nevelen gehuld. Het debuutalbum volgt deze zomer.

Blues Brother Castro, Rotown, vrijdag 8 april
Ze hebben even gas terug genomen, maar met Walk In The Park is Blues Brother Castro helemaal terug als vaandeldrager van de Amsterdamse indierock-scene. Het derde album verschijnt 1 april bij Excelsior en live is het kwartet nog even vurig en opwindend. Scherend langs Sonic Youth, The Pixies en de Stones en met onvervalste rock 'n roll-attitude.

Factory Floor, Rotown, vrijdag 8 april
Factory Floor maakte in november veel indruk op London Calling. Het jonge trio uit Londen sloot in de grote zaal af met gruizige industrial en opereert op het snijvlak van electroclash en de postpunk-revival. Sonic Youth nodigde de groep uit voor ATP New Years Eve en Chris Carter van Throbbing Gristle en Joy Division/New Order drummer Stephen Morris zijn ook fan.

Eklin, Plaza Mozaique / Katrina, zaterdag 9 april
Vergeet Adept en de muren van ongestructureerde noise; de groep rond Michiel Klein en Keimpe Koldijk veranderde al eerder de naam in Eklin en presenteerde zich vorig jaar met een totaal vernieuwd geluid. Exit hysterie, enter mooi gelaagde trippop met ijle vrouwelijke zanglijnen en popliedjes. Een erg geslaagde transformatie, die je live nog altijd met de ogen dicht mag ondergaan.

Motel Mozaïque 2011 speelt zich van 7 tot en met 10 april in het centrum van Rotterdam af. Check het blokkenschema online en de rijkelijk gevulde Motel Mozaique Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12