3VOOR12 Draait (week 48): veel Le Guess Who?, Premier Changed My Life en Song van het Jaar 3VOOR12 Draait (week 48): veel Le Guess Who?, Premier Changed My Life en Song van het Jaar

De favorieten van de redactie

, Tomas Delsing

3VOOR12 Draait (week 48): veel Le Guess Who?, Premier Changed My Life en Song van het Jaar

De favorieten van de redactie

Tomas Delsing ,

Deze week werd er veel teruggekeken. Op drie weekenden festivals, met daarin natuurlijk een hoofdrol voor de meest recente, het Utrechtse Le Guess Who?. Maar ook met een hommage aan de grote DJ Premier. Vooruitkijkend vooral aandacht voor de Zweedse Robyn en Engelse Adele. Goede tips voor in de schoen? In ieder geval een fijn weekend!

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast en op Spotify. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de week
Janelle Monae feat Big Boi - Tightrope (Atlantic/Warner)

3VOOR12 Album van de week
Robyn - Body Talk (Konichiwa/Universal)

3FM Megahit
Coldplay - Christmas Lights (EMI)


DE TOP 10:

1.
Le Guess Who? festival, Utrecht, 24 t/m 28-11-2010
"Het was een prachtig festival, in Utrecht, met grillige avonden en met een publiek dat klaar was om uitgedaagd te worden." (Atze de Vrieze)
"Zo sterk en afwisselend is een festivalavond zelden." (Christiaan Walraven)
"Met zo' n goede line up moet je hard heen en weer fietsen van de ene naar de andere zaal. Hulde voor de organisatie dus." (Bart Snoeren)
"Volle zalen, enthousiaste mensen en goede muziek met een paar niet misselijke uitschieters." (Ingmar Griffioen)
"Fijn festival hoor.Mijn favorieten: Sleigh Bells, Black Dice, Scientist." (Stephan van Peursem)

2. Premier Changed My Life (Mixed by DJ Jane Doe) (Daily Paper/Eigen Beheer) Part 1 en Part 2
"Een van de leukste projecten van het jaar: bijna dertig Nederlandse rappers tonen hun liefde voor Gang Starr producer DJ Premier door zich zijn beats eigen te maken." (Atze de Vrieze)
"Een hommage aan de meester. Zo zou je het kunnen noemen, maar dan ga je eigenlijk al een beetje voorbij aan de ongelofelijke moeite die Hussein Suleiman in het project stak." (Tomas Delsing)
"Heel erg mooi project, dat maar weer eens aantoont hoe belangrijk het is om dromen na te jagen." (Ingmar Griffioen)
"Op deze mixtape brengen 29 Nederlandse artiesten een hommage aan deze man. En het moet gezegd: velen klinken beter dan ooit, door de beats van Premier." (Stephan van Peursem)

3.
3VOOR12 sessies op Le Guess Who (3VOOR12.TV)
"Een lust voor het oog, spannend voor het oor." (Menno Visser)
"Ik ben er helaas niet bij geweest, maar de opnamen laten zien hoe legandarisch mooi en koud het was." (Christiaan Walraven)
"De lelijke kantoorkolos biedt wel het mooiste uitzicht van de stad, wat in combinatie met de vaak spannende LGW-acts mooie taferelen oplevert." (Tomas Delsing)

4. Robyn - Body Talk (album, Konichiwa/Universal)
"Onze Konichiwa Bitch bewijst dat ze zowel productioneel als songtechnisch helemaal anno nu is." (Menno Visser)
"In 1 jaar 3 goede albums uitbrengen is dit jaar alleen Joanna Newsom gelukt (Al zaten die in 1 verpakking), maar Robyn doet het nu echt." (Bart Snoeren)

5. Song van het Jaar 2010, uitzending op 16 december, stemmen tot de 13e.
"Inmiddels met een ander oor aan het luisteren naar de 200 tracks die genomineerd voor zijn de SVHJ, dat alles is het kader van The Remixx 2010." (Sander Kerkhof)

6.
Adele - Rolling In The Deep (single, V2)
"Triomf tussen de hits, een bluesnummer dat steeds maar blijft groeien hoe vaker hij langskomt." (Menno Visser)
"In Januari gaat Adele met 21 een van de best verkopende albums van 2011 uitbrengen. Deze 1e prachtsingle is laat alvast horen waarom de samenwerking met Rick Rubin meer dan geslaagd is." (Bart Snoeren)

