Case Closed: Geen Roffest in 2011 Case Closed: Geen Roffest in 2011

Mark Gademan: “De risico’s zijn te groot”

, Atze de Vrieze

Case Closed: Geen Roffest in 2011

Mark Gademan: “De risico’s zijn te groot”

Atze de Vrieze ,

Aan het eind van het jaar blikt 3VOOR12 traditioneel terug op een aantal zaken waarover het laatste woord nog niet gezegd is. Vandaag: Roffest.

Mark Gademan: “De risico’s zijn te groot”

Aan het eind van het jaar blikt 3VOOR12 traditioneel terug op een aantal zaken waarover het laatste woord nog niet gezegd is. Vandaag: Roffest.

Het Utrechtse hiphopfestival Roffest zal in 2011 niet plaatsvinden. Dat heeft organisator Stichting Habek na moeilijk beraad besloten. Volgens woordvoerder Mark Gademan zijn de risico’s te groot. Het festival had afgelopen jaar flink willen groeien, om zo een buffer op te bouwen voor volgend jaar. “We willen minder afhankelijk zijn van subsidies”, legt hij uit. “Dat is niet gelukt. En aangezien de kans groot is dat we dit jaar minder aanspraak kunnen maken op verschillende potjes, vinden we het risico te groot. Daarom zullen we ons concentreren op andere evenementen.”

Roffest had dit jaar te kampen met de nodige tegenslag. Door een fout bij de gemeentelijke vergunningverstrekker bleek relatief kort voor het festival dat het beoogde terrein – bij de Paperdome, richting Leidse Rijn – niet gebruikt kon worden. Het leek er zelfs even op dat het festival helemaal niet door kon gaan, maar uiteindelijk vond het festival onderdak in het Julianapark. “Gelukkig heeft de gemeente de kosten gedekt die we moesten maken door logistieke aanpassingen en doordat het terrein groter was. Als de gemeente niet schuldbewust was geweest, was Roffest niet doorgegaan.”

Maar ook op het nieuwe terrein was het leed nog niet geleden. Het festival verregende totaal. Dat ging niet ten koste van de sfeer op het festival, maar zorgde er wel voor dat veel minder mensen een kaartje kochten dan gehoopt. “We hebben een flinke klap gekregen in de bezoekcijfers”, vertelt Gademan. “Uiteindelijk hebben we net ons break-even punt gehaald, maar de bedoeling was juist om door te groeien, en dat lukt op deze manier niet.” 

Ook logistiek liep het festival niet helemaal gesmeerd, waardoor headliner Gaslamp Killer uiteindelijk nog geen half uur optrad. De organisatie beloofde bezoekers gratis toegang tot een show van de populaire dj in Tivoli. Die is nog steeds niet geweest, maar volgens Gademan is het aanbod nog niet vergeten. “Gaslamp Killer is heel druk en zijn tourschema liep niet meer langs Nederland, maar we zijn er nog steeds mee bezig. We gaan het goedmaken!”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12