3VOOR12DRAAIT (week 36): The XX, Wild Beasts, Jay-Z 3VOOR12DRAAIT (week 36): The XX, Wild Beasts, Jay-Z

De favorieten van de redactie vanaf Vlieland!

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12DRAAIT (week 36): The XX, Wild Beasts, Jay-Z

De favorieten van de redactie vanaf Vlieland!

Redactie 3VOOR12 ,

Denk je dat het festivalseizoen is afgelopen, komt er een clubje muziekfanaten met iets nieuws: Into The Great Wide Open: een nieuw festival op een prachtige locatie (Vlieland) met een mooie line-up (Alela Diane, Efterklang, Johan). 3VOOR12 heeft de kaplaarzen aangetrokken om er live verslag te doen. Draaien doen we vandaag dus ook vanaf Vlieland!

De favorieten van de redactie vanaf Vlieland!

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de Week
The Gossip – Love Long Distance (Sony)

3VOOR12 Album van de Week

Moke – The Long & Dangerous Sea (PIAS)

3FM Megahit
Deadmau5 & Kaskade - I Remember (Virgin/EMI)


DE TOP 10


1. The XX – XX (album, Young Turks/V2)
"Jongen en meisje slaapdronken naast elkaar wakker wordend na een nacht vol vanilleseks." (Menno Visser)
"Mooie intieme liedjes met een open karakter." (Fiona Fortuin)
"Kruipt langzaam onder je huid en slaat dan keihard toe; de Mexicaanse griep is er niets bij." (Stephan van Peursem)

2. Wild Beasts - Two Dancers (album, Domino/Munich)
"Prachtige liedjes, heftige teksten en uitgebalanceerde experimenten." (Erik Zwennes)
"De wilde beesten zijn getemd, maar godzijdank nog niet gekooid." (Martijn van der Vlist)

3. Jay-Z - The Blueprint 3 (album, Atlantic/Warner)

"DE lekplaat van deze week." (Erik Zwennes)
"Buitencategorie." (Fiona Fortuin)

4. Athlete - Black Swan (Fiction/Universal)

"Simpelweg een van de beste Britse bandjes." (Martijn van der Vlist)

5. We Were Promised Jetpacks live@ Paradiso, 2/9

"Vier nerdy, verlegen Schotse jongetjes die op het podium staan alsof ze in de garage van hun ouders staan te oefenen." (Tomas Delsing)

6. Joakim - Milky Ways (Versatile/!K7/Pias)
"Joakim zoekt de grenzen van de elecronica op. Schuift met zijn muziek steeds meer van grappig naar indrukwekkend." (Stephan van Peursem)

7. TV Ghost - Cold Fish (album, In The Red/Konkurrent)
"Een high als de oude Horrors, oude zZz, oude Gun Club, oude Jay Reatard, oude Cribs aan de oude coke." (Erik Zwennes)

8. Tom Petty - Into the Great Wide Open
"Zo lang niet gehoord, maar met het naderen van het Vlielandse festival met dezelfde naam, alle reden dit weergaloze nummer weer eens op te zetten." (Martijn van der Vlist)

9. Hockey (live @ Desmet, 2 september)
"Lekkere buzz in Desmet op de nieuwe losse Club 3VOOR12. Amerikanen die klinken alsof ze Britten zijn." (Menno Visser)

10. 3VOOR12AWARD pleidooi Joost van Bellen voor zZz in 3VOOR12RADIO
"Geweldig betoog waarbij niets achterwege gelaten wordt om de luisteraar ervan te overtuigen dat zZz dit jaar de 3VOOR12AWARD moet krijgen." (Tomas Delsing)


DE LIJSTJES


MENNO VISSER DRAAIT:


The Mummers (live @ Paradiso, 29 augustus)
Wie opkomt in een trouwjurk met trainers eronder heeft het natuurlijk meteen gemaakt, zeker als ze dan ook nog haar eigen mini-orkest dirigeert. De nieuwe band van de Londense ex-triphop zangeres Raissa is bijzonder: strijkers, trompet, Kyteman in het klein. Dat alles gelardeerd met haar kenmerkende fluwelen zang. En ze spelen een Passion Pit cover, die er wezen mag.

