Happy Camper heeft een kamperende yeti als frontman Happy Camper heeft een kamperende yeti als frontman

Project mondt na drie jaar uit in album en Noorderslag-show

, Ingmar Griffioen

Happy Camper heeft een kamperende yeti als frontman

Project mondt na drie jaar uit in album en Noorderslag-show

Ingmar Griffioen ,

El Pino-toetsenist Job Roggeveen liep ermee in zijn hoofd. Drie jaar later gaat Happy Camper de weg op; te beginnen met de track Born With A Bothered Mind op de Hollandse Nieuwe sampler, dan op 15 januari op het 3VOOR12 podium op Noorderslag en zeker op het debuutalbum dat in januari moet verschijnen bij Excelsior.

Project mondt na drie jaar uit in album en Noorderslag-show

El Pino-toetsenist Job Roggeveen liep ermee in zijn hoofd. Drie jaar later gaat Happy Camper de weg op; te beginnen met de track Born With A Bothered Mind op de Hollandse Nieuwe sampler, dan op 15 januari op het 3VOOR12 podium op Noorderslag en zeker op het debuutalbum dat in januari moet verschijnen bij Excelsior.

Voor zijn songmateriaal strikte hij een scala aan vocalisten: Tim Knol, Ricky Koole, Odilo Girod (Coparck/Chop Wood), Janne Schra (Schradinova), Leine, Bouke Zoete (The Kevin Costners), Helge Slikker (Storybox), Johannes Sigmond (Blaudzun), Marien Dorleijn (Moss) en uit de eigen El Pino & The Volunteers: David Pino en gitarist Appel. "Ik schrijf altijd al veel liedjes, maar niet alles past in El Pino. Toen ontstond het idee om voor elk nummer een andere zanger te zoeken. En er moest ook een soort revue-show bij komen." Die is voor het eerst op Noorderslag te zien.

Een heel belangrijke rol in het project dat Roggeveen voor ogen had, is weggelegd voor animatie. Met zijn eigen animatiestudio Job, Joris en Marieke maakt de Utrechter veel muziek bij animatiefilms. Dat vergt een heel andere manier van musiceren dan bijvoorbeeld bij het schrijven van een popliedje. "Je hebt een bepaalde sfeer en hoe ga je daar muziek bij maken? Ik bedacht wat ik wilde horen en heb daar de instrumenten bij gezocht. Het is een kruising geworden van indie pop, chanson, gipsy en filmische muziek." Met een grotendeels akoestisch instrumentarium: piano, gitaar, bas, drums, toetsen, viool, klarinet en trompetten. Roggeveen speelde zelf een groot deel van de instrumenten in en werd bijgestaan door muzikanten als Kyteman, Pimba, Sietse van Gorkom, Ben Mathot, Diederik Rijpstra en Edward Capel.

Live wordt Happy Camper echter gedragen door zijn eigen band. "Tijdens een avond brainstormen bedachten we dat we het live gewoon met de Pino's zouden kunnen doen. Oftewel: Happy Camper & The Volunteers." De Volunteers worden voor de filmische kant aangevuld met een violist en een klarinettist. De vocalisten rouleren. Live zullen liefst negen van de elf vocalisten meedoen. "Ricky Koole kan niet en Tim Knol speelt zelf op Noorderslag. Hij weet niet of hij het redt, maar gaat het nummer voor de zekerheid instuderen."

David Pino was één van de eersten die Roggeveen benaderde. "En toen Odilo van Coparck, die ik ook al goed kende. Dat was het toffe aan dit project; dat je mensen echt leert kennen. Met Norbert Pek, een vriend van me, heb ik overlegd wie er nog mooi bij zouden passen. Ik vond het bijvoorbeeld belangrijk dat er voor de afwisseling genoeg vrouwen op de plaat zouden staan. Zo kwam ik ook bij Ricky Koole, die ik een paar keer op De Parade heb gezien. Ik vind het wel tof dat zij een beetje buiten de indiescene en weer voor een heel ander publiek staat. Het grappige was dat zij al van het project gehoord had via Janne Schra, waarmee ze net een show in de Kleine Komedie had gedaan."

Job liet zich onder meer inspireren door de broeierige opzwepende gipsy-klanken uit het oosten van Europa en melancholische filmmuziek. Dat songmateriaal was wel even wennen voor David en de Volunteers. "David en Tjirk (gitarist Tjirk Deurloo, IG) merken dat ik toch hele andere dingen schrijf, met meer jazzy en gipsy akkoorden. Ik heb vroeger veel jazz gestudeerd en was ook van plan conservatorium te doen, maar ben uiteindelijk de Design Academy gaan doen en animatie gaan maken."

Met de collega's van zijn animatiestudio kwam Roggeveen ook op het idee voor de frontman van Happy Camper: de yeti Manfred. "We zijn hem heel erg aan het pushen als frontman. We hebben natuurlijk elf vocalisten, dus dan wil ik niet één gezicht op de cover. En zelf ben ik componist en pianist, dus werd het Manfred, een yeti die gaat kamperen. Op onze site doet hij ook interviews met alle zangers. Hij speelt ook in de clip die rond Noorderslag uitkomt. Daarin is hij net uit de Himalaya vertrokken en met zijn tent onderweg naar Groningen."
 
Het is de bedoeling om eind februari, begin maart nog een reeks clubshows te doen. "Maar het wordt een helse klus iedereen bij elkaar te krijgen. We kunnen met alle Happy Campers ook maar één repetitie doen voor Noorderslag."

Happy Camper speelt zaterdag 15 januari op het 3VOOR12 podium op Noorderslag. De track Born With A Bothered Mind is te horen op de Hollandse Nieuwe sampler en de teaser zie je hieronder.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12