Junkie XL grijpt anoniem terug naar zijn instrumenten Junkie XL grijpt anoniem terug naar zijn instrumenten

“Ik wilde graag eerlijke reacties”

, Fiona Fortuin

Junkie XL grijpt anoniem terug naar zijn instrumenten

“Ik wilde graag eerlijke reacties”

Fiona Fortuin ,

Op zijn nieuwe ep Cosmic Rave grijpt Junkie XL terug naar zijn instrumenten. De tracks zette hij in augustus op zijn MySpace pagina. Echt nieuw waren ze niet, bleek toen. "Eerder lanceerde ik ze via een white label. Ik wilde graag eerlijke reacties op mijn muziek."

“Ik wilde graag eerlijke reacties”

“Wacht, dan leg ik even mijn gitaar weg.” Aan de telefoon is Junkie XL, vanuit zijn nieuwe studio in Los Angeles. Wie zijn laatste EP Cosmic Rave kent, zal niet verbaasd zijn over zo’n opmerking van Tom Holkenborg, de man achter Junkie XL. Op die EP staan twee nieuwe, instrumentale house/disco tracks, waarmee hij weg van de beat richting een meer funky space disco geluid vaart. Junkie XL zou zo weer een live-band kunnen beginnen. 

“Ik ben weer terug bij de instrumenten”, vertelt Holkenborg. “Het punt waarop ik met Junkie XL begon. In het begin van dit jaar dacht ik er over na om weer meer muziek te maken met instrumenten. Met drums, gitaar, synthesizer en bass ben ik gestart. Ik zou wel zien wat er uit zou komen.”

De nieuwe tracks zette hij in augustus op zijn MySpace pagina. Echt nieuw waren ze niet, bleek toen. De tracks lanceerde hij een paar maanden daarvoor al via een white label, naamloos dus. “Dat was een soort van test, ik wilde graag eerlijke reacties. Mensen hebben toch een bepaald idee van je door de naam die je draagt, of die nou positief of negatief is. Je wordt al snel beoordeeld door wie je bent, niet door wat je doet. De reacties op de EP waren te gek en kwamen uit onverwachte hoek. Aeroplane, DFA Records en anderen die normaliter niet naar Junkie XL luisteren, waren heel positief.”

Het blijft wat betreft Holkenborg niet bij deze EP. “Ik ben gevangen door een organisch geluid en vind het fijn om met instrumenten dansmuziek te maken. Inmiddels zijn er veel tracks af, een stuk of dertig.” Alleen zullen deze niet direct gebundeld worden in een opvolger voor Booming Back At You uit begin 2008. “Het is een track based world, een album is niet meer van deze tijd. Maar het blijft iets moois, zeker omdat je met op een album een coherent geheel kunt creëren, dus het komt er zeker.” 

De gedachte om nieuwe tracks live te brengen spookten ook al door Holkenborgs eigen hoofd. “Misschien dat ik op speciale gelegenheden de muziek live ga spelen, maar van vroeger weet ik dat de kosten te hoog zijn om het rendabel te houden. Ik ben geen band, dus zou ik sessiemuzikanten om me heen moeten verzamelen. Het is heel kostbaar, als je dan met een man of zes de wereld over moet.”

Naast de nieuwe tracks is Junkie XL bezig met muziek voor een film en een samenwerking met Steve Aoki. Vorig jaar maakte hij een remix voor Madonna’s 4 Minutes To Save The World. Vooralsnog bewerkt hij nog geen materiaal van een andere grootheid. “Behalve als je Moke als grootheid beschouwt, dan wel.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12