7.
Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (album, Roc-A-Fella/Def Jam/Universal)
"Wat mij betreft niet 5 sterren of een 10.0, maar toch zeker wel een van de beste mainstream hiphopplaten van de afgelopen jaren." (Christiaan Walraven)

8. Sleigh Bells op Le Guess Who? Tivoli Oudegracht, 28-11-10
"Verdient eigenlijk een samenvatting die even kort en explosief was als het optreden zelf. Daarom voor één keer - en niet omdat ik me er makkelijk vanaf wil maken: BAM!" (Tomas Delsing)
 
9. The Tallest Man On Earth, zondagavond op Le Guess Who?
"Gepaste afsluiter van het sfeervolle en liefdevolle Le Guess Who? festival." (Sander Kerkhof)

10. Isvolt - Disaro With House Compilation
"2010=∆∇‡†▼$Ø∇∆∀∩∪⊂∈∃②⑩➊ Ξς/\LL †HΞ †H!/\/6$ $HΞ $/\!DτλΛΗħ$▲∏◗ΞM∏∇∆∕∕∀∴!" (Sander Kerkhof)


DE LIJSTJES:

WILLEM VAN ZEELAND DRAAIT:

Arcade Fire - Philipshalle - Dusseldorf
Het was een barre tocht door de sneeuw naar Dusseldorf, but it was worth it. Zanger Win Butler is niet de gezelligste voorganger, maar de songs van The Suburbs werden fraai uitgevoerd en de toegift met de ouwe krakers Intervention en Wake Up was magistraal.

Awakenings, 26-27 november 2010, Gashouder Amsterdam
Wow, wat een spectaculair vuurwerk en dat binnen! Rammstein, eat your heart out. En wat een top line-up: Joris Voorn, Carl Craig en Kevin Saunderson. Awakenings was de bom op vrijdagvond!

Bruce Springsteen - The Promise
In 1998 verscheen de 4 cd-box Tracks vol Sprinngsteen-outtakes. Ik heb me destijds een paar weken heel goed vermaakt met dat paralelle oeuvre, maar ik moet toegeven dat de box in de jaren daarna amper ooit de kast uit is gekomen, in tegenstelling tot de reguliere albums. Ik vrees dat met deze dubbel-cd vol onuitgebracht materiaal uit de Darkness On The Edge Of Town-sessies hetzelfde zal gebeuren, maar ik heb er deze week met veel plezier in zitten grasduinen. Er staan een paar mooie songs op, vaak op het randje van de kitsch, maar Bruce komt er mee weg zoals alleen hij dat kan. Al blijft het oeralbum Darkness On The Edge Of Town natuurlijk HET meesterwerk.


MENNO VISSER DRAAIT:

3VOOR12 sessies op Le Guess Who (3VOOR12.TV)
Een lust voor het oog, spannend voor het oor.

Robyn - Body Talk (album, Konichiwa/Universal)
Onze Konichiwa Bitch bewijst dat ze zowel productioneel als songtechnisch helemaal anno nu is.

Adele - Rolling In The Deep (single, V2)
Triomf tussen de hits, een bluesnummer dat steeds maar blijft groeien hoe vaker hij langskomt.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Le Guess Who? festival, Utrecht, 24 t/m 28-11-2010
Het was een prachtig festival, in Utrecht, met grillige avonden en met een publiek dat klaar was om uitgedaagd te worden. Ik was bij een taaie psychedelische avond in de Helling, een avond later bij een spannende dubstep/bass/beats nacht, op zondag bij de psychkraut matinee en bij de eigenzinnige Marnie Stern. Maar misschien wel het allermooist was de sessie van Idiot Glee op het dak van de Neudeflat. In zijn eentje samplet hij oude soul, loops hij zijn eigen backing vocals en zingt hij net zo geweldig als Fleet Foxes.

Gil Scott-Heron vs Jamie XX - New York Is Killing Me
In februari verschijnt een volledig nieuwe versie van het recente album van spoken word legende Gil Scott-Heron, gemaakt door Jamie van The XX. Eerste single is New York Is Killing Me, en dat is inderdaad een killer, met wobbly bass.

Premier Changed My Life (Mixed by DJ Jane Doe) (Daily Paper/Eigen Beheer) Part 1 en Part 2
Een van de leukste projecten van het jaar: bijna dertig Nederlandse rappers tonen hun liefde voor Gang Starr producer DJ Premier door zich zijn beats eigen te maken. Met o.a. Sticks, Kiddo Cee, Big2, Leeroy van Zwart Licht en Zo Moeilijk. De grote man is er maandag in de Sugar Factory zelf bij om de pluimen in ontvangst te nemen.