Hockey (live @ Desmet, 2 september)

Lekkere buzz in Desmet op de nieuwe losse Club 3VOOR12. Amerikanen die klinken alsof ze Britten zijn. Funky poprock waarop de meisjes spontaan gaan dansen, net zoals bij Franz Ferdinand, weet je nog wel?

The XX – XX (album, Young Turks/V2)
Oftewel Triple X. Jongen en meisje slaapdronken naast elkaar wakker wordend na een nacht vol vanilleseks. Hoogst intiem luistergenot.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Jay-Z - The Blueprint 3 (album, Atlantic/Warner)
DE lekplaat van deze week. Hova vindt het zelf wel best dat iedereen al even luistert voor de officiële release, 'enjoy it', zei hij. Dat hebben we massaal gedaan. Alhoewel, niet iedereen is enthousiast. Niet de hele plaat is sterk en er staan zelfs twee baggernummers op. Maar dit is Jay-Z en Jay-Z laat je nooit vallen. De openingstrack met Empire of the Sun is heerlijk, die met Alicia Keys, Kanye, Kid Cudi, Drake en die met Swizz Beatz zijn entertaining. In zijn eentje is hij op The Blueprint 3 het best. Het is geen blauwdruk voor de toekomst van hiphop, maar gewoon een sterk elfde (!) album van een hiphoplegend.

Wild Beasts - Two Dancers (album, Domino/Munich)
Ik heb donderdag een goed gesprek (link) met de twee zangers gevoerd. Het gaf veel inzicht in de nieuwe plaat. Een album dat ook zonder uitleg al veel toegankelijker is dan het debuut. Met prachtige liedjes, heftige teksten en uitgebalanceerde experimenten. Een typische groeibriljant die nog in veel jaarlijstjes boven zal komen drijven.

TV Ghost - Cold Fish (album, In The Red/Konkurrent)
Een high als de oude Horrors, oude zZz, oude Gun Club, oude Jay Reatard, oude Cribs aan de oude coke. Dat In The Red label blijft dit jaar maar stunten met geweldige releases. Doen ze overigens al jaren.


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

Wild Beasts - Two Dancers (Domino/Munich)

De wilde beesten zijn getemd, maar godzijdank nog niet gekooid. In alle vrijheid worden de avontuurlijke muzikale paden bewandeld. Natuurlijk immer wolfachtige uithalen, als een hongerige tijger wachtend op zijn prooi en een eindsprint als een uitgedaagd luipaard. Beestachtig mooi.

Athlete - Black Swan (Fiction/Universal)
Simpelweg een van de beste Britse bandjes. Soms wat wijverig, ok vooruit, noem het slijmerig, gelikt en overdreven, maar wat staat zijn de ijzersterke songs. En kom op, soms mag je je vriendin ook wel eens een pleziertje doen.

Tom Petty - Into the Great Wide Open
Dank, dank dank. Zo lang niet gehoord, maar met het naderen van het Vlielandse festival met dezelfde naam, alle reden dit weergaloze nummer weer eens op te zetten (op vinyl!). En het blijft een van de mooiste popliedjes. Niet iedereen zal het met mij eens zijn, maar geloof mij, het is zo. Net als heel veel van meneer Petty zoooooo wonderschoon is. Voor ander Into the Great Wide Open nieuws, verslagen en muzikale hoogtepunten gewoon de 3VOOR12 festivalsite in de gaten houden.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Jay-Z - The Blueprint 3 (album, Atlantic/Warner)

Hiphop regeert alleen in mijn huis als Jay-Z een nieuwe plaat heeft. Buitencategorie.

Luke Vibert - We Hear You (Planet Mu/Konkurrent)
Zijn vorige Rhythm vond ik niet zo. Maar zoals te verwachten bij Luke Vibert gooit hij het op zijn nieuwe plaat weer over een andere boeg. We Hear You bevalt me uitstekend. Zei ik net dat hiphop alleen in mijn huis klinkt als Jay-Z op staat? Geloof dat ik daar nu al op terug moet komen, al kan ik het hier net zo goed over electronica, acid en dubstep hebben.

The XX- XX (Young Turks/V2)

Vorige week kwam ik niet verder dan Infinity, een prachtig nummer dat de rest van de plaat in eerste instantie overbodig maakte. In tweede instantie en een week later blijken ook de andere nummers van eenzelfde niveau te zijn; mooie intieme liedjes met een open karakter.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

The XX - XX (Young Turks/V2)
Mooi, duister, spannend en zwoel. Kruipt langzaam onder je huid en slaat dan keihard toe; de mexicaanse griep is er niets bij.

