VNO-NCW en MKB willen dat minister plannen Buma/Stemra tegenhoudt VNO-NCW en MKB willen dat minister plannen Buma/Stemra tegenhoudt

Ministerie van Justitie vindt het nog te vroeg om in te grijpen

, Ron van der Sterren

VNO-NCW en MKB willen dat minister plannen Buma/Stemra tegenhoudt

Ministerie van Justitie vindt het nog te vroeg om in te grijpen

Ron van der Sterren ,

Bedrijfsorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW willen dat de minister van justitie de nieuwe licentietarieven voor embedden op websites tegenhoudt. Volgens de organisaties schendt Buma/Stemra gemaakte afspraken. Het ministerie vindt het nog te vroeg voor zo'n rigoureuze stap. "Dat zal pas gebeuren als er geen ruimte meer is," aldus woordvoerder Wiebe Alkema van het ministerie. Maar uitgesloten is het niet.

Ministerie van Justitie vindt het nog te vroeg om in te grijpen

De bedrijfsorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW willen dat minister Hirsch-Ballin ingrijpt en de plannen van Buma/Stemra bevriest. Ze zijn verbolgen over de eenzijdige bekendmaking van tarieven voor het embedden van auteursrechterlijk beschermd materiaal. Beide organisaties waren op last van de overheid juist in gesprek over tarieven en de gezamenlijke aanvaarding daarvan. In dat overleg, de werkgroep Pastors, is afgesproken dat nieuwe regelingen alleen met wederzijds goedvinden geïntroduceerd konden worden. Ook zouden bestaande tarieven niet veranderen zolang de werkgroep nog actief was. De huidige licentietarieven voor embedden die per 1 januari moeten ingaan, zijn echter zonder vooraankondiging eenzijdig uitgerold, zegt Els Prins van MKB Nederland. "Het druist tegen alle afspraken in."

De minister liet vrijdag in een schriftelijke reactie al weten 'ontstemd' te zijn over het eenzijdig afkondigen van de tarieven voor internetgebruik. Uit de woorden van directeur van de branchevereniging voor auteursrechtenorganisaties VOICE bleek dat de politiek achter de schermen ook heeft geprobeerd Buma/Stemra bij te sturen. Na een inderhaast belegde vergadering van VOICE, paste Buma/Stemra haar plannen enigszins aan. Volgens Els Prins is dat echter niet voldoende. Zij wil dat de plannen helemaal van tafel gaan. Ze hoopt dat minister Hirsch-Ballin ingrijpt, zoals hij dat eerder ook deed toen er een impasse ontstond rondom thuiskopie-heffingen. Met een zogenaamde Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) voorkwam het ministerie dat er een heffing op mp3-spelers en harde schijven zou komen.

Justitiewoordvoerder Wiebe Alkema bevestigt dat ingrijpen een optie is, maar laat weten dat het daarvoor te vroeg is. Hij verwijst MKB Nederland en VNO-NCW terug naar de werkgroep. "Er is op dit moment nog geen patstelling. Branchevereniging VOICE en beide bedrijfsorganisaties zullen dit conflict in eerste instantie zelf moeten oplossen. Op dit moment is dat traject nog geen gelopen race. Tot die tijd reageert het ministerie alleen via een antwoord op de gestelde Kamervragen op de kwestie." Alkema verwacht die antwoorden eind volgende week te kunnen geven.

Prins van MKB Nederland geeft aan dat beide bedrijfsorganisaties zich op dit moment beraden over de vraag of dat nog zin heeft. "Als je heldere afspraken maakt over wat je wel en niet doet en je daar vervolgens niets van aantrekt, verdwijnt het fundament." Toch sluit ze de deur naar de onderhandelingstafel niet: "We zijn nog niet opgestapt. We waren juist in gesprek over tarieven en clusters en er was tot nu toe helemaal geen sprake van een impasse. Daarom begrijpen we deze eenzijdige actie van Buma/Stemra ook niet."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12