Citydance opnieuw afgelast uit angst voor hooligans Citydance opnieuw afgelast uit angst voor hooligans

Festivalorganisatie dient schadeclaim in

, Fiona Fortuin

Citydance opnieuw afgelast uit angst voor hooligans

Festivalorganisatie dient schadeclaim in

Fiona Fortuin ,

Citydance is voor de tweede maal de dupe van oproeringen tussen hooligans. De gemeente Nijmegen heeft besloten het rondreizende dancefestival aanstaande zaterdag in het Goffertpark af te lasten, nadat vorige week tijdens een andere dance-event vechtpartijen uitbraken. Eerder al mocht de editie in Rotterdam niet doorgaan door een vechtpartij op een dancefeest in Hoek van Holland.

Festivalorganisatie dient schadeclaim in

De gemeente Nijmegen heeft besloten het dancefestival Citydance aanstaande zaterdag in het Goffertpark niet door te laten gaan, omdat de kans op verstoring van de openbare orde te groot zou zijn. Vorige week braken op diezelfde plek tijdens het Reloaded dancefeest gevechten uit. De gemeente voorziet dat de toen betrokken partijen weer voor onrust zullen zorgen.

Het gratis rondreizend festival lijkt de dupe te zijn van eerdere lokale oproeringen tussen hooligans. Zo heeft de organisatie eerder al de editie in Rotterdam moeten schrappen nadat in Hoek van Holland ook gevechten tussen rivaliserende partijen uitbraken tijdens een dance-event. Hierbij kwam een 19-jarige jongen om het leven. Burgemeester Aboutaleb besloot daarop alle grootschalige gratis dance-evenementen de komende twee jaar te verbieden.
 
Citydance in Nijmegen was al verplaatst van 30 augustus naar 26 september. Ondanks dat de organisatie aan alle contracten voldeed, mocht het festival deze zomer op last van de gemeente alsnog niet door gaan. De gemeente kon niet aan voldoende politiemensen komen, omdat de meesten op vakantie waren, vertelt Peter Snijders van Citydance. "Het verplaatsen van het festival kostte me al geld en nu komt dit er bovenop."

"Het lijkt erop dat hooligans weg van het stadion, waar het te heet onder hun voeten wordt, een andere plek opzoeken om rel te schoppen", vertelt Niels de Geus van Belangenvereniging Dance. "Dancefestivals zijn kennelijk zo'n plek geworden. Vervolgens besluiten gemeentes de dancefestivals te verbieden, om verdere escalaties te voorkomen. Maar daar pak je het probleem niet mee aan. Het gaat om een heel kleine groep die het feest om zeep brengt. Die moet je de toegang zien te ontzeggen."

"Ik stelde de gemeente nog voor om extra beveiling en politie in te zetten", gaat Citydance organisator Peter Snijders verder. "Maar dat vonden ze niets." De raadsbijeenkomst was besloten, Snijders mocht per mail doorgeven waarom hij vond dat zijn festival door moest gaan. "Ik heb daar ook ingezet dat de eerdere negen edities die er zijn geweest, zonder problemen zijn verlopen. Bij Citydance staat veiligheid voorop."

Door de afgelasting van zowel Nijmegen als Rotterdam staat het saldo van Peter Snijders flink in de min. "Alleen al Nijmegen kost me meer dan een ton. De komende maanden moet ik nandenken of ik volgend jaar wel doorga. De gemeente Nijmegen kan in elk geval een schadeclaim verwachten."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12