Mount Eerie - Winds Poem (Tomlab/Konkurrent)

Zo ongeveer het tiende prachtalbum dat Phil Elverum heeft gemaakt. Plaat klinkt als de storm van gisteren. Geef je er aan over en je word er rustig van. Veel noise, herrie mar ook intieme momenten: dat vind ik mooi.

Joakim - Milky Ways (Versatile/!K7/Pias)

Joakim zoekt de grenzen van de elecronica op. Schuift met zijn muziek steeds meer van grappig naar indrukwekkend. Geen hit voor op verzamelaars naar hippie vrienden zoals oude knallers als " Are You Vegeterian?", maar gewoon een steengoed album zonder de lullige vullers van vroeger.


TOMAS DELSING DRAAIT:


We Were Promised Jetpacks live@ Paradiso, 2/9

Vier nerdy, verlegen Schotse jongetjes die op het podium staan alsof ze in de garage van hun ouders staan te oefenen. Ondanks dat, of misschien wel juist daarom, krijgen ze de hele zaal op hun hand. De strakke drums en sterke zang - de zanger heeft af en toe geen versterking nodig om de achterste hoeken van de zaal te bereiken - dragen bij aan een goede avond. Dat de muziek niet echt vernieuwend is wordt ze dan ook ruimhartig vergeven, de ingehouden charme van We Were Promised Jetpacks maakt veel goed.

3VOOR12AWARD pleidooi Joost van Bellen voor zZz in 3VOOR12RADIO
Geweldig betoog waarbij niets achterwege gelaten wordt om de luisteraar ervan te overtuigen dat zZz dit jaar de 3VOOR12AWARD moet krijgen. Noorse goden, een stukje chauvinisme en zelfs de bedprestaties van toetsenist Daan Schinkel, echt alles wat je zou kunnen bedenken - en meer - wordt uit de kast gehaald. Dat alles bovendien gortdroog gebracht; zó wil je dat iemand een pleidooi voor je houdt!

Festival Into The Great Wide Open, Vlieland 4-6 september

Festivalseizoen voorbij? Gellukkig niet! Nieuwkomer Into The Great Wide Open weet de herfst nog even uit te stellen met een festival dat alle ingrediënten in zich heeft om een blijvertje te worden: een prachtige locatie op Vlieland, een mooie lineup en alle kaarten verkocht. Als de weergoden een klein beetje meewerken staan deze zaken garant voor een prachtige afsluiting van het festivaljaar!


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Taken By Trees - My Boys (album: East Of Eden, Rough Trade/Konkurrent)
Mijn song van de week en cover van het jaar komt van Taken By Trees, beter bekend als Victoria Bergsman. Dezelfde Victoria Bergsman die jarenlang frontvrouw was van The Concretes en meezong op de one hit van de Zweedse wonders Peter Björn & John. Ze doet nu Animal Collective's huisje boompje beestje single My Girls, in haar geval My Boys. Was al een aandoenlijk liedje, maar dat is het in de dromerige versie van Bergsman nog meer. 

Health - Get Color (album, Lovepump United/V2)
Wat een genadeloos beest is het tweede Health album. Mensen die het niet begrijpen noemen het prehistorisch gebeuk, maar mensen die het wel begrijpen, zien dat het juist de meest futuristische muziek is die je je maar kunt voorstellen. Compleet eigen, compromisloos en met unieke noisestructuren. This record should be played at a minimum of 90 db, staat in het hoesje. Dat doen we dan maar. Sorry Rob en Anja, ik zal hem niet later dan 23:30 op zetten! Zie hier nog mijn interview met de heren.

Little Dragon - Looking Glass (album: Machine Dreams)
Ik dacht altijd dat Little Dragon uit België kwam en dat ze weke soulpop maakten, maar dat idee blijkt nergens op gestoeld. Ze komen uit Zweden en maken onderkoelde machinedisco met een goed popgevoel. Minimaal, maar toch melodieus. Looking Glass is een gratis voorproefje op hun aanstaande album Machine Dreams. Eind deze maand te zien in WATT en Trouw.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12