3VOOR12DRAAIT (week37): De Staat, awkward i, Into The Great Wide Open 3VOOR12DRAAIT (week37): De Staat, awkward i, Into The Great Wide Open

De favorieten van de redactie

, 3VOOR12 NL Redactie 3VOOR12

3VOOR12DRAAIT (week37): De Staat, awkward i, Into The Great Wide Open

De favorieten van de redactie

3VOOR12 NL Redactie 3VOOR12 ,

De ochtend na de 3VOOR12AWARD uitreiking druppelen de redactieleden een voor een met kleine oogjes binnen. De verhalen over een fantastische avond en dito winnaar zijn bij de een nog groter dan bij de ander. Het zal dan ook niemand verbazen: veel 3VOOR12AWARD in de DRAAIT-lijst van deze week.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is er ook op Last.FM en Twitter.

3VOOR12 Single van de week
The Big Pink - Dominoes (V2)

3VOOR12 Album van de week
The XX - XX (V2)

3FM Megahit
Robbie Williams - Bodies (EMI)

DE TOP 10

1. De Staat wint 3VOOR12AWARD @ Desmet 10-09-2009
"De Staat is binnen een jaar uitgegroeid tot een grommende rockband." (Atze de Vrieze)
"Ik was even bang dat hij zou zeggen "Toedeledoki, je bekijkt het maar met je award."" (Martijn van der Vlist over jurylid Bong-Ra)
"Een geweldige avond, een verrassing voor de bezoeker, de luisteraar en de band, een geweldige winnaar die twee keer de zaal platspeelt." (Erik Zwennes)

2. awkward i - I Really Should Whisper (album, Excelsior Recordings)
"Genieten van de eerste tot de laatste minuut van inventieve liedjes." (Martijn van der Vlist)
"Heerlijk voor die momenten dat je 's ochtends in de trein zit na de uitreiking van de 3VOOR12AWARD, om maar wat te noemen." (Tomas Delsing)

3. Into The Great Wide Open (festival, Vlieland 4-6 september)
"De droom kwam uit: prima programma, leuk publiek en sfeer, sfeer, sfeer... " (Menno Visser)
Een geslaagd debuut op een bijzondere locatie. Tot volgend jaar!" (Erik Zwennes)

4. Health - Get Color (album, Lovepump United/City Slang/V2)
"Health, de perfecte remedie tegen de slaap." (Martijn van der Vlist)
"Wat een energie! Wat een genialiteit! Wat een plaat!" (Stephan van Peursem)

5. Amputated Genitals - Family Bloodbath (album, Gore and Blood Produtions)
"Amputated Genitals klinkt als de kudde buffels die de vallei in dendert. En jij bent Simba uit de Leeuwenkoning, in die vallei." (Jona Rovers)

6. Muse - The Revolution (album, Warner release 14-09-2009)
"Een theatrale en excentrieke bak herrie van Apocalyptische proporties, maar hardstikke gaaf. Vive la revolution!" (Tomas Delsing)

7. Volcano Choir - Unmap (album, Jagjaguwar/Konkurrent)
"Unmap is een sfeervolle, introverte en intrigerende plaat." (Atze de Vrieze)

8. Sparklehorse & Fennesz - In The Fishtank (album, Konkurrent)
"Het resultaat is prachtig. Melancholischer heb ik elektronica nooit horen klinken. Ontroerende plaat die heel veel mensen zouden moeten horen." (Stephan van Peursem)

9. Anaal Nakhrath - The Constellation Of The Black Widow (album, Candlelight/Bertus)
"Heel soms hoor je door de chaos heen hoe ze hun stadgenoten van Judas Priest met huid en haar opgegeten hebben." (Atze de Vrieze)

10. Hockey - Mind Chaos (album, Capitol/EMI)
"Laverend tussen LCD Soundsystem en de Strokes... Dus je zou zeggen vlees noch vis. Desondanks valt er veel te kluiven." (Menno Visser)

 

DE LIJSTJES

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Volcano Choir - Unmap (album, Jagjaguwar/Konkurrent)
Blunder van de week: ik Twitterde van de week dolenthousiast over een nieuwe band uit IJsland die klonk als een kruising tussen TV on the Radio en Bon Iver. Weet nog steeds niet hoe ik daar bij kwam, maar er is niets van waar. Het is gewoon Justin Vernon (Bon Iver) zelf, met een nieuwe band. Van dat enthousiasme neem ik niets terug: Unmap is een sfeervolle, introverte, intrigerende luisterplaat.

Anaal Nathrakh - The Constellation Of The Black Widow (album, Candlelight/Bertus)
Voor straf heb ik de hele week opgesloten in de kelder gezeten, met Anaal Nathrakh op 11. Ik ben niet zo thuis in de extreme metal, maar verdiepte me wat in het programma van Incubate (volgende week in Tilburg) en werd uit het niets overvallen door dit demonisch gorgelende beest uit Birmingham. Abstract, razend en oprecht angstaanjagend. Heel soms hoor je door de chaos heen hoe ze hun stadgenoten van Judas Priest met huid en haar opgegeten hebben.

