Knalpot brengt nieuwe EP vol oude nummers Knalpot brengt nieuwe EP vol oude nummers

“Eigenlijk wilden we een grote release op een groot label”

, Tomas Delsing

Knalpot brengt nieuwe EP vol oude nummers

“Eigenlijk wilden we een grote release op een groot label”

Tomas Delsing ,

Het in Amsterdam woonachtige, Frans-Oostenrijkse duo Knalpot presenteert begin oktober de eerste officiele release. Een EP getiteld Serious Outtakes, waarop reeds bestaande nummers te horen zullen zijn.

“Eigenlijk wilden we een grote release op een groot label”

Knalpot gaat als een speer. Het Frans-Oostenrijkse duo uit Amsterdam, bestaande uit Raphael Vanoli en Gerri Jäger, toert door heel Europa, stond op de afgelopen editie van Lowlands in de X-Ray en brengt begin oktober de eerste officiële release uit – EP Serious Outtakes, heel bescheiden meteen een ‘best-of’ genoemd. Alle zes de nummers hebben namelijk al eens eerder op een schijfje gestaan, zij het in eigen beheer. Nu staan de heren onder contract bij het Nederlandse label Eat Concrete, en hebben het flink druk: “Hoe lang gaat het duren? Ik moet zo meteen weer de deur uit, maar heb wel een paar minuten hoor.”

Het ideaal was om een grote release uit te brengen bij een groot label, maar dingen liepen even anders voor ‘Traktormuziek’ duo Knalpot. Helemaal niet erg, vind Gerri Jäger. “Eigenlijk was het nooit onze bedoeling om deze nummers uit te brengen, maar we hebben ons laten overtuigen door het enthousiasme bij het label.” Geen nieuw werk dus, maar dat is juist positief. “Je hoort dat we dit al vaak hebben gespeeld, de kwaliteit van de uitvoering en opnames is heel hoog. We zijn ontzettend perfectionistisch en willen niets uit handen geven. Alles is zelf gedaan, van de productie tot en met het artwork.”

De keerzijde van deze drang om alles maar zelf te willen doen, is dat je al gauw verdrinkt in het werk. “We moeten wel ontspannen het podium op. Als we moeten rennen en stressen om op tijd ergens te zijn, dan is dat terug te zien aan de kwaliteit van het optreden. Daarom is het wel lekker dat er nu mensen zijn die administratieve zaken van ons over kunnen nemen. Zo kunnen wij ons helemaal concentreren op wat we het leukste vinden, namelijk optreden. Alles gaat steeds makkelijker”, aldus Jäger. Op de achtergrond is duidelijk hoorbaar hoe hij intussen drumbekkens in de tassen probeert te worstelen.

De onrust loopt als een rode draad door het bestaan van Knalpot. “We wilden eigenlijk een echt grote release uitbrengen op een groot label, bijvoorbeeld Warp, maar op dit moment zitten we goed bij Eat Concrete. Hoelang we daar blijven weet ik niet, het blijft natuurlijk wel onze droom om bij een groot internationaal label te tekenen.” De heren laten zich niet makkelijk de les lezen: “Wij moeten ons eigen ding blijven doen en niet te veel naar anderen luisteren, tot nu toe werkt dat prima.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12