Machinefabriek verrast over plek op North Sea Jazz

“Toch snap ik de link tussen de genres wel”

Fiona Fortuin ,

Machinefabriek speelt op North Sea Jazz. “Wanneer ik anderen vertel dat ik daar speel, krijg ik de reactie ‘he, jij speelt toch geen jazz?’ Dat klopt nog steeds.” De geluidskunstenaar over zijn aanstaande optreden en nieuwe projecten. "Ik hoop dat het gaat lukken. En zo niet, tja, dan is het experiment helaas mislukt.”

“Toch snap ik de link tussen de genres wel”

Zelf vond hij het ook verrassend om te horen: Machinefabriek staat dit jaar op het programma van North Sea Jazz.  Zijn experimentele elektronische muziek op het geroemde jazzfestival? Inderdaad. “Wanneer ik anderen vertel dat ik daar speel, krijg ik de reactie ‘he, jij speelt toch geen jazz?’ Dat klopt nog steeds.” Maar, zegt hij. “De link tussen beide genres snap ik op zich wel. Beide werken vanuit improvisatie.”

Rutger Zuydervelt (Machinefabriek) treedt zondag 11 juli op samen met klarinettist Gareth Davis. De twee zijn geen vreemden voor elkaar, al meerdere releases hebben de twee samen uitgebracht. “We voelen elkaar goed aan”, vertelt Rutger. Solo beperkt hij zijn optredens het liefst tot veertig minuten. “Het is beter om het kort te houden, zodat je spanningsboog strak niet verslapt.” Maar voor North Sea Jazz is een uur ingeruimd. Hoewel het optreden zwaar op improvisatie zal leunen, bereiden de twee zich wel iets voor. “Dat is om te bekijken hoe we het spannend kunnen houden. Daarvoor zullen er misschien wel een paar afspraken moeten maken. Toch blijft het beter om dit soort beslissingen vlak voor aanvang te maken. Wanneer je in de zaal bent en de sfeer voelt.”

Het valt op dat Machinefabriek steeds minder solo opereert. De geluidskunstenaar kan melden dat er zeker nog solomateriaal aankomt. “Ik twijfel of dat een EP of een album wordt, afhankelijk daarvan komt de muziek over een maand of een half jaar uit. Maar inderdaad, ik werk de laatste tijd veel samen. Daar haal ik veel plezier en inspiratie uit.” Zo werkt hij momenteel samen met Simon Scott (voormalig Slowdive drummer) aan een project over The Fens, een plek in het oosten van Engeland dat in de zeventiende eeuw door Nederland is drooggelegd. “Scott wil middels bewerkte geluidsopnames de band tussen Nederland en Engeland herconstrueren. Er zijn inmiddels vier optredens geweest. Een edit daarvan komt op een album terecht, waar ook een essay bij komt van Scott over dit gebied.”

Tegelijkertijd werkt Machinefabriek aan een ander project met grafisch ontwerper Gerco Hiddink. “Hiddink heeft een albumhoes ontworpen zonder muziek als uitgangspunt. Ik maak er nu de muziek voor. Precies de omgekeerde volgorde dus. Op de hoes staan vier bruggen. Ik heb al verschillende veldopnames gemaakt, maar ik heb besloten om daar niet zelf muziek van te maken. Dat geef ik uit handen, aan twee mensen die afzonderlijk van elkaar mogen improviseren. Die twee muziekstukken zal ik dan bij elkaar voegen. Ik hoop dat dat gaat lukken. En zo niet, tja, dan is het experiment helaas mislukt.”


Het optreden van Machinefabriek met Gareth Davis maakt onderdeel uit van OK Computer, een zaal op North Sea Jazz die in het teken staat van elektronische improvisatie.