Eerste Kamer stemt tegen BTW-verhoging podiumkunsten Eerste Kamer stemt tegen BTW-verhoging podiumkunsten

Tweede Kamer moet zich opnieuw over plan buigen

, Atze de Vrieze

Eerste Kamer stemt tegen BTW-verhoging podiumkunsten

Tweede Kamer moet zich opnieuw over plan buigen

Atze de Vrieze ,

De Eerste Kamer is tegen de BTW-verhoging op podiumkunsten. Zojuist is een motie aangenomen waarin de senaat er bij het kabinet op aandringt de maatregel niet door te laten gaan. Dat betekent dat de Tweede Kamer zich nog eens over het plan zal moeten buigen.

Tweede Kamer moet zich opnieuw over plan buigen

De Eerste Kamer is tegen de BTW-verhoging op podiumkunsten. Zojuist is een motie aangenomen waarin de senaat er bij het kabinet op aandringt de maatregel niet door te laten gaan. Dat betekent dat de Tweede Kamer zich nog eens over het plan zal moeten buigen. Alleen regeringspartijen CDA en VVD stemden tegen de motie.

Daarmee is niet gezegd dat het plan definitief niet doorgaat. 20 december moet gestemd worden over het hele belastingplan, waarvan de BTW-verhoging op podiumkunsten deel uitmaakt. Houdt het kabinet Rutte de poot stijf, dan kan de Eerste Kamer op de rand van het jaar hooguit het complete plan afkeuren. De vraag is of ook daar een meerderheid voor te vinden is. 

Wel werd duidelijk dat ook bij de senatoren van regeringspartijen twijfel heerst over het plan. CDA-fractievoorzitter Jos Werner zei dat de motie "als zodanig" de sympathie heeft van zijn fractie, maar dat hij niet op het belastingplan wil vooruitlopen. Ook de VVD-senatoren hebben "wat moeite" met de ingang van de BTW-verhoging per 1 januari. Fractievoorzitter Fred de Graaf vroeg premier Mark Rutte nog eens te kijken naar de invoeringsdatum.

Premier Rutte liet vorige week weten niets te voelen voor het terugtrekken van de plannen, maar laat inmiddels weten "heel serieus" naar de motie te gaan kijken. "Het is ingewikkeld, maar als een Kamer een motie aanneemt is het kabinet gehouden daar serieus en in alle rust naar te kijken."

Vrijdag zal het kabinet tijdens de ministerraad over de motie tegen de geplande BTW-verhoging vergaderen.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12