The Alternative verder als Double Vee Concerts The Alternative verder als Double Vee Concerts

Venema begint voor de vierde keer opnieuw

, Ron van der Sterren

The Alternative verder als Double Vee Concerts

Venema begint voor de vierde keer opnieuw

Ron van der Sterren ,

Nee, het is geen grap, boeker Willem Venema heeft The Alternative achtergelaten bij The Entertainment Group en neemt zijn klanten mee. Hij gaat verder als Double Vee Concerts en is daarmee op een rare manier weer aangekomen bij het begin. Hij startte zijn boekingscarrière in de jaren zeventig van de vorige eeuw met de oprichting van Double-You, een van de boekingskantoren die later opgingen in het huidige Mojo Concerts.

Venema begint voor de vierde keer opnieuw

Echt opnieuw beginnen is het niet. Feitelijk is het een doorstart van The Alternative. Maar zo mag je het niet noemen, want het is technisch niet correct, aldus Willem Venema. Hoe dan ook, The Alternative is door het faillissement van The Entertainment Group (T.E.G.) niet meer. Maar Venema gaat - tot niemands verrassing - gewoon verder, als Double Vee Concerts

Venema neemt bijna zijn hele stal mee. Dus naast onder andere Lucky Fonz III, Moke, Mogwai, Jack Johnson, Sarah Bettens ook Guus Meeuwis. Meeuwis is een erfenis van T.E.G. Toen The Alternative twee jaar geleden onderdeel werd van T.E.G., kreeg Venema Meeuwis op zijn bord. Destijds moest hij toegeven dat iedereen die hem vijf jaar eerder had verteld dat hij de boekingen voor Meeuwis zou doen, voor gek had verklaard. Inmiddels kijkt Venema daar heel anders tegenaan. Begin 2009 wist hij Meeuwis zelfs op Eurosonic/Noorderslag