Skip & Die brengt opruiende Neder-Afro-electrobeat

Get Your Braai On: braden en hangen in de townships

Ingmar Griffioen ,

De openingstrack van de achtste Hollandse Nieuwe compilatie is ook de eerste preview van Skip & Die's ep. Get Your Braai On staat model voor het project, waarbij producer Jori Collignon (C-Mon & Kypski) met de Zuid-Afrikaanse vocaliste/kunstenares Cata.Pirata de townships introk om opnames met lokaal talent te maken. Die moeten nog dit jaar leiden tot een album en een rockumentary.

Get Your Braai On: braden en hangen in de townships

Het is de openingstrack van de achtste Hollandse Nieuwe compilatie en ook de eerste preview van Skip & Die's aanstaande ep op BMKLTSCH records. Get Your Braai On staat model voor het project, waarbij de Nederlandse producer Jori Collignon (C-Mon & Kypski) met de Zuid-Afrikaanse vocaliste/kunstenares Cata.Pirata de townships van haar land introk om opnames met lokaal talent te maken. Die moeten nog dit jaar leiden tot een album en een rockumentary.

Get Your Braai On betekent zoveel als 'steek je barbecue aan' in het Afrikaans en een braai heeft ook een grote sociale buurtfunctie. In het nummer horen we Emza in het Zulu rappen (zie de opname). Hij is volgens Collignon een rijzende ster in Zuid-Afrika. "Hij komt uit Durban, zit nu in Johannesburg en maakt kwaito. Dat is de stem van de zwarte bevolking na de afschaffing van apartheid; een mix van hiphop en house gecombineerd met lokale geluiden. Emza komt eraan, hij is getekend op BLAQK Records. Zo zit eigenlijk aan ieder nummer een heel verhaal vast."

Het overkoepelende verhaal begon anderhalf jaar geleden, toen Jori en Cata.Pirata (Catarina Aimée Dahms) naar Zuid-Afrika reisden en tien dagen in Johannesburg en tien dagen in Kaapstad doorbrachten. Jori: "Voor haar was het na lange tijd een terugkeer naar Zuid-Afrika, om uit te zoeken waar haar creatieve leeftijdsgenoten mee bezig zijn. Het is natuurlijk een waanzinnig gevarieerd land met Zulu's, mensen met Portugese roots, Afrikanen en er is ook ergens een hele Indiase stad."

"We maakten haast iedere dag een afspraak om op te nemen. Zo hebben we een track met een electroproducer uit Kaapstad, maar ook met een traditionele marimba-band en een hardrockgroep uit Soweto opgenomen. Voor hen is muziek een kans om buiten de townships te komen. Voor ons kleeft ook aan ieder nummer een avontuur. We wilden graag met alle muzikanten in de townships afspreken, maar dat was te gevaarlijk dus werden we meestal aan de rand van de wijk opgewacht en dan meegenomen naar een achterkamertje om daar aan een nummer te schrijven."

Al die nummers moeten nog uitgewerkt worden tot een album. Dat duurt even, want Collignon moest eerst met C-Mon & Kypski het album afmaken en de zomer touren. "De ep is nu klaar en het komende half jaar werk ik aan het album. Eind van het jaar is het hopelijk af. Het lastige is dat we met Skip & Die wel gevraagd worden voor veel leuke dingen. Zo hebben we Paradiso gedaan en staan we 9 juli ook op het Exit Festival in Servië." Om Skip & Die niet te afhankelijk van C-Mon & Kypski te maken, gaat Jori vooral een productieve rol spelen. "We gaan een band vormen die zonder mij kan optreden. Ik denk aan een toffe mix van electrobeats met een Bijlmer drumposse en heb daar al contact over met Edgar van Trafassi."

Skip & Die werkt mee aan Africa Unsigned, een soort idealistische variant van SellaBand, waarbij je Afrikaanse artiesten kunt supporten. "Het is een manier om Afrikaanse muziek hier uit te brengen. Op de site kun je allerlei bands beluisteren en eventueel geld in ze investeren zodat ze een ep kunnen maken. De artiesten waar wij mee werken zitten ook op de site en wij maken deel uit van het Music Panel evenals Tony Allen, Gregor Salto en Damon Albarn. We zijn nu met Africa Unsigned aan het kijken of ze de ep ook uitbrengen en of we in Afrika een volledige tour kunnen doen. We willen in ieder geval een show doen met alle artiesten die hebben meegewerkt."

Africa Unsigned presenteert zich op donderdag 24 juni in de Melkweg, Amsterdam. Je hoort Get Your Braai On van Skip & Die op de Hollandse Nieuwe compilatie en meer op MySpace.