Jan Smeets: “Rammstein kostte 1,2 miljoen”

“Volgend jaar Pinkpop gewoon weer tijdens Pinksteren”

Tekst Fiona Fortuin, foto Jelmer de Haas ,

Pinkpop zit erop, Jan Smeets loopt op roze kaplaarzen over het backstageterrein. Een openhartig eindgesprek met de Pinkpopbaas: “Ik dacht dat P!nk mijn favoriet zou worden, maar haar show is toch meer iets voor Joop van den Ende."

“Volgend jaar Pinkpop gewoon weer tijdens Pinksteren”

Pinkpop 2010 zit erop. Jan Smeets loopt op roze kaplaarzen over het backstageterrein. Een openhartig eindgesprek met de Pinkpopbaas: “Ik dacht dat P!nk mijn favoriet zou worden, maar haar show is toch meer iets voor Joop van den Ende." 

Jan Smeets komt de 3VOOR12 redactie backstage op het Pinkpopterrein binnengelopen op zijn roze Pinkpop kaplaarzen, een kado van een nieuwe sponsor. “Dunlop vroeg of ze roze regenlaarzen mochten maken. Het voelde als een verzoek aan de regengoden.” Het weer. Het is het favoriete onderwerp van de Pinkpopbaas. “Maar ze staan goed, ik kan zo meedoen aan de Gay Pride.”

De 41ste editie van het festival zit erop. Smeets leunt niet tevreden achterover, want zijn zitplek mist een leuning, maar Pinkpop 2010 is volgens hem meer dan geslaagd: “Op verschillende fronten is deze editie groter en beter.” Zijn eigen favoriet van dit weekend is Green Day. “Ik dacht dat dat P!nk zou worden, maar haar show is toch meer iets voor Joop van den Ende. Rammstein was de duurste act, nog duurder dan de duurste. Ze kostten me 1,2 miljoen euro.”

Een logische volgende vraag is dan: is daarmee de grens van het programma budget bereikt? “Ja,” zegt Smeets. “We moesten wel met ons programmabudget omhoog naar 4 miljoen, anders verlies je de wedstrijd met andere festivals. Je moet het spel meespelen, maar ik hoop niet dat het nog erger wordt. De prijzen hebben we kunnen handhaven, alleen het parkeergeld in Landgraaf is met 5 euro omhoog gegaan.”

Het meedoen met die wedstrijd is ook de reden dat dit jaar voor de tweede keer Pinkpop niet traditiegetrouw tijdens Pinksteren plaatsvond, maar ditmaal een week later. “We willen niet te ver van Rock Am Ring zitten, zodat we samen dezelfde bands kunnen vragen. Maar het is ook niet handig gebleken om te dicht tegen Pinksteren aan te zitten. Volgend jaar valt Pinksteren ook vrij laat. Dan zullen we gewoon weer tijdens Pinksteren zijn.”

Het interview met Jan Smeets is gefilmd. De video komt later online.