Hulde aan de banjokerk van Mumford & Sons Hulde aan de banjokerk van Mumford & Sons

Euforisch en muzikaal hoogtepunt

, door Menno Visser, foto's Jelmer de Haas

Hulde aan de banjokerk van Mumford & Sons

Euforisch en muzikaal hoogtepunt

door Menno Visser, foto's Jelmer de Haas ,

Wie een jaar geleden had geopperd dat hele volksstammen massaal zouden vallen voor een folkrockband zou raar zijn aangekeken. Maar toen schiep God Mumford & Sons. Inspringend op het latente folkgevoel geven ze hoop op de verlossing via de banjo. De eucharistieviering is vanmiddag in de Alpha.

Euforisch en muzikaal hoogtepunt

Wie een jaar geleden had geopperd dat hele volksstammen massaal zouden vallen voor een folkrockband zou raar  zijn aangekeken. Maar toen schiep God Mumford & Sons. Inspringend op het latente folkgevoel geven ze hoop op de verlossing via de banjo. En de eucharistieviering is vanmiddag in de Alpha.

CONCERT
Mumford & Sons, Lowlands Alpha, zaterdag 21 augustus 2010

MUZIEK
Pastorale folkrock met een beetje fuck. Het was dat woord in het nummer 'Little Lion Man' dat uiteindelijk de doorbraak garandeerde. Na 'The Cave' is 'Roll Away Your Stone' alweer de derde hit van debuut Sigh No More. De vier muzikanten staan meestal naast elkaar frontstage, maar soms klimt Marcus Mumford ook achter het drumstel.

PLUS
Je moet het maar durven, a capella beginnen. Maar de koortjes zijn superzuiver en scheppen nog meer spanning op de blijde ontlading van de banjo. Het dak gat er helemaal af bij 'Little Lion Man' en twintig minuten later bij 'The Cave'. Een apart gewaarwording is de tekstvastheid van de gelovigen. Niet alleen de versregel 'It's Not your Fault But Mine, I Really Fucked It Up This Time' (psalm 'Little Lion Man' vers 4) zingt men mee, maar zowat de hele set. En niet alleen een enkele verstokte fan prevelt mee, maar zowat de hele tent heeft blijkbaar hun debuut gedownload en op repeat gezet bij de afwas. Maar als je hun manier van songschrijven eenmaal doorhebt, is ook het gemidelde albumnummer een hit. Zelfs wanneer ze de diepte ingaan met 'Thistle & Weeds'. Halverwege de show komt een driekoppige blazerssectie het geluid versterken. Zeker een welkome aanvulling bij bijvoorbeeld 'Winter Winds'.

MIN
In de winning mood kan Mumford & Sons maar weinig fout doen. Hoogstens dat de set nog opgeleukt had kunnen worden door een onverwachte cover of nog een extra uptempo nummer.

CONCLUSIE
Mumford & Sons. Amen.

CIJFER:
9

Meer Lowlands op de speciale festivalsite

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12