Pinkpop is even P!nkpop

Het vuur komt pas aan het einde

Tekst Erik Zwennes, foto's Jelmer de Haas ,

Poeh, wat duurt het lang voordat Pink op gang is. Bij de start van haar show begroet ze Amsterdam (?), raffelt ze haar nummers af en doet ze uit de hoogte. De echte hoogte komt pas in het laatste kwartier, dan stuitert ze, stijgt ze op en spuwt Pink vuur.

Het vuur komt pas aan het einde

Poeh, wat duurt het lang voordat Pink op gang is. Bij de start van haar show begroet ze Amsterdam (?), raffelt ze haar nummers af en doet ze uit de hoogte. De echte hoogte komt pas in het laatste kwartier, dan stuitert ze, stijgt ze op en spuwt Pink vuur.

CONCERT
Pink, Pinkpop 3FM-stage, zondag 30 mei 2010

MUZIEK
Alecia Beth Moore is sinds 2000 bekend als Pink (of P!nk). De Amerikaanse maakt popmuziek met een girlypunk-inslag. Ze gaat al sinds het begin van haar carrière prat op het feit dat ze zich niet laat vormen door de muziekindustrie. Dat valt wellicht met een korrel zout te nemen, maar feit is dat ze veel van haar nummers zelf schrijft. Of anders wel met bijzondere namen als Linda Perry van 4 Non Blondes, Tim Armstrong van Rancid en zelfs Beck, Peaches en Jonathan Davis van Korn. Ze scoorde al negen toptiensingles in Nederland. Vier van haar vijf studioalbums behaalden hier eveneens de top 10. Haar laatste album Funhouse kwam zelf op 1 in de albumcharts. Ze won in haar carrière al twee Grammy's en verkocht wereldwijd meer dan dertig miljoen albums en meer dan vijftig miljoen singles.

PLUS
Pink zingt in het dertiende nummer van haar set: "I'm not here for your entertainment. You don't really want to mess with me tonight," en zo voelt de eerste helft van het optreden dan ook aan. Daarover later meer. Vanaf nummer acht Sober begint het wat meer te lopen: de harajuku danseresjes doen vrolijk, het geluid wordt beter en Pink stapt in een plastic bel om een rondje over het publiek te lopen. Dan volgen meezingers Just Like a Pill, U + UR Hand en Leave Me Alone. Rook stijgt op in de lengte van de catwalk waar Pink stoer doorheen loopt alsof de overwinning al binnen is. Deze komt echter pas bij het laatste nummer So What, de opener van haar laatste album. Daarvoor moeten wel eerst de Aziatische danseresjes een toneelstukje opvoeren van het niveau Wendy van Dijk. Ondertussen wordt Pink in een harnas gehesen en van een vast microfoontje voorzien. Dan komt een ingenieus kabelsysteem vanuit vier vaste punten naar beneden en wordt mevrouw vastgemaakt. Daar vliegt de superster met achter zich grote vuurgolven. Haar tuigage biedt de mogelijkheid elke 3D-beweging te maken die ze wil en van die vrijheid maakt ze gretig gebruik. Ze duikt, stijgt, maakt salto's en springt van steiger naar steiger EN DAT ZINGEND!

MIN
Allejezus wat heeft Pink er weinig zin in bij de start van haar show. En 'hello Amsterdam' mag gewoon nooit als je er verder dan tien kilometer vandaan bent. In haar freakcircus decor brult ze ongeïnteresseerd haar grootste hit Get This Party Started dat na anderhalve minuut al weer wordt weggedraaid. Het blijkt een opmaat voor generieke 'rock' zonder de echte hits en veel valse zang. Dat de RnB-singles van haar debuutalbum ontbreken is uit te leggen, maar waar zijn Don't Let Me Get Me, Feel Good Time, Trouble en Stupid Girls? De setup is keihard gejat van Katy Perry met wat Lady Gaga (die vorig jaar op Pinkpop en in de Melkweg wel imponeerden). De Harajuku danseressen zijn toch door Gwen Stefani geïntroduceerd in de popcultuur? Een belachelijk groot deel van de muziek komt uit het 'magische kastje' en Pink raffelt de set gewoon af. "Are you ready to dance," komt er nog net uit tussen twee nummers. Of "This is an old song, help me with the words," auw. En blijf alsjeblieft af van Tom Petty's Free Falling als je er zo'n saaie classic rock-versie van maakt. Straal alsjeblieft wat plezier uit Pink. Nu kunnen we zien dat je enkel geld aan het scheppen bent.

CONCLUSIE
Pink is een prima boeking van Pinkpop. Na een aantal nummers beginnen enkele indiemeisjes voorzichtig mee te zingen. Eigenlijk mag het al niet meer en moet hier Kings of Leon staan, maar het is dag drie van het festival en de wijntjes komen hard aan. Pink heeft gewoon een heel aantal geweldige popnummers, al speelt ze er ook veel niet. Het duurt een dik half uur, maar dan perst de zangeres er nog even wat enthousiasme en energie uit. Het slot van de show is overweldigend goed. Pink is links en rechts ingehaald door de jonge popgarde, maar heeft vandaag een prima slot aan haar show weten te breien.

CIJFER:
6,5

Meer Pink op Pinkpop 2010 op http://pinkpop.vpro.nl/event/Pink.html