CHRISTIAAN WALRAVEN DRAAIT:

Le Guess Who? zaterdag in Tivoli De Helling, 27-11-2010
Wat een killer line-up was dat! Scientist speelde zijn nieuwe dubstep dubs, Dimlite en Eskmo waren hoogtepunten, Dam Mantle is een naam om in de gaten te houden, Pinch bracht het feest en alsof dat nog niet genoeg was als afsluiter Girl Unit met zijn WUT. Zo sterk en afwisselend is een festivalavond zelden.

Le Guess Who? Sessies op de Neudeflat

Ik ben er helaas niet bij geweest, maar de opnamen laten zien hoe legandarisch mooi en koud het was. Persoonlijke favorieten: Sleepy Sun, Eric Chenaux, Esben & The Witch en Saroos.

Kanye West - My Beautiful Dark Twisted Fantasy (album, Roc-A-Fella/Def Jam/Universal)
Kan eigenlijk al wel wat langer in de draait, maar nu staat hij er dan eindelijk. Wat mij betreft niet 5 sterren of een 10.0, maar toch zeker wel een van de beste mainstream hiphopplaten van de afgelopen jaren.


TOMAS DELSING DRAAIT:

Sessies op Le Guess Who 2010, Neudeflat Utrecht, te bekijken op 3VOOR12TV

Drie weekenden achtereen festivals, dat hakt erin. En dan kun je je nog zo hard voor hebben genomen eens een kijkje te nemen bij de sessies op de Neudeflat, als puntje bij paaltje komt blijf je net nog even dat uurtje op bed liggen. Stom natuurlijk: de lelijke kantoorkolos biedt wel het mooiste uitzicht van de stad, wat in combinatie met de vaak spannende LGW-acts mooie taferelen oplevert. Torenhoge favorieten zijn Idiot Glee (schitterende vertolking van Ain't No Sunshine), Sleepy Sun (ontspoort zo lekker) en Smith Westerns (zwak voor die puberale 'don't care' attitude).

Premier Changed My Life (Mixed by DJ Jane Doe) (Daily Paper/Eigen Beheer) Part 1 en Part 2
Een hommage aan de meester. Zo zou je het kunnen noemen, maar dan ga je eigenlijk al een beetje voorbij aan de ongelofelijke moeite die Hussein Suleiman in het project stak. Hij kreeg 29 (negenentwintig!) Nederlandse mc's zover om hun licht te laten schijnen over de moddervette beats van Premier, en liet dat vervolgens mixen door DJ Jane Doe. Het resultaat, na anderhalf jaar werk, is een tweetal mixtapes van hoge kwaliteit, met in de spotlight - hoe kan het ook anders - DJ Premier zelf.

Sleigh Bells op Le Guess Who? Tivoli Oudegracht, 28-11-10
Verdient eigenlijk een samenvatting die even kort en explosief was als het optreden zelf. Daarom voor één keer - en niet omdat ik me er makkelijk vanaf wil maken: BAM!


BART SNOEREN DRAAIT:

Le Guess Who? festival, Utrecht, 24 t/m 28-11-2010
Een festival dat plaats vindt in meerdere zalen, bijna volledig is uitverkocht, maar gelukkig zonder rijen voor de deur, want met zo' n goede line up moet je hard heen en weer fietsen van de ene naar de andere zaal. Hulde voor de organisatie dus. Gelukkig kon ik overdag al veel bands zien die in de bittere kou een speciale 3VOOR12 Sessie kwamen doen op het dak van de Neudeflat

Adele - Rolling In The Deep (Single, XL/V2)
In Januari gaat Adele met 21 een van de best verkopende albums van 2011 uitbrengen. Deze 1e prachtsingle laat alvast horen waarom de samenwerking met Rick Rubin meer dan geslaagd is.

Robyn - Body Talk Part 1,2 & 3 (Album, Konichiwa)
In 1 jaar 3 goede albums uitbrengen is dit jaar alleen Joanna Newsom gelukt (Al zaten die in 1 verpakking), maar Robyn doet het nu echt.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Le Guess Who? festival, Utrecht, 24 t/m 28-11-2010
Kreeg van woensdag tot zaterdag een mooi beeld van Le Guess Who? 2010: volle zalen, enthousiaste mensen en goede muziek met een paar niet misselijke uitschieters. De openingsshow van Swans was voor mij een sublieme sonische introductie in de noise- en drones-pioniers. Donderdag was mooi dankzij het Hollandse Nieuwe/Club3VOOR12/Utrecht podium in dB's, vrijdag een hele avond EKKO met goede shows van het post hardcore rockende Trumans Water en de duizendpoten van Menomena en zaterdag was Black Breath in dB's overweldigend! Wat een brute oldschool death met hardcore uitbarstingen. Na afloop bleek ik ook een mooi T-shirt rijker met afbeelding van een she-devil met piemel.... Wat ik zeg: memorabel.

