Skunk Anansie doet het tegenovergestelde van Rammstein

"Het is bizar dat mensen een hotdog kopen terwijl er een band speelt"

Tekst en foto Pierre Oitmann ,

Skunk Anansie is terug na tien jaar afwezigheid. Alvorens hun re√ľnieoptreden op Pinkpop spreken de bandleden Skin, Cass, Ace en Mark Richardson met 3VOOR12.

"Het is bizar dat mensen een hotdog kopen terwijl er een band speelt"

Skunk Anansie is terug na tien jaar afwezigheid. Alvorens hun reünieoptreden op Pinkpop spreken de bandleden Skin, Cass, Ace en Mark Richardson met 3VOOR12.

WAT IS HET BELANGRIJKSTE DAT JE DEZE WEEK GEDAAN HEBT?
Cass: "We hebben in Kroatië gespeeld." Ace: "En de verjaardag van Mark gevierd." Cass: "We doen in totaal 34 festivaloptredens, dus we hebben ons niet specifiek voorbereid voor dit festival, maar op allemaal. We hebben gekeken welke songs mooi in de set passen." Skin: "We spelen voor het eerst onze nieuwe single, My Ugly Boy. Pinkpop heeft de Nederlandse primeur. We hebben nog geen titel voor het nieuwe album. Dat moet in september verschijnen. Het is geproduceerd door onszelf, samen met Jeremy Wheatley. De liedjes zijn in de oefenruimte ontstaan en vandaaruit opgenomen. Er is wel meer druk dan met voorgaande albums, omdat mensen zolang niks van ons gehoord hebben."

WIE OF WAT MIS JE HET MEEST OP TOUR?
Los van enkele familieleden of kinderen kunnen de bandleden van Skunk Anansie geen eenduidig antwoord geven. "We zijn te druk bezig om iets te missen," aldus Skin.

DIT FESTIVAL HEET PINKPOP EN P!NK IS TEVENS ÉÉN VAN DE OPTREDENDE ARTIESTEN. ALS JE HET FESTIVAL NAAR EEN ANDERE ACT MOCHT VERNOEMEN, WELKE ZOU DAT DAN ZIJN?
"Skunkfest," roept Cass. "Al zou dat in Nederland wellicht een andere betekenis hebben, haha!"

P!NK VLIEGT TIJDENS HAAR OPTREDEN DOOR DE LUCHT. WAT DOE JIJ OM INDRUK TE MAKEN OP JE PUBLIEK?
"Flink rocken!" zegt Skin. "We gaan niet zoals Rammstein optreden met een vuurwerkshow. Wij doen het tegenovergestelde, het is niet ingestudeerd. De reden dat Rammstein het doet is voor ons al een goede reden om dat niet te kopiëren."

WAT IS JE MEEST BIZARRE FESTIVALERVARING?
"Ik vind het vrij bizar dat mensen een hotdog gaan kopen terwijl er een band staat te spelen," vindt Ace. "Dat is toch raar?" Cass: "Volgens mij is dat vrij normaal, hoor!" Skin: "We stonden eens op een festival geprogrammeerd waar alleen techno en house werd gedraaid. Mensen uit het publiek gooiden flessen naar onze roadies. Die boeroepers kenden waarschijnlijk alleen Hedonism. Toen hebben we de hardste set ooit gespeeld. Binnen twee nummers was de sfeer omgeslagen en stonden diezelfde mensen in de moshpit."

WAT IS HET GROOTSTE FESTIVAL-ANTHEM VAN DE LAATSTE TIEN JAAR?
Het blijkt dat ze al een tijdje niet meer op de festivals gespeeld hebben, want ze noemen enkel nummers uit de jaren negentig, waaronder Bulls On Parade van Rage Against The Machine en Roots Bloody Roots van Sepultura. Cass heeft mooie herinneringen aan Glastonbury '99. "Het was het laatste optreden van Glastonbury van het millennium. Tijdens Secretly was de hele horizon verplicht door aanstekervlammetjes."

RAMMSTEIN HEEFT EEN LIMITED EDITION BOXSET GEMAAKT MET DILDO'S VAN HUN EIGEN PENIS. WAAR ZOU JIJ OOIT EEN SPECIAL EDITION MEE WILLEN MAKEN?
Skin: "Een levend stinkdier."

Meer Skunk Anansie op Pinkpop 2010 op http://pinkpop.vpro.nl/event/Skunk-Anansie.html