NRC stopt met muzikaal begin van de week NRC stopt met muzikaal begin van de week

“Jammer dat zoiets bijzonders geschrapt moet worden”

, Tomas Delsing

NRC stopt met muzikaal begin van de week

“Jammer dat zoiets bijzonders geschrapt moet worden”

Tomas Delsing ,

De gezichtsbepalende muziekpagina van het NRC Handelsblad houdt op te bestaan en maakt per direct plaats voor meer opinie. “Het doel is om het muziekleven nog scherper en analytischer te volgen.”

“Jammer dat zoiets bijzonders geschrapt moet worden”

Het NRC Handelsblad stopt per direct met haar wekelijkse muziekpagina op maandag. Dit bevestigt Raymond van den Boogaard, kunstredacteur bij de krant: “Als krant moet je je voortdurend afvragen wat je functie in de samenleving is. Wij denken dat opinie daarin essentieel is, terwijl juist dat onderdeel de afgelopen jaren in de knel is gekomen. Als er gebrek aan ruimte is moet je nu eenmaal keuzes maken."

In de nieuwe vorm wordt de ruimte voor kunst gehalveerd, waarbij muziek dus het kind van de rekening is. Dit zal niet worden gecompenseerd in het uitgebreide kunstkatern op vrijdag of op de website. De vrijgekomen ruimte zal volledig ten goede komen aan de opiniepagina. Opvallend, want de nadruk van de NRC lag altijd sterk op cultuur. De muziekpagina was onderdeel van het uitgebreide kunstkatern, dat iedere maandag in de krant zat.

De veranderingen zijn volgens Van Den Boogard ook niet zo groot als ze op het eerste gezicht lijken: “Het schrappen van de maandagse muziekpagina betekent dat de berichtgeving rond cultuur alleen maar aangescherpt wordt. We behouden dezelfde diepgang, maar leggen de nadruk meer op recensies en dergelijke dan op nabeschouwingen van concerten die toch al geweest zijn. Het doel is om het muziekleven nog scherper en analytischer te volgen.”

Niet iedereen is blij met het wegvallen van de muziekpagina. NRC-muziekjournalist Hester Carvalho: “Het is toch een beetje een boegbeeld geworden. Jammer dat zoiets bijzonders geschrapt moet worden. Wat extra jammer is, is dat er ook geen reguliere kunstpagina van wordt gemaakt. Het wordt dus echt dringen om een plekje. En dat terwijl op maandag juist zoveel leuks te melden is op cultureel gebied.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12