3VOOR12 Draait (17): VanderBuyst, Fleet Foxes en Beastie Boys 3VOOR12 Draait (17): VanderBuyst, Fleet Foxes en Beastie Boys

De favorieten van de redactie

, Atze de Vrieze

3VOOR12 Draait (17): VanderBuyst, Fleet Foxes en Beastie Boys

De favorieten van de redactie

Atze de Vrieze ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister
hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de week
Foster The People - Pumped Up Kicks (Sony)

3VOOR12 Album van de week
Jungle By Night - Jungle By Night (Kindred Spirits)

3FM Megahit
Cold War Kids - Finally Begin (V2)


DE TOP 10:

1. Vanderbuyst - dB's - Utrecht (concert)
"Good old hardrock in de geest van VanHalen en Thin Lizzy met veel gierende solo's en wapperende haardossen. Gaat dat zien!" (Ingmar Griffioen)
"Dat wordt nog een zegetocht de komende maanden, te beginnen a.s. dinsdag in de 3FM-studio met een live optreden in 3VOOR12 Radio." (Willem van Zeeland)

2. Fleet Foxes - Helplessness Blues (Bella Union/V2)
"Toch weer prachtige liedjes hoor, met mooie samenzang." (Stephan van Peursem)
"Ambachtelijke liedjes en meerstemmige zang." (Jochem Boom)

3. Beastie Boys - Hot Sauce Committee Part 2 (album, EMI)
"Het is als altijd fijn thuiskomen bij de Beastie Boys." (Willem van Zeeland)
"Harde clip voor evenharde track, doet olschool aan, which I like." (Peter Hoogeveen)
"De perfecte combinatie van hun jaren 90 classic tracks met vernieuwende nummers." (Derek van Winsen)
"Oldschool hiphop op zijn allerbest." (Jochem Boom)

4. And So I Watch You From Afar - Gangs (album)
"Instrumentale post-metal en -rock met math-hectiek en hardcore-furie." (Ingmar Griffioen)
"Beter, harder, ingewikkelder én toegankelijker dan de vorige." (Jochem Boom)

5. Bohren und der Club of Gore live in Lakei, Helmond 23-04
"Alsof de begeleidingsband van Marlene Dietrich na 70 jaar nog altijd doorspeelt in een inmiddels al lang verlaten nachtclub. Stofoud en verstijfd. (Atze de Vrieze)

6. James Pants - James Pants (Stones Throw/V2)
"Funky elektronica, lo-fi pop en nog veel meer." (Stephan van Peursem)

7. De Jeugd van Tegenwoordig - Get Spanish
"Een videoclip waar wij als Nederlanders collectief trots op mogen zijn." (Derek van Winsen)

8. Tune-Yards - W H O K I L L (album, 4AD/V2)
"Lekkere rare muziek, maar dan wel in de vorm van compacte liedjes." (Atze de Vrieze)

9. Skeletons - People (Crammed/Coast To Coast)
"Inventieve ritmes, spannende piano en gitaarpartijen en een lijzige melancholie." (Stephan van Peursem)

10. Tim Knol - Gonna Get There (video, Excelsior)
"Gewoontjes, tot het plot halverwege een bizarre wending neemt." (Atze de Vrieze)


DE LIJSTJES:


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Vanderbuyst & El Camaro @ dB's Utrecht, 22-04-11
El Camaro beukt een ongenadige portie speedrock met hardcore en stoner van het podium, die wat ondersneeuwt in de ongelofelijke teringbende van hun fans die elkaar met karton, piepschuim en matrassen bestoken. De Hollandse Nieuwe act staat in ieder geval garant voor een extreem opwindende live-show. Dat doen de Brabantse mannen van Vanderbuyst ook, alleen dan strakker, beter en vooral: met een voet op de monitor en de andere verankerd in de jaren '80. Good old hardrock in de geest van VanHalen en Thin Lizzy met veel gierende solo's en wapperende haardossen. Gaat dat zien!

Orquestre Poly-Rythmo & Jungle By Night @ Rasa Utrecht, 28-04-11
Orquestre Poly-Rythmo (de Cotonou) staat al jaren te boek als de beste band uit Benin en West-Afrikaanse omstreken. De Afrofunk-groep bestaat al ruim veertig jaar en werd in 2009 herontdekt. Na een verzamelaar verscheen dit jaar een nieuw album, waarop de sound nog springlevend blijkt. In Rasa dient het tiental hun Afrofunk jazzy en soulvol op, met chants en percussie als in de betere, stuwende reggae. En misschien, heel misschien staan er zelfs in Nederland wel opvolgers te trappelen, zij het wat bleker, jonger en instrumentaler. Jungle By Night heeft na het zien van het orkest uit Benin de lat voor zichzelf ongetwijfeld weer wat hoger gelegd. Check beide albums op de Luisterpaal.

And So I Watch You From Afar - Gangs (album)
And So I Watch You From Afar was afgelopen festivalseizoen niet te missen. De Noord-Ieren maakten veel indruk op festivals van Eurosonic tot London Calling en Lowlands met een furieuze liveshow en instrumentale post-metal en -rock met math-hectiek en hardcore-furie. Inmiddels heeft ASIWYFA een nieuw album met acht daverende songs af en dat kun je al geheel beluisteren!


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Vanderbuyst - dB's - Utrecht (concert)
De Nederlandse oldschool hardrockband Vanderbuyst wordt steeds beter en maakt indruk in het Utrechtse dB's. Dat wordt nog een zegetocht de komende maanden, te beginnen a.s. dinsdag in de 3FM-studio met een live optreden in 3VOOR12 Radio. Overigens komt hun in november 2010 uitgebrachte debuut deze week binnen op 67 in de Album Top 100.

Paaspop - Schijndel (festival)
Voor het eerst sinds 2004 bezocht ik Paaspop Schijndel en wat is dat festival de afgelopen jaren op indrukwekkende wijze gegroeid met 41.000 bezoekers in 3 dagen en maar liefst acht podia. Dat het de warmste Pasen ooit was, hielp natuurlijk ook. Hopelijk lukt het ze om in de toekomst wat meer cutting edge internationale artiesten naar Schijndel te halen.

Beastie Boys - Hot Sauce Committee Part 2 (album)
Het is niet hun beste album, maar het is als altijd fijn thuiskomen bij de Beastie Boys. Goed dat ze er weer zijn.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

James Pants - James Pants (Stones Throw/V2) 
Funky elektronica, lo-fi pop en nog veel meer op deze plaat. Misschien een beetje stuurloos, maar daardoor wel zo spannend. Rare plaat, hou ik van.

Skeletons - People (Crammed/Coast To Coast) 
Spannende art-pop en rock uit New York. Skeletons lijkt op deze plaat hun vorm te hebben gevonden, inventieve ritmes, spannende piano en gitaarpartijen en een lijzige melancholie. Fijn en meesleepend.

Fleet Foxes - Helplessness Blues (Bella Union/V2) 
Dacht even dat het album tegen viel, maar toch weer prachtige liedjes hoor, met mooie samenzang. Tijdloos.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Bohren und der Club of Gore live in Lakei, Helmond 23-04
Je kunt grappen maken over Helmond wat je wilt, de waarheid overtreft alles, zo ondervonden wij zaterdag in de Brabantse plaats. De grote monden van de Helmonders vormden een bizar contrast met de trage, sfeervolle doomjazz van Bohren und der Club of Gore. Alsof de begeleidingsband van Marlene Dietrich na 70 jaar nog altijd doorspeelt in een inmiddels al lang verlaten nachtclub. Stofoud en verstijfd. Ik vond het bijzonder.

Tim Knol - Gonna Get There (video)
Eerlijk is eerlijk, ik zag hem niet aankomen. Ik vond hem maar wat gewoontjes, die nieuwe video van Tim Knol. Beetje met een carbio door het Hollandse landschap rijden, achterin een picknickmand en een akoestische gitaar, beetje zwaaien naar de koeien. Tot het plot halverwege een bizarre wending neemt.

Tune-Yards - W H O K I L L (album, 4AD/V2)
Zonde dat ik het interviewaanbod heb laten lopen met deze kleurrijke dame. Lekkere rare muziek, maar dan wel in de vorm van compacte liedjes. Bizness is een topsingle, en op Gangsta klinkt Merrill Garbus als een kruising tussen de mythische sirene en de brandweersirene.


PETER HOOGEVEEN DRAAIT:

Kennedy feat.Hef - Port of Rotterdam (video, Youtube) 
Collabo tussen Franse rapper Kennedy en Rotterdammer Hef, die de honger van mensen die snakken naar nieuwe Hef-tracks weer een paar weken weet te stillen. Hard.

Beastie Boys - Make Some Noise (video, Youtube) 
De Beastie Boys zijn terug! Harde clip voor evenharde track, doet olschool aan, which I like, en ook nog met persoonlijke held Seth Rogen, Danny McBride en Elijah Wood. Kijk de 30 minuten durende clip hier! Harder.

The Chariot - The City (video, youtube) 
Laatse video van The Chariot, met beelden van hun Europese tour. Geeft een mooi beeld van hoe ze in 20 minuten (want langer spelen ze niet) de zaal kapot maken. Hardst.


DEREK VAN WINSEN DRAAIT:

De Jeugd van Tegenwoordig - Get Spanish video 
Een videoclip waar wij als Nederlanders collectief trots op mogen zijn.

Beastie Boys - Hot Sauce Commitee Part two (Capitol/EMI)
Je kon er niet omheen zoals bij "De Bruiloft". Iedereen had het over die magistrale trailer. Toen kwam daar de eerste single Make Some Noise. Allemaal voorbode voor het nieuwe album met de perfecte combinatie van hun jaren 90 classic tracks met vernieuwende nummers. Fok de bruiloft ik zet hem gewoon nog een keer op. 

Dansen met Delsing - Elke zaterdagnacht tussen 04:00 en 06:00 uur op 3FM
Sinds een maand het nieuwe programma van 3VOOR12 op 3FM. Met de nieuwste electronische muziek en elke week een hele toffe DJ mix van een gast DJ. Tot nu toe hebben we al gehad: DJ Gomes, Tom Trago, Daniel Sanchez en Wanna Be A Star. Maar omdat het op een ondoenlijke tijd is en wij ook wel begrijpen dat je soms wel iets beters te doen hebt, hebben wij een site gebouwd waar je rustig alle afleveringen en DJ sets kan terugluisteren.


JOCHEM BOOM DRAAIT:

And So I Watch You From Afar - Gangs
Het is weer genieten geblazen met de complexe mathrock van deze Ieren. Beter, harder, ingewikkelder én toegankelijker dan de vorige.

Fleet Foxes - Helplessness Blues
De ambachtelijke liedjes en meerstemmige zang blijven de grootste troef van Fleet Foxes. Een hele mooie groeiplaat.

Beastie Boys - Hot Sauce Committee Part Two
Het nieuwe album van Beastie Boys is oldschool hiphop op zijn allerbest. Nul vernieuwing, gewoon beats straight from 1994. Check vooral ook de hilarische clip bij eerste single Make Some Noise.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12