De Staat wint 3VOOR12AWARD @ Desmet 10-09-2009
Jaargang 2009 was misschien wel een van de sterkste tot nu toe. Van de week pakte de BBC uit met The Mercury Prize. Dat zag er ongetwijfeld een stuk gelikter uit dan onze uitzending, maar wij hadden meer goede platen op de shortlist staan. Ik had maar liefst zes favorieten, en De Staat was daar een van. Na ontvangst bewees het kwintet uit Nijmegen nog even waarom: met Wait for Evolution als basis is De Staat in binnen een jaar uitgegroeid tot een zelfverzekerd grommende rockband, zoals we die in jaren niet uit een Nederlandse oefenruimte hebben zien komen. Mooie winnaar.


JONA ROVERS DRAAIT:

Asphyxiate - Anatomy Of Perfect Bestiality (album, Sevared/Despice The Sun Records)
Wat een heerlijke thuiskomst na vakantie met drie van dit soort releases! De eerste die het zwarte post-vakantie gat wist te vullen was Asphyxiate. All the way from Indonesia klopt de CD-titel als een zwerende vinger. Het klinkt zo profi als het maar zijn kan, en vergelijkingen met Bleeding Corpse, Gelgamesh, Jasad of Goreinhaled zijn volkomen terecht. Jammer van de outro, maar verder een jaarlijstkanshebber.

Amputated Genitals - Family Bloodbath (album, Gore and Blood Productions)
Bekend met de Film The Lion King? Die scene dat Simba in de vallei is gelokt door zijn snode oom Scar, en dat er dan ineens een enorme kudde buffels de vallei in dendert, recht op het leeuwtje af? Die buffels, zo klinkt Amputated Genitals. En Simba, dat ben jij. Fucking Hell, wat een geweld! Een dikke, smerige put-grunt, een productie die bijna verzuipt in de hoeveelheid bas, een drummer die kan concurreren met de gemiddelde drumcomputer, en verder composities die van de eerste tot (en met!) de laatste seconde dichtgemetseld zijn, acht nummers lang, zodat je je als een onder de voet gelopen leeuwenkadavertje voelt als het half uur achter de rug is. Over kadavers gesproken, de eerste songtitel is 'Sexual Experiences With Animals And My Mothers Cadaver'. Hmm... Simba overleeft de vallei in de film overigens wel. Fin.

Internal Revulsion - Dead But Breathing (album, Revenge Productions)
Waar land- en stijlgenoten als Infected Malignity, Disconformity of Woundeep ofwel het roer omgooiden, ofwel al jarenlang zwijgen, vaart Internal Revulsion al sinds 2004 een stabiele koers. Na een log en dreigend intro barst het feest los: spitse cut-the-crap slamming death metal, met een scherp, gortdroog geluid zonder enkele ruimte voor compromis. Gooi er wat zanglijnen met berenbrul bij, en je album staat!


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

De Staat – Waiting for Evolution ( Excelsior Recordings)
Woensdagavond, juryberaad voor de 3VOOR12AWARD. Acht mensen, acht meningen. Je hoopt dat de alcohol verbroedert, maar helaas, bij elke slok werden de discussies heftiger. Jason alias Bong-Ra, waarvan ik even bang was dat hij zou zeggen ‘toedeledoki, je bekijkt het maar met je award’ die geen duimbreed wilde toegeven op het opvallend welbespraakte mede-jurylid David Pino. En zo schoof geen van de juryleden zijn mening onder stoelen of banken. En toch moet er een winnaar komen. En wat is het dan fijn dat een band als De Staat met hun Waiting for Evolution tot de genomineerden behoort. Uiteindelijk de terechte winnaar van de 3VOOR12AWARD, want zoals in het juryrapport valt te lezen: Er klinkt noodzaak door! Van harte jongens. En het begon allemaal zo.

Health – Get Color (Lovepump United/City Slang/V2)
Slaapdronken om half zeven in de auto op weg naar Vlieland voor Into the Great Wide Open. Gedachte op nul, ogen openhouden, rijden maar, wagen stabiel houden en vooral zorgen dat je niets raakt. Wat is het dan fijn als een collega van je Health in de cd-gleuf stopt, de volumeknop opendraait en er een oorverdovend, krakend geluid uit de speakers komt . Health, de perfecte remedie tegen de slaap.

Awkward I – I really should whisper (Excelsior recordings)
Weer een Excelsiorpareltje, en dan moet Moss nog uitkomen. Djurre de Haan van Alamo Race Track toont zijn veelzijdigheid met zijn soloproject Awkward I. Genieten van de eerste tot de laatste minuut van de inventieve liedjes.