Jon Spencer Blues Explosion live @ Tivoli, Utrecht, 01-12-10
Jon Spencer was toch wel een held, aanvoerder van het smerige basloze gitaarwerk dat ik 15 jaar terug zo grijsdraaide. Het deed dan ook pijn om hem in Tivoli te zien. Na die valse start met de gitaarversterker leek Judah Bauer totaal ongeinspireerd, de timing en passie weg en Spencer zich te bedienen van irritante trucjes en een kapotte microfoon. Des te verrassender die toegift van een half uur, die wel als vanouds ruig en smerig was.

Premier Changed My Life (Mixed by DJ Jane Doe) (Daily Paper/Eigen Beheer) Part 1 en Part 2
Heel erg mooi project, dat maar weer eens aantoont hoe belangrijk het is om dromen na te jagen. En dat levert me toch een verdraaid mooie dubbele mixtape op zeg! Met 29 Nederlandse mc's. Onder meer Sticks, Jiggy Dje, Leeroy (Zwart Licht), Big2 en MurdaTurk komen hard op die ultradikke beats van DJ Premier. Gikkels en D.Lipps laten horen dat ze er aan komen...


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Le Guess Who? festival, Utrecht, 24 t/m 28-11-2010

Fijn festival hoor.Mijn favorieten: Sleigh Bells, Black Dice, Scientist. De sessies van Baths, Idiot Glee en Ebsen & The Witch boven op de Neudeflat waren letter en figuurlijke hoogtepunten.

Premier Changed My Life (Mixed by DJ Jane Doe) (Daily Paper/Eigen Beheer) Part 1 en Part 2
Wat was ik vroeger fan van Gang Starr. Step In The Arena is nog steeds een van mijn favoriete albums aller tijden. De man verantwoordelijk voor de beats op dat album is DJ Premier, een van de beste hiphop producers ooit als je het mij vraagt. Op deze mixtape brengen 29 Nederlandse artiesten een hommage aan deze man. En het moet gezegd: velen klinken beter dan ooit, door de beats van Premier.

ISVOLT - Disaro Witch House Compilation (Robot Elephant Recordings)
Witchhouse was het nieuwe genre van 2010. Donkere, vertraagde beats, veel gruis, gotische koren en een onheilspellende sfeer. Eerder stond Salem al op de luisterpaal. Hier een mooi overzicht van de andere namen die er toe doen (o.a. †‡†, Mater Suspiria Visionen White Ring). Het genre zelf zal nooit groot worden, maar durf te weten dat het typische geluid in 2011 in vele wat meer major releases naar voren zal komen.


SANDER KERKHOF DRAAIT:

The Tallest Man On Eart, zondagavond op Le Guess Who?
Koorts, overwerkt, kortom: geen zin. De kleedkamerdeur bleef lang dicht op zondagavond in Tivoli, maar eenmaal op het podium kwam Kristian Matsson weer tot leven. Vriendinnetje Amanda Bergmann (Idiot Wind) kwam hem ondersteunen in de prachtige finale. Gepaste afsluiter van het sfeervolle en liefdevolle Le Guess Who? festival.

Isvolt - Disaro With House Compilation
2010=∆∇‡†▼$Ø∇∆∀∩∪⊂∈∃②⑩➊ Ξς/\LL †HΞ †H!/\/6$ $HΞ $/\!DτλΛΗħ$▲∏◗ΞM∏∇∆∕∕∀∴!

Song van het Jaar 2010, uitzending op 16 december, stemmen tot de 13e.
"Barbra Streisand", de frikifrikifriki van Sterrenstof, de pianolijn van I Need A Dollar. Inmiddels met een ander oor aan het luisteren naar de 200 tracks die genomineerd voor zijn de SVHJ, Dat alles is het kader van The Remixx 2010, met acapella's, remixes en al het andere los en vaste wat met de lijst te maken heeft. Uitzending op 16 december vanaf 21.00 uur, stemmen kan nog tot 13 december!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12