Poppodium Het Bolwerk ondergaat totale metamorfose Poppodium Het Bolwerk ondergaat totale metamorfose

Programmeur John Schut: “We zijn echt klaar voor de toekomst”

, Tomas Delsing

Poppodium Het Bolwerk ondergaat totale metamorfose

Programmeur John Schut: “We zijn echt klaar voor de toekomst”

Tomas Delsing ,

Op 2 oktober opent poppodium Het Bolwerk in Sneek na een intensieve verbouwing zijn deuren weer voor het publiek. Niet alleen het gebouw stond de afgelopen maanden in de steigers, ook aan de organisatie werd het nodige versleuteld. Programmeur John Schut: “Ik kan wel een boek schrijven over alle dingen die verkeerd zijn gegaan.”

Programmeur John Schut: “We zijn echt klaar voor de toekomst”

Op 2 oktober opent poppodium Het Bolwerk in Sneek na een intensieve verbouwing haar deuren weer voor het publiek. Niet alleen het gebouw stond de afgelopen maanden in de steigers, ook aan de organisatie werd het nodige versleuteld. Professioneler, representatiever en breder zijn daarbij de sleutelbegrippen.

Het heeft nogal wat voeten in de aarde gehad. Een oud pand van binnen volledig strippen en vervolgens weer helemaal opnieuw opbouwen. Als ook nog eens de hoofdaannemer een paar weken voor de officiële opening failliet gaat, is een kleine ramp in aantocht. Programmeur John Schut: “We hebben op een gegeven moment zes weken vertraging gehad, toen zaten we wel een beetje met de handen in het haar. Ik kan wel een boek schrijven over alle dingen die verkeerd zijn gegaan.”

Dat de poort toch op de geplande datum opengaat is een klein wonder: “Je wordt echt ongelofelijk creatief van die tegenslagen. Gewoon knopen doorhakken en iedereen extra de schouders eronder. Op die manier hebben we met een nieuwe aannemer de boel weer op de rails gekregen. Maar we zullen ook na de opening nog wel wat puntjes op de i moeten zetten”, vertelt een duidelijk opgeluchte Schut.

Oude gasten zullen hun Bolwerk niet meer herkennen: “We kunnen de grote zaal helemaal aanpassen aan de acts die er staan. Er zijn ontzettend goede licht- en geluidsinstallaties, de capaciteit van de zaal is voor ieder concert aan te passen van minimaal 150 tot maximaal 400 man, de nieuwe bar staat op een andere plaats, garderobe idem dito en er is zelfs een skybox voor sponsoren en mensen die niet goed ter been zijn. Het is natuurlijk wel de bedoeling om de oude sfeer te behouden, of dat gelukt is blijft nog wel even spannend.”

De verbouwing is niet alleen esthetisch: ook organisatorisch ging Het Bolwerk op de schop. “We worden onderdeel van het zogenaamde ‘Cultureel Kwartier Sneek’. In de praktijk betekent dat dat we meer kunnen gaan doen, numeriek en in de breedte. De programmering zal anders zijn dan mensen wellicht van ons gewend waren: we hadden het imago van metaltent, dat wordt wel minder. We gaan proberen van alles wat naar Sneek te halen.”

Sommige dingen blijven wel bij het oude. Zo blijft Het Bolwerk, net als de meeste podia, grotendeels afhankelijk van vrijwilligers. Van die groep wordt wel iets meer verwacht in het nieuwe onderkomen. Representativiteit bijvoorbeeld. “We zitten niet te wachten op ex-junks die er uitzien alsof ze zo van de straat geplukt zijn. We zijn niet langer een opgepimpt jongerencentrum maar echt een cultureel uitgaanscentrum.”

Over het algemeen heeft Schut een goed gevoel over de verbouwing: “Aanstaande zaterdag gaan we voor het eerst proefdraaien en ik heb er vertrouwen in dat alles goed zal gaan. We zijn nu echt klaar voor de toekomst.”

Poppodium Het Bolwerk zal op 2 oktober de deuren openen voor het publiek. Er zullen die avond gratis optredens zijn van onder anderen Aux Raus en The Madd.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12