Gogol Bordello weet wat Pinkpop wil

Hoempapunk zet weer een tent op de kop

Tekst Casper Sikkema, foto's Bart Notermans ,

Na driekwart show komt Jan Smeets backstage even poolshoogte nemen. Hij ziet een tent vol gelukkige mensen op en neer springen. Met Gogol Bordello heb je als festivalbaas een geheide hit in handen.

Hoempapunk zet weer een tent op de kop

Na driekwart show komt Jan Smeets backstage even polshoogte nemen. Hij ziet een tent vol gelukkige mensen op en neer springen. Met Gogol Bordello heb je als festivalbaas een geheide hit in handen.
 
CONCERT
Gogol Bordello, Pinkpop, Converse-stage, zondag 30 mei 2010

MUZIEK
Gogol Bordello gelooft niet in uitgestelde verlangens, goede smaak en contemplatie. De gypsypunkers geloven wel in het aanrichten van een groots en liederlijk feest. Met die aanpak zijn ze met afstand de grootste band van het genre.

PLUS
Het ziet er verontrustend simpel uit. Je schrijft een paar makkelijk stampende Balkanhits, je bouwt er een adrealinetechnisch uitgekiende show omheen en een festivaltent host zich met een gelukzalige glimlach naar een exotisch hoogtepunt. Je zou bij zoveel oprechte blijdschap bijna vergeten dat voor elk feest hard gewerkt moet worden. Zo is respect voor de manier waarop Gogol Bordello uit vrijwel elk moment het maximale weet te persen op zijn plaats. Zelfs van het moment dat de besnorde frontman zijn T-shirt uittrekt wordt een Moment gemaakt. Een uur een tent laten springen is lang, toch is het voor Gogol Bordello de enige optie. Op subtiliteiten zit het publiek niet te wachten, en dus levert Gogol Bordello keurig wat van hen wordt verwacht. Een uur lang geeft de band alles wat-ie in zich heeft en na dat uur vol slimme adrealineboosts en Balkanhits van een eenzaam niveau, roept het publiek massaal om meer.

MIN
Gogol Bordello is een feestband, niets meer en niets minder. De show kent amper rustmomenten, vanaf het begin knalt de band vooral hard, strak en bevlogen rechtdoor. Je zou kunnen zeggen dat ze met een uur lang hoempa-hoempapunk niets vernieuwends doen en daarmee vanuit artistiek-elitair perspectief de bijl aan de wortel van de beschaving zijn.

CONCLUSIE
Toch is Gogol Bordello vooral een verdomd goede feestband. En, belangrijk, een feestband die het met plezier en overtuiging doet. Geen moment wekt Gogol Bordello de indruk dat het hier weer een verplicht feestnummertje afsteekt. Van een band die een uur lang met zichtbaar plezier een tent platspeelt, wordt ook ons door elitaire overpeinzingen verzwaarde hart vederlicht. 

CIJFER
7

Meer Gogol Bordello op Pinkpop 2010 op http://pinkpop.vpro.nl/event/Gogol-Bordello.html