3VOOR12 Draait (week 49): EP Luisterpaal, Janelle Monae, Bang & Works, Girls en Ghost 3VOOR12 Draait (week 49): EP Luisterpaal, Janelle Monae, Bang & Works, Girls en Ghost

De favorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12 Draait (week 49): EP Luisterpaal, Janelle Monae, Bang & Works, Girls en Ghost

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de week:

James Blake - Limit To Your Love (Universal)

3VOOR12 Album van de week:
Twin Shadow - Forget (V2)

3FM Megahit:

Bløf - Wijd Open (EMI)


DE TOP 10

1. De EP luisterpaal
"Prima eindejaarsoffensief. Twee halve eieren is een hele: check ondermeer de EP's van The Crookes en The Tallest Man on Earth." (Menno Visser)
"Altijd fijn: de beste EP's van 2010 op de speciale EP luisterpaal. platen maken is immers zo 2009." (Bart Snoeren)
"Een hoop favorieten die hun volledige albums overtreffen of evenaren. Hoogtepunten te over en er komt nog meer bij...." (Stephan van Peursem)
"Gelukkig wordt de schade hersteld door de derde eindejaars-ep-luisterpaal op rij, met meer dan dertig ijzersterke plaatjes op een rij!" (Tomas Delsing)
"Het was weer een uitstekend idee: de EP Luisterpaal. Met buitenlandse toppers en veel goede Nederlandse acts die niet op de Luisterpaal mochten." (Ingmar Griffioen)

2. Janelle Monae - Tightrope (single)
"Ook in de rest van het land begint langzaam te dagen dat dit toch echt een van de beste nummers van dit jaar is!" (Bart Snoeren)
"Hij kwam de afgelopen dagen lekker vaak voorbij als Single Van De Week in 3VOOR12 Radio en dat was iedere keer weer reden om de volumeknop een zwieper te geven." (Willem van Zeeland)

3.
Diverse Artiesten - Bangs & Works Vol. 1: A Chicago Footwork Compilation (album, Planet Mu/Konkurrent)
"Soort muzikaal Triviant voor de liefhebber van stuiterige ritmes." (Tomas Delsing)
"Ik hou er van om nieuwe stijlen te ontdekken. Dit is er weer een. Snelle bassen, veel beats per minuut en vol van samples. Hier een mooie introductie in dit nieuwe genre." (Stephan van Peursem)

4.
Girls - Broken Dreams Club (ep, Fantasy Trashcan)
"Deze moet zeker op de EP luisterpaal, al was het maar vanwege mijn favoriete najaarstranentrekker, Heartbreker." (Atze de Vrieze)

5. Ghost - Opus Eponymous (album, Rise Above/Suburban)
"Ghost komt uit Zweden en levert een satanisch, heavy rockend mengsel dat liefhebbers van The Devil's Blood ook goed zal smaken. Ze spelen op de donderdag van Roadburn 2011 en het debuutalbum staat nu op de Luisterpaal!" (Ingmar Griffioen)

6.
Case Mayfield - Case Mayfield (EP, eigen beheer)
"Morgen in de finale van de Grote Prijs van Nederland singer-songwriter. De eerlijkheid en puurheid die in het genre zo belangrijk zijn weet hij op een eigen manier neer te zetten!" (Christiaan Walraven)

7.
Anika - Anika (album, Invada/Suburban)
"Geoff Barrow van Portishead heeft zijn eigen Nico ontdekt. Soms tenenkrommend, vaak heel mooi." (stephan van Peursem)

8.
3VOOR12TV Best of 2010
"Een van de mooiste lijstjes is geen traditionele top tien. Kan ook niet, als de kwaliteit zo hoog ligt. Vandaag het recente optreden van Triggerfinger op het Twitterfeest van Eric Corton, hou 3VOOR12TV de komende weken in de gaten voor meer moois!" (Tomas Delsing)

9.
Britta Persson - Meet a Bear (single Dying Giraffe/Munich)
"Frisse indiepopsingle van Zweeds talent op Eurosonic. En een berenslimme clip ook." (Menno Visser)

10.
Shaking Godspeed, Paceshifters e.a. live in De Peppel, Zeist, 03-12-10
"Met veertien man voor het podium, maar toch vurig en hard. Check ze bij de Nederpopshow en je snapt het!" (Ingmar Griffioen)


DE LIJSTJES:


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Shackleton - Fabric 55 (album, Fabric/NEWS)
Net als Ricardo Villalobos bij zijn Fabric-mix gebruikt Shackleton op nummer 55 alleen maar eigen tracks. En waarom zou je ook muziek van anderen gebruiken als je zelf een van de meest innovatieve, diepe producers van het moment bent. Shackleton maakt dubstep zonder grenzen. 
 
