Motörhead: hard, lomp, raak en routineus Motörhead: hard, lomp, raak en routineus

Respect voor de 64-jarige Lemmy en rock-anthem Ace Of Spades

, Tekst Ingmar Griffioen, foto's Jelmer de Haas

Motörhead: hard, lomp, raak en routineus

Respect voor de 64-jarige Lemmy en rock-anthem Ace Of Spades

Tekst Ingmar Griffioen, foto's Jelmer de Haas ,

Motörhead is al jaren een graag geziene gast op de festivals en de reden is zonneklaar: het is hard, lomp, ongecompliceerd en ráák. Maar ook futloos en routineus opgediend door Lemmy & co.

Respect voor de 64-jarige Lemmy en rock-anthem Ace Of Spades

Het veld staat vol, de stemming zit er goed in, daar vliegt een biertje, daar komt er eentje terug en een biergevecht is geboren. En dan moet Motörhead nog beginnen. Bij de eerste gitaaraanslag is het raak: vooraan is het één grote pit, of eigenlijk twee kolkende pits dankzij de veiligheidsbarrières. Daarna zijn de hoogtepunten beduidend spaarzamer.

CONCERT
Motörhead, Pinkpop mainstage, vrijdag 28 mei 2010

MUZIEK
Frontman Lemmy Kilmister zegt: "We're Motörhead, we play rockin' fuckin' roll!"
Wij zeggen: "You're Motörhead, you play heavy metal with a rock 'n roll attitude."

PLUS
Lemmy staat na 35 jaar verrassend genoeg nog op zijn benen en niet alleen dat: hij is met zijn kompanen nog opwindend genoeg om een festival plat te rocken. Slim: Lemmy vraagt "Is it loud enough? Put your hands up if you want us to play louder." Een weide vol handen wijst beschuldigend naar het opperwezen. Lemmy kijkt om en zegt: "Turn it up then!" De man weet precies wat hij moet doen om het publiek te bespelen. Als Lemmy het teken van de horns maakt dan volgt iedereen hem. Yes, that's the spirit!

MIN
Verder lijkt de legendarische rocker minder de geest te hebben. Ongelofelijk wat ziet de Brit, inmiddels 64, er verpleurd uit en wat brabbelt hij emotieloos en grotendeels onverstaanbaar. Zakelijk is de man wel: "Dit is van ons nieuwe album, hoe het gaat heten weet ik niet, maar koop het!" Ook is het geluid in het begin niet best. Het klinkt aanvankelijk zo dof en ver weg alsof Motörhead toch op het tegenoverliggende 3FM-stage staat. Duurt lang ook, zo'n drumsolo. Het trio draait de set verder tamelijk futloos en routineus af en wat blijft er dan over? Respect, dat die man dit al 35 jaar doet ondanks alle drank, drugs en rock-'n-roll en berusting. En besef dat de eerste keer Motörhead ook meteen de laatste voor mij is.

CONCLUSIE
Het is hard, lomp, ongecompliceerd en ráák. Maar niet zo doeltreffend als het had kunnen zijn en ongetwijfeld ooit was. Het materiaal, de reputatie en de fans heeft Lemmy Kilmister wel, maar hoe lang blijven die laatsten trouw als je zo overduidelijk de bezieling en de power mist? Hoe lang is de band de slijtageslag al aan het verliezen? Maar als je dan zo'n slotstuk met hét rock-anthem Ace Of Spades eruit perst, dan nemen wij nog één keer onze hoed af, buigen zo diep als Lemmy's microfoonstandaard en schroeven de score met een half puntje op.

CIJFER
5,5

Meer Motörhead op Pinkpop 2010 op http://pinkpop.vpro.nl/event/Motorhead.html

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12