Hiphopplatform Bijlmer Style rekent op flink aantal zetels in Zuidoost

“De link tussen muziek en politiek is heel logisch, zeker als het om hiphop gaat”

Erik Zwennes ,

Op 3 maart doet het hiphopplatform Bijlmer Style mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Er is een gerede kans dat rapper Gikkels in de deelraad komt, hij staat immers tweede op de kieslijst. Nummer één is grondlegger en partijleider Robert Coblijn: “Rappers zijn paria’s in kranten, op internet en op televisie. Als er een jongen wordt neergeschoten in de Bijlmer wordt hij ineens rapper genoemd.”

“De link tussen muziek en politiek is heel logisch, zeker als het om hiphop gaat”

Op 3 maart doet het hiphopplatform Bijlmer Style mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. Er is een gerede kans dat de populaire rapper Gideon Everduin aka Gikkels in de deelraad van Amsterdam Zuidoost komt, hij staat immers tweede op de kieslijst. Nummer één is grondlegger en partijleider Robert Coblijn. Acht jaar geleden begon hij de Stichting Bijlmer Style als platform voor het ontdekken, ontwikkelen en promoten van creatief talent uit het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost. In acht jaar tijd groeide de bekendheid en aanhang van Bijlmer Style.

Door muziek- en diverse maatschappelijke projecten denkt Coblijn dat er een basis ligt voor een politieke beweging. “Als ik realistisch ben, reken ik op een flink aantal zetels in de Raad,” aldus Coblijn. Bijlmer Style aast op de portefeuille Jeugd. “Wij willen ook meer veiligheid in de wijk. De criminaliteitscijfers moeten omlaag. Alleen weten wij dat cameratoezicht, lik-op-stuk-beleid en repressie niet werkt. Je moet investeren in jongeren.”

Ontwikkelen en stimuleren van creativiteit is een van de belangrijkste manieren waarmee Bijlmer Style wil investeren in jongeren. Dat deed het al met drie verzamelalbums vol opkomende artiesten uit de Bijlmer. Een van die artiesten is Gikkels, een vijfentwintigjarige Amsterdammer met geëngageerde teksten en een knappe flow. Met zijn recente single Vuisten in de Lucht roept hij mensen op om te stemmen op 3 maart. Gikkels haalde eerder de headlines met het nummer Doofpot waarin hij zich uitlaat over de uitspraak van de Amsterdamse corpschef Welten over een verband tussen hiphopvideo’s en geweld in de Bijlmer. “Er komen inmiddels veel mensen naar ons toe die niet of zelden stemmen, zegt Coblijn. “Onze doelgroep bestaat uit jongeren en allochtonen. Dit zijn de doelgroepen die normaal het minst stemmen en de grootste groep bewoners van Zuidoost vormen.”