3VOOR12AWARD: Joost van Bellen houdt pleidooi voor zZz 3VOOR12AWARD: Joost van Bellen houdt pleidooi voor zZz

"Alsof Donar zelf zijn hart uit z'n lichaam scheurt"

, Tomas Delsing

3VOOR12AWARD: Joost van Bellen houdt pleidooi voor zZz

"Alsof Donar zelf zijn hart uit z'n lichaam scheurt"

Tomas Delsing ,

10 september wordt voor de vijfde keer de 3VOOR12AWARD uitgereikt. Een aantal prominenten houdt in 3VOOR12RADIO bij Eric Corton een pleidooi voor een van de genomineerden. Vandaag: Joost van Bellen over zZz.

"Alsof Donar zelf zijn hart uit z'n lichaam scheurt"

10 september wordt voor de vijfde keer de 3VOOR12AWARD uitgereikt. Twaalf albums zijn in de race om uitgeroepen te worden tot beste Nederlandse album van het afgelopen jaar. Een aantal prominenten houdt in 3VOOR12RADIO bij Eric Corton een pleidooi voor een van de genomineerden. DJ Joost van Bellen legt uit waarom zZz moet winnen.

“Ik vind het een van de allerbeste bands die er bestaan. Ze hebben een heel eigen geluid, er is niemand die doet wat zij doen. Het is een soort surfpop meets The Doors meets The Cramps meets Gary Numan. Een geheel eigen geluid dus, wat voor mij betekent dat de band echt meesterlijk is. Men zegt wel dat Animal Collective een nieuwe sound heeft ontwikkeld, maar zZz had het eigenlijk al veel eerder: een muur van geluid gebaseerd op jaren zestig en zeventig muziek. Ze zijn een stuk minder subtiel, veel rauwer en stoerder. Het is een helse psychedelische kabaalmachine. Twee mannen, zoveel herrie en zoveel energie, ik vind het echt ongelooflijk.

En dan het album… Mijn meest favoriete nummer is toch wel Running With The Beast. Alsof Donar (Noorse dondergod Thor, red.) zelf zijn hart uit z’n lichaam scheurt: monumentaal. En Angel vind ik ook echt prachtig: het doet me denken aan de oude Roxy Music. En als je kan tippen aan de oude Roxy Music ben je echt, echt goed bezig. Ik vind dit album ook veel volwassener dan al die anderen:  veel emotioneler, veel gelaagder.

Ik heb ze een keertje in New York gezien in een of ander vieze rockkelder op een festival met doorgewinterde, oerverveelde muziekindustriemensen. Die bliezen ze echt omver, ik was echt ontzettend trots als landgenoot."

Niet eens met de keuze van Joost van Bellen? Laat dan maar weten wat volgens jou de beste plaat van het afgelopen jaar is. En wel hier.

De 3VOOR12AWARD wordt donderdag 10 september uitgereikt in Desmet Studio's in Amsterdam en wordt live uitgezonden op 3FM, in 3VOOR12RADIO van 22.00 tot 01.00 uur.

Alles over de 3VOOR12AWARD kun je lezen op onze speciale 3VOOR12AWARD site.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12