Triggerfinger houdt van hard zonder pijn

"Wanneer Kim Deal zingt krijg ik kippenvel"

Tekst en foto Bart Notermans ,

Het Vlaamse rocktrio Triggerfinger gaf een stevige rockshow op Pinkpop 2010. Eric Corton was gastmuzikant tijdens een van de nummers. Na hun optreden praten Ruben Block, Paul van Bruystegem, Mario Goossens openhartig met 3VOOR12.

"Wanneer Kim Deal zingt krijg ik kippenvel"

Het Vlaamse rocktrio Triggerfinger gaf een stevige rockshow op Pinkpop 2010. Eric Corton was gastmuzikant tijdens een van de nummers. Na hun optreden praten Ruben Block, Paul van Bruystegem, Mario Goossens openhartig met 3VOOR12.

WAT IS HET BELANGRIJKSTE DAT JE DEZE WEEK GEDAAN HEBT?
"We zijn teruggevlogen uit LA,"vertelt Goossens. "Speciaal voor Pinkpop, haha!" Block: "We hebben in LA ons nieuwe album opgenomen met Greg Gordon. Hij wist ons op plaat te zetten zoals wij zijn. We zaten op dezelfde golflengte. We zijn niet per se opzoek naar een sound en hij wilde ons niet laten klinken zoals dit of zoals dat. Zijn vakmanschap bood ons rust en vertrouwen. We hoefden ons geen zorgen te maken over het opnameproces. Da's een fijne situatie. Het album wordt gemasterd in New York door Francois Kevorkian." De band was blij met de analoge opnametechnieken van Gordon. Block vervolgt. "Veel platen tegenwoordig kun je niet meer hard afdraaien of het gaat knetteren. We willen de plaat hard kunnen zetten zonder dat het pijn doet aan onze oren." Van Bruystegem lacht wanneer Block praat over de opnames. "We namen de langste weg tussen twee punten."

WIE OF WAT MIS JE HET MEEST OP TOUR?
Van Bruystegem: "Rust." 
Goossens: "Seks." 
Van Bruystegem weer: "Allebei. Op tour doen we veel handkarren."

DIT FESTIVAL HEET PINKPOP EN P!NK IS TEVENS ÉÉN VAN DE OPTREDENDE ARTIESTEN. ALS JE HET FESTIVAL NAAR EEN ANDERE ACT MOCHT VERNOEMEN, WELKE ZOU DAT DAN ZIJN?
Ruben Block noemt Pixies. "Wanneer Kim Deal Where Is My Mind zingt krijg ik kippenvel op mijn arm. Er zijn veel bands die met een computer meespelen. Dan staan er zeven bandleden op het podium terwijl er nog 47 sporen meelopen die je ook op de cd loopt. Als Pro-Tools uitvalt, weten ze zich niet te redden. Pixies is een echt live-concert. Er is een bepaalde spanning, omdat het fout kan lopen. Dat gebeurt bij ons ook wel eens." Van Bruystegem vult aan: "Dat zijn geen fouten, dat is een andere interpretatie."

P!NK VLIEGT TIJDENS HAAR OPTREDEN DOOR DE LUCHT. WAT DOE JIJ OM INDRUK TE MAKEN OP JE PUBLIEK?
"Niet zoveel," erkent Block. "We proberen het podium een beetje in te kleden. Verder staan de instrumenten centraal." De band Editors wist geen indruk te maken op de drummer van Triggerfinger. "Dat was het ergste," aldus Goossens, "dat er ineens twee vlammen omhoog kwamen die Rammstein vergeten was!"

WAT IS JE MEEST BIZARRE FESTIVALERVARING?
De band herinnert zich een optreden op een boerderij van een varkensboer in Vlaanderen. Block: "Er was geen volk, er was geen licht, de kleedkamers waren binnen in de boerderij en we kregen zelfgebakken friet te eten. De enige mensen die het hoorden waren een paar boeren uit de buurt die in een café zaten. Op een gegeven moment kwam de boer naar ons toe en zei: 'Het is goed, ge kunt gaan'."

WAT IS HET GROOTSTE FESTIVALANTHEM VAN DE LAATSTE TIEN JAAR?
Block komt terug bij het eerder genoemde Where Is My Mind van Pixies. "Fantastisch als iedereen dat meezingt. Dat is nu een festivalmoment."

RAMMSTEIN HEEFT EEN LIMITED EDITION BOXSET GEMAAKT MET DILDO'S VAN HUN EIGEN PENIS. WAAR ZOU JIJ OOIT EEN SPECIAL EDITION MEE WILLEN MAKEN?
Goossens: "Vuile onderbroeken!" Block: "Dirk Wolf, een Nederlandse fotograaf, is met ons meegeweest naar LA en heeft foto's in de studio gemaakt. Daar komt een fotoboek van. Dat zou bij een release van ons passen."

Meer Triggerfinger op Pinkpop 2010 op http://pinkpop.vpro.nl/event/Triggerfinger.html