Appelsap denkt na over toekomst Appelsap denkt na over toekomst

Dit weekend negende editie gratis festival in Amsterdamse Oosterpark

, Erik Zwennes

Appelsap denkt na over toekomst

Dit weekend negende editie gratis festival in Amsterdamse Oosterpark

Erik Zwennes ,

Wat begon als een kleine blockjam groeide in de loop der jaren uit tot breed smaakmakersfestival in het Amsterdamse Oosterpark. Appelsap is een begrip voor zij die één keer per jaar voor nop willen genieten van hiphop en aanverwante genres. Aanstaande zondag vindt de negende editie van Appelsap plaats. Met onder meer Clipse, De Jeugd van Tegenwoordig en Dimlite.

Dit weekend negende editie gratis festival in Amsterdamse Oosterpark

Wat begon als een kleine blockjam groeide in de loop der jaren uit tot breed smaakmakersfestival in het Amsterdamse Oosterpark. Appelsap is een begrip voor zij die één keer per jaar voor nop willen genieten van hiphop en aanverwante genres. Aanstaande zondag vindt de negende editie van Appelsap plaats. Met onder meer Clipse, De Jeugd van Tegenwoordig en Dimlite.

“Ondanks dat we steeds breder zijn gaan programmeren, staan voor ons de waarden van hiphop nog steeds centraal. Je moet daarbij denken aan positiviteit; onder elkaar zijn in een ontspannen sfeer. Mensen moeten gewoon een gezellige dag hebben op Appelsap,” aldus een van de organisatoren Rogier Smalhout. “In tegenstelling tot andere festivals kijken wij vaak wat verder naar namen die wij interessant vinden dan te kiezen voor acts die toevallig in de buurt zijn. Wij zullen niet een bepaalde act boeken om een bepaalde agent te pleasen. Clipse wordt bijvoorbeeld speciaal voor Appelsap overgevlogen.”

Naast de Amerikaanse headliner heeft Appelsap traditioneel veel aandacht voor Nederlandse acts. Dit jaar krijgt de eigen kweek ruimte voor bijzondere showcases. Zo geeft De Jeugd van Tegenwoordig een voorproefje van het aankomende derde album. Kleine Jay & Cartes, La Melodia, Reverse, Jayh & Adje en Kleine Viezerik showcasen hun aankomende albums op de jubileumeditie.

“Het is niet gemakkelijk om een gratis festival te organiseren. We zijn er in 2007 en 2008 uit geweest en hebben destijds keihard gewerkt om voldoende geld binnen te krijgen voor een doorstart. Zo zijn we nog dieper gaan graven naar fondsen en sponsoring. Je merkt dat de meeste grote bedrijven Appelsap te klein vinden om in te investeren. Daarnaast zijn we een gratis festival dus kunnen we geen VIP-kaarten weggeven.” Rogier denkt dat veel bedrijven juist baat zouden hebben wanneer ze zich zouden verbinden aan het festival. Tegelijkertijd geeft hij toe dat Appelsap ook hard to get speelt. ”We zeggen wel eens ‘nee’inderdaad. Ook gaan we niet in zee met een merk dat voor een zeer klein bedrag in wil stappen.”

De voorbereidingen van Appelsap 2010 zijn bijna direct na de vorige editie begonnen. “Alles gebeurt in de avonduren, we hebben allemaal een vaste baan. Elk jaar is het weer vechten en ook nu kwamen de laatste fondsgelden maar kort geleden binnen. Het contact met de gemeente is sinds de twee jaar dat we niet door konden gaan heel goed geworden. Daarvoor hebben we actief mensen moeten benaderen. Maar inmiddels zit er weer een nieuwe gemeenteraad, is de deelraad gefuseerd met Zeeburg en zul je deels weer van voor af aan moeten beginnen.”

Dit is een van de redenen waarom de vaders van Appelsap nadenken over een alternatieve toekomst van het merk. “We zijn tien jaar verder, zijn inmiddels allemaal dertigers en willen niet nog tien jaar op dezelfde voet verder. Tegelijkertijd zien we nog enorm veel ruimte om te groeien en hebben we een mooie naam opgebouwd. Wat we precies gaan doen, zijn we nog aan het bedenken. We waren bijvoorbeeld zijdelings betrokken bij de doorstart van Drum Rhythm Festival (onder de naam Raw Rhythm, ging na één editie weer ten onder red.), jammer genoeg is het de organisatie niet gelukt dit mooie festival zijn bestaansrecht terug te geven. Volgens ons is een dergelijk festival wél levensvatbaar. Ja, Appelsap zou een betaald festival kunnen worden.”

Eerst is het zondag tijd voor een feest. Rogier is tevreden als er even veel mensen op af komen als vorig jaar, toen waren er ongeveer 7000 man in het Oosterpark. “Ik heb liever dat het een geweldige dag wordt dan dat we ons in bochten wringen om 15.000 man binnen te hebben. De kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit. Daarom hebben we dit jaar bijvoorbeeld de catering uitgebreid met kwaliteitstentjes.” Rogier is trots op het gehele programma, maar wil desgevraagd wel twee tips geven. “De Viral Radio jongens nemen Dimlite mee, die moet je zeker eens gezien hebben. Ik zou ook zeker op tijd komen voor de showcase van Kleine Viezerik (a.k.a. KV) die gaat vast en zeker ook iets bijzonders doen.

Bij een gratis festival begint anno nu een belletje te rinkelen. Heeft de politie al contact op genomen met Appelsap na de afgelastingen van Snoop Dogg op Parkpop, De Staat op De Affaire en het drama van de Love Parade in Duitsland? “Nee, en ik verwacht ook niet dat het nog zal gebeuren. We hebben onze beveiliging conform de regels op orde. Als het echt uit de hand loopt is er sowieso politieingrijpen nodig. Maar ik denk niet dat wij een affiche hebben waarbij de toestroom nu ineens totaal uit de hand zou kunnen lopen.”En het weer? “Het weer is twijfelachtig, maar in tien jaar Appelsap hebben we wel geleerd dat je er niets zinnigs over kan zeggen. Al zou het op papier de hele dag gaan regenen, dan kun je in Amsterdam alsnog een geheel droge dag krijgen.”


Appelsap vindt plaats op zondag 1 augustus in het Oosterpark, Amsterdam. Van 12.00 tot 22.00 uur. Gratis toegang.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12