GroenLinks: “Draai heffing radiostreams terug” GroenLinks: “Draai heffing radiostreams terug”

Partij wil desnoods wet aanpassen om duidelijkheid te scheppen

, Atze de Vrieze

GroenLinks: “Draai heffing radiostreams terug”

Partij wil desnoods wet aanpassen om duidelijkheid te scheppen

Atze de Vrieze ,

GroenLinks-kamerlid Mariko Peters wil dat Buma/Stemra afziet van een heffing op embedded radiostreams. Deze week werd bekend dat de auteursrechtenorganisatie een rechtszaak begint tegen online radiostation Nederland.fm, dat weigert een licentie te betalen. Peters vraagt staatssecretaris Fred Teeven van Justitie en Veiligheid in te grijpen.

Partij wil desnoods wet aanpassen om duidelijkheid te scheppen

GroenLinks-kamerlid Mariko Peters wil dat Buma/Stemra afziet van een heffing op embedded radiostreams. Deze week werd bekend dat de auteursrechtenorganisatie een rechtszaak begint tegen online radiostation Nederland.fm, dat weigert een licentie te betalen. Peters vraagt staatssecretaris Fred Teeven van Justitie en Veiligheid in te grijpen. In schriftelijke Kamervragen zegt ze: “Deelt u onze mening dat geld vragen voor embedden een aanslag is op de rijke, multimediale cultuur van het web en Nederland op achterstand plaatst in de digitale revolutie?”

De maatregel is onderdeel van Fair Play, een pakket aan internetlicenties dat Buma/Stemra eind 2009 presenteerde. Er ontstond veel commotie, met name over de zogeheten YouTube-tax. Die werd tot nader orde terug gedraaid, maar sites die een radiokanaal streamen op hun website krijgen wel een factuur. Ook als het een embed betreft. Volgens Mariko Peters is allerminst duidelijk of het in zo’n geval wel gaat om een openbaarmaking. “Moet embedden niet veeleer worden vergeleken met hyperlinken?”, zegt stelt ze.

Als daar in de wet onduidelijkheid over bestaat, wil het GroenLinks-kamerlid graag dat de staatssecretaris de formulering ervan aanpast. “Indien de wet hier onduidelijkheid over laat bestaan, bent u bereid aanpassingen door te voeren opdat het embedden van streams niet gezien kan worden als openbaarmaking of verveelvoudiging? Zo ja, op welke manier? Zo niet, waarom niet?”

Het is niet de eerste keer dat GroenLinks zich kritisch uitlaat over Buma/Stemra. In de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen, vorig jaar, ontrolde de partij een vrijzinnige visie op auteursrecht, zeker met betrekking tot het internet. De partij wil de regels versoepelen, om zo innovatie te stimuleren. Staatssecretaris Teeven wil liever een downloadverbod invoeren, om zo de aanpak van illegaal aanbod te vergemakkelijken. Toch is ook hij kritisch over Buma/Stemra. In zijn notitie over auteursrecht liet hij weten de organisatie nadrukkelijk te volgen. Ook wil hij graag dat het kabinet akkoord gaat met het wetsvoorstel verscherpt toezicht op collectief beheersorganisaties.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12