Maikal X: “Ik moest de liefde voor muziek terugvinden”

Voormalig Postman-lid terug met reggae-album

Atze de Vrieze ,

Shy Rock is terug. We riepen het anderhalf jaar geleden al, maar nu is het echt zo. Het voormalig Postmen-lid brengt deze week namelijk zijn debuutalbum Genesis uit onder de naam Maikal X. Bij Postmen werden al reggae-invloeden in de muziek verwerkt, Genesis is een volbloed reggae-album geworden. "Een keihard rapalbum past nu niet bij me, ik ben ouder geworden. Dit klopt wél.”

Voormalig Postman-lid terug met reggae-album

Shy Rock is terug. Dat riep hij anderhalf jaar geleden al, maar nu is het echt zo. Het voormalig Postmen-lid brengt deze week namelijk zijn debuutalbum Genesis uit onder de naam Maikal X. Bij Postmen werden al reggae-invloeden in de muziek verwerkt, Genesis is een volbloed reggae-album geworden. Een logische keuze, vindt de zanger zelf. “Toen ik stopte met Postmen heb ik me een tijdje afgevraagd wat ik nu moest gaan doen. Ik had zelfs al wat rapteksten geschreven, maar ik voelde me er niet goed bij. Je moet eerlijk tegen jezelf zijn. Een keihard rapalbum past nu niet bij me, ik ben ouder geworden. Dit klopt wél.”

Na Postman heeft Maikal X muzikaal een tijdje stilgestaan, geeft hij toe. Dat kwam onder meer doordat hij de lol terug moest vinden in het maken van muziek. “Op een gegeven moment ben ik samen met Waxfiend Jamrock begonnen, met als belangrijkste doel als dj de liefde voor muziek terug te vinden. Zo is mijn interesse voor reggae weer gegroeid.” Die liefde zat al ergens diep in hem, want hij werd met de paplepel ingegoten. “Mijn vader draaide thuis veel jazz, maar ook reggae. Peter Tosh, Gregory Isaacs. Toen ik jong was bezocht ik Jamaicaanse soundsystems bij familie in Engeland. Daar sta je dan als klein mannetje tussen hele grote stapels speakers, waar keihard reggae uit komt. Je begrijpt: dat maakt indruk.”

Het album komt uit bij het kleine maar belangrijke reggaebolwerk Rock 'n Vibes. Ook de populaire zanger Ziggi Recado (voorheen alleen Ziggi) brengt er zijn muziek uit. Bindende factor achter het label is producer Mr Rude. “Rude vroeg me op een gegeven moment waar ik zoal mee bezig was”, vertelt Maikal X. “We hebben toen één nummer opgenomen. Dat beviel wel, maar ik was er nog niet honderd procent klaar voor. Op een gegeven moment belde hij me vanuit Jamaica. Daarna ben ik langzaam met hem gaan werken. De afgelopen twee jaar zijn een paar singles uitgekomen, die internationaal behoorlijk goed ontvangen zijn. Ik kreeg reacties uit landen waar ik nog nooit geweest ben, zoals Japan, Costa Rica, Brazilië.”

Mr Rude hielp Maikal X aan een potentieel zomerhitje: single Here She Comes, een semi-cover van Hall & Oates megahit Maneater uit 1982. “Rude speelde iets en dit was de eerste tekst die in me op kwam. Ik zong het voor de grap, maar Rude overtuigde me om er mee door te gaan. Ik heb officieel toestemming gekregen om het op te nemen.” Met de zomer voor de deur heeft Maikal X dus een wapen op zak. Toch staat er nog geen grote tour gepland. “Een paar optredens rond de release, en een show op Summerjam, een groot festival in Keulen. Na de zomer staat een klein tourtje gepland.”

Genesis van Maikal X wordt woensdag 30 juni gepresenteerd in Paradiso. Het album staat tijdelijk op de Luisterpaal.