Collega Stephan van Peursem is doorgaans streng voor iedereen die op 'zijn' Luisterpaal wil. EP's? No way. Als we daar aan gaan beginnen is het einde zoek. Aan het eind van het jaar haalt hij dat in mijn een speciale EP Luisterpaal. Deze moet daar zeker op, al was het maar vanwege mijn favoriete najaarstranentrekker, Heartbreker. 
 
Ook al in de ban van Boardwalk Empire? De nieuwe HBO-serie met Steve Buscemi in de hoofdrol als corrupte politicus tijdens de Amerikaanse drooglegging begon afgelopen weekend bij BNN. De serie zit vol goede muziek uit het begin van de vorige eeuw. Superhit Japanese Sandman van Paul Whiteman en zijn orkest, droogleggingsclassic See You In C.U.B.A., en natuurlijk de favoriet van alle Italiaanse gansters: tenor Enrico Caruso, de man die te horen is op de eerste grammofoonplaat ooit. Als ode aan deze fraaie nieuwe serie een playlist met hits uit de jaren '00, '10 en '20. 


MENNO VISSER DRAAIT:

De EP Luisterpaal

Prima eindejaarsoffensief. Twee halve eieren is een hele: check ondermeer de EP's van The Crookes en The Tallest Man on Earth.

Sunday Girl - Four Floors (Diplo edit) (single, Geffen/Universal UK)
Slepende dubstep, ik ben om. Na James Blake weer zo'n supersexy glijer van dit Londense talent.

Britta Persson - Meet a Bear (single Dying Giraffe/Munich)
Frisse indiepopsingle van Zweeds talent op Eurosonic. En een berenslimme clip ook.


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

Palbomen - Moon Children (EP, Non Records)

De ep luisterpaal staat online en ik maak graag even van de gelegenheid gebruik om mijn favoriete ep's van het jaar in het zonnetje te zetten. Allereerst mijn favoriet Palmbomen. Binnen twee minuten weet Palmbomen te overtuigen met een zeer fris, eigen geluid. 24 minuten later doet de laatste noot verlangen naar meer. Het is vrijwel onmogelijk de drang om hem opnieuw aan te zetten tegen te houden. Wat mij betreft het beste wat in Nederland is uitgekomen dit jaar.

Case Mayfield - Case Mayfield (EP, eigen beheer)

morgen staat Case Mayfield in de finale van de Grote Prijs van Nederland singer-songwriter. Case is al sinds ik zijn muziek leerde kennen bij de competitie Mooie Noten begin 2009 in Amsterdam een favoriet van mij. Nu heb ik de andere finalisten ook beluisterd en kan ik alleen maar concluderen dat Case de prijs verdiend; Misschien ben ik bevooroordeeld (ik heb de jongen inmiddels een stuk of 15 keer live mogen zien), maar de eerlijkheid en puurheid die in het genre zo belangrijk zijn weet hij op een eigen manier neer te zetten en dat is zeer bewonderenswaardig. Zijn debuut ep verscheen begin november en is een absolute aanrader voor liefhebbers van alternatieve singer-songwritermuziek.

Flying Lotus - Pattern + Grid World (EP, Warp/V2)
Zo urgent en dwingend als Cosmogramma is Pattern + Grid World niet te noemen, maar het is zeker een interessante ep, die het waard is om een paar keer te luisteren. Kill Your Co-workers is een nummers zoals we die nog niet eerder van Flying Lotus hoorden, terwijl Time Vampires op Cosmogramma had kunnen staan. Afsluiter Physics for Everyone knalt hem er lekker uit, waarmee het plaatje veel te snel afgelopen is.


WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:


Janelle Monae feat Big Boi - Tightrope
(single)
Hij kwam de afgelopen dagen lekker vaak voorbij als Single Van De Week in 3VOOR12 Radio en dat was iedere keer weer reden om de volumeknop een zwieper te geven. En wat een goede suggestie van Eric Corton om hem straks massaal te gaan aanvragen bij Serious Request. Dat het in januari maar een knoeperd van een hit mag worden, in de aanloop naar haar optreden in de Melkweg op 21 februari. Door Time Magazine gekozen als een na beste single van 2010 (na Cee Lo Green's Fuck You).

Interpol, live in de HMH in Amsterdam op 3VOOR12TV

De komende maand is de videoregistratie van het Interpol-concert in de HMH te zien op 3VOOR12-TV. Zanger Paul Banks is helaas niet altijd even stemvast, maar Slow Hands en C'mere zijn top!

Le Guess Who, Compliatie Neudeflat sessies 2010 op 3VOOR12TV

Compilatie van een uur met hoogtepunten van de sessies die 3VOOR12 opnam tijdens Le Guess Who op het dak van de Neudeflat in Utrecht. Opent heel mooi met Menomena.


BART SNOEREN DRAAIT:

Janelle Monae - Tightrope
(single)
Ook in de rest van het land begint langzaam te dagen dat dit toch echt een van de beste nummers van dit jaar is!

Twin Shadow - Forget (4AD/V2)
Horen we hier de Beach House van 2011?!

De EP Luisterpaal
Altijd fijn: de beste EP's van 2010 op de speciale EP luisterpaal. platen maken is immers zo 2009.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

De EP Luisterpaal

Normaal zet ik geen EP's op de luisterpaal. Het aanbod aan reguliere albums is gewoonweg al te groot. Maar zo aan het einde van het jaar is het tijd om de balans op te maken. Welke pareltjes hebben we gemist? Het waren er weer een hoop. Een hoop favorieten die hun volledige albums overtreffen of evenaren. Hoogtepunten te over: o.a. The Tallest Man On Earth, American Man, Flying Lotus, Sufjan Stevens, Girls, Megafaun, Palmbomen, The Bug. Allemaal maakten ze prachtige EP's dit jaar. Er komt nog meer bij....

Anika - Anika (album, Invada/Suburban)
Geoff Barrow van Portishead heeft zijn eigen Nico ontdekt. Soms tenenkrommend, vaak heel mooi.

Bangs & Works Vol. 1: A Chicago Footwork Compilation
(album, Planet Mu/Konkurrent)
Ik hou er van om nieuwe stijlen te ontdekken. Dit is er weer een. Snelle bassen, veel beats per minuut en vol van samples. Hier een mooie introductie in dit nieuwe genre.


TOMAS DELSING DRAAIT:


De EP Luisterpaal

Luisterpaal-Hauptmeister Stephan regeert met ijzeren hand over zijn Luisterpaal. Dat moet ook wel, gezien het gigantische aanbod. Eén van de regels - geen ep's op de paal - wordt met een Draconische striktheid nageleefd. En dat is eigenlijk best jammer: schitterend materiaal van Flying Lotus, The Tallest Man On Earth, Warpaint, Moon & Sun, Palmbomen en heel veel anderen blijft zo onder de radar omdat er geen twaalf tracks op een schijfje staan. Gelukkig wordt de schade hersteld door de derde eindejaars-ep-luisterpaal op rij, met meer dan dertig ijzersterke plaatjes op een rij!

3VOOR12TV Best of 2010
Het sneeuwt deze dagen meer lijstjes dan bevroren water. Albums van het jaar, songs van het jaar, artiesten van het jaar, roadies van het jaar en groupies van het jaar; het kan allemaal. Toch durf ik te zeggen dat een van de mooiste lijstjes geen traditionele top tien is. Kan ook niet, als de kwaliteit zo hoog ligt. Vandaag het recente optreden van Triggerfinger op het Twitterfeest van Eric Corton, hou 3VOOR12TV de komende weken in de gaten voor meer moois!

Diverse Artiesten - Bangs & Works Vol. 1: A Chicago Footwork Compilation (album, Planet Mu/Konkurrent)
Harde bassen, een hele hoop beats en onherkenbaar gemaakte samples (die zich steeds verder ontvouwen naarmate een track langer duurt) die iedereen kent. Soort muzikaal Triviant voor de liefhebber van stuiterige ritmes.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Shaking Godspeed, Paceshifters e.a. live in De Peppel, Zeist, 03-12-10

Of: hoe een uitermate slecht bezochte avond toch goed afliep. Na veelbelovende shows van de Belgische Charlie Jones 'Big Band en de piepjonge speedrockende Paceshifters en een vermakelijk potje Sunnpimp trad Shaking Godspeed als laatste op in het Zeister poppodium. Met veertien man voor het podium, maar toch vurig en hard. Check ze bij de Nederpopshow en je snapt het!

De EP Luisterpaal
Het was weer een uitstekend idee: de EP Luisterpaal. Met buitenlandse toppers die niet op de Luisterpaal mochten als Flying Lotus, Sufjan, Antony, Gaslamp Killer en Megafaun. En veel goede Nederlandse acts: van 3VOOR12 Selecteert acts als Krach, Houses en The Q4 tot Hollandse Nieuwe uitschieters als Dret & Krulle, Anne Frank Zappa, Case Mayfield (zaterdag in de Grote Prijs), Nikoo, Palmbomen,  Pop Up Animal Kids en De Speech.

Ghost - Opus Eponymous (album, Rise Above/Suburban)

Ghost komt uit Zweden en levert een satanisch, heavy rockend mengsel dat liefhebbers van The Devil's Blood ook goed zal smaken. Ze spelen op de donderdag van Roadburn 2011 en het debuutalbum staat nu op de Luisterpaal!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12