TOMAS DELSING DRAAIT:

awkward i - I Really Should Whisper (album, Excelsior Recordings)

Het resultaat van zwoegen, zweten en ploeteren mag er zijn: awkward i, alter ego van Alamo Race Track bassist Djurre de Haan levert een zeer melodieuze plaat die bol staat van de sfeer. Bijzonder: maar liefst veertien muzikanten – meestal Excelsior-collega’s – maakten beurtelings tijd vrij voor De Haan. Geen twee nummers klinken dus hetzelfde. Heerlijk voor die momenten dat je ’s ochtends in de trein zit na de uitreiking van de 3VOOR12AWARD, om eens een willekeurige dwarsstraat te noemen. Tweede plaat is alweer in de maak, maar luister vooral naar het debuut op de Luisterpaal.

De Staat wint 3VOOR12AWARD @ Desmet 10-09-2009
Met een stampend optreden bewijst De Staat de terechte winnaar te zijn van de 3VOOR12AWARD 2009. Overigens was het net zo terecht geweest als een van de andere twaalf genomineerden had gewonnen: het niveau lag bijzonder hoog dit jaar. Hoogtepunt van de avond was zonder twijfel de jamsessie met Kyteman’s rapper Reazun en drummer Bram Hakkens. Mogen we dan nu eindelijk 2009 officieel uitroepen tot ‘Jaar van de Nederlandse Muziek’?

Muse – The Resistance (Warner, release 14-09-2009)
Officieel nog niet uit, maar het bleek weer eens zeer moeilijk om bepaalde zaken van het internet af te houden… De eerste keer luisteren weet je niet wat je overkomt: neem de eerdere platen van Muse, toch ook al niet kinderachtig, tel daar een voltallig symfonieorkest bij op en overgiet het geheel met een sausje van Queen én Chopin. Wat krijg je dan? Een ontzettend over-de-top bombastische plaat die je volkomen overdonderd achterlaat, heen en weer geslingerd tussen een kabbelende pianosonate het ene, en een theatrale en excentrieke bak herrie van Apocalyptische proporties het andere moment. Maar het verveelt geen moment en stiekem vind ik ‘m hartstikke gaaf: Vive la résistance!


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Health - Get Color (City Slag/CoOP/V2)
Wat een energie! Wat een genialiteit! Wat een plaat!

Sparklehorse + Fennesz - In The Fishtank (Konkurrent)
Eindelijk weer een nieuwe In The Fishtank. Dit keer werden twee favorieten van mij samen gezet. het resultaat is prachtig. Melancholischer heb ik elektronica nog nooit horen klinken. Ontroerende plaat die heel veel mensen zouden moeten horen.

3VOOR12/Awards, Desmet 10-09-2009
Omdat ik half vlaams ben kon ik vroeger pochen met de Vlaamse muziek waneer ik het gevoel had dat er in nederland niet veel goede muziek gemaakt werd. Nu kan ik blij mijn Vlaamse vrienden opscheppen over de vele goede Nederlandse bands. Zoveel is duidelijk na gisteren. Tof feest, goede acts, goede winnaars. Of zoals Awardwinning Torre van de staat gisteren zei: Er borrelt iets."


MENNO VISSER DRAAIT:

Into The Great Wide Open (festival,@ Vlieland, 4-6 september)
De droom kwam uit: prima programma, leuk publiek en sfeer, sfeer, sfeer.

Hockey - Mind Chaos (album, Capitol/EMI)
Laverend tussen LCD Soundsystem en de Strokes...dus je zou denken vlees noch vis...en desondanks valt er veel te kluiven.

Asteroids Galaxy Tour - Fruit (album, Small Giants/The Alternative/EMI)
Eindelijk is hun greatest hits debuutalbum nu officieel verkrijgbaar. Ik tel wel vijf fruitige singles.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

3VOOR12AWARD 2009, Desmet, Amsterdam
Een geweldige avond, een verrassing voor de bezoeker, de luisteraar en de band, een geweldige winnaar die twee keer de zaal plat speelt. Wat een sterk muziekjaar was het.

Sunset Rubdown live 8-9-9, Paradiso
Spencer Krug, ik heb het hier vaker over hem gehad. Een held te horen bij Wolf Parade, Swan Lake en zijn belangrijkste band Sunset Rubdown. Is deze Canadees ooit slecht bij stem? Afgelopen dinsdag in een kokend hete Paradiso in ieder geval niet. Een van de beste shows die ik dit jaar gezien heb. Tegen de elementen: temperatuur, volume, dinsdagavond... geeft dit vijftal een perfect uitgebalanceerd en spannend optreden. Omdat er verder deze avond in Paradiso geen andere bands speelden, wilde Krug wel wat langer spelen. Wauw!

Into The Great Wide Open 2009, Vlieland
Een geslaagd debuut op een bijzondere festivallocatie. We hebben bijna 20 sessies gefilmd, onder meer in de vuurtoren van Vlieland. Hou de site en 3VOOR12TV in de gaten en geniet nog na. Tot volgend jaar!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12