Nieuwe Blaudzun wordt “botsing tussen onrust en schoonheid” Nieuwe Blaudzun wordt “botsing tussen onrust en schoonheid”

Release Seadrift Soundmachine in januari 2010

, Tomas Delsing

Nieuwe Blaudzun wordt “botsing tussen onrust en schoonheid”

Release Seadrift Soundmachine in januari 2010

Tomas Delsing ,

Utrechtse singer-songwriter wil zijn door de zee geïnspireerde album “lieflijk en tegelijkertijd levensbedreigend” maken. Een plaat vol tegenstrijdigheden in de maak.

Release Seadrift Soundmachine in januari 2010

In 2008 verraste singer-songwriter Blaudzun vriend en vijand met een plaat vol melancholische liedjes, even sober als sfeervol en altijd gezongen met een snik in de stem. De naar een Deense wielrenner genoemde Blaudzun, alter ego van Johannes Sigmond, werd door de lovende kritieken aangespoord tot het maken van een opvolger: op dit moment vinden de laatste opnamen plaats voor Seadrift Soundmachine.

De stemming die muziek oproept is erg belangrijk voor de Utrechtenaar. Het eerste album, dat titelloos door het leven gaat, omschrijft hij zelf als een “nachtelijke autorit”. Seadrift Soundmachine moet een andere kant op gaan: “De titel zegt het al een beetje, maar het beeld dat ik zelf heb is dat van de zee. De sfeer die ik wil oproepen past daarbij. En dan bedoel ik niet aan het strand zitten, maar echt op zee. Overal water, ogenschijnlijk rustig en lieflijk, maar evengoed onvoorspelbaar en levensbedreigend.”

Diezelfde tegenstrijdigheid moet terugkomen in de muziek: een botsing tussen onrust en schoonheid, tegelijk donkerder én sensueler dan het debuut: “Als ik meerdere mensen naar hetzelfde nummer laat luisteren lopen de reacties nogal uiteen. Ik heb vrienden al horen zeggen dat een nummer lekker toegankelijk zou zijn, terwijl een ander het nog somberder vindt dan mijn eerdere werk. Schitterend vind ik dat.”

Waar de eersteling opviel door zijn soberheid, vertrekt de zanger voor de opvolger naar Praag om zich te laten bijstaan door het Prague City Orchestra. Verwacht echter geen bombastische taferelen: “Het gaat zeker geen muzikale ommezwaai worden: het orkest zal vooral gebruikt worden om de nummers iets meer aan te kleden. Het worden wat rijkere liedjes, maar zonder het kleine, sobere karakter te verliezen. Misschien komt er een bonustrack waar het orkest meer op de voorgrond treedt.”

Ondanks het sombere karakter van de muziek hoeven we ons geen zorgen te maken over het welzijn van de zanger: “Dat melancholische in mijn liedjes is een gevolg van wat ik doe en hoe ik ben, het sluipt er automatisch in. Maar in het dagelijks leven ben ik helemaal niet zo somber, misschien dat het daarom juist zo duidelijk in de muziek naar voren komt. Een soort compensatie.”

Release Seadrift komt in Januari 2010 uit bij V2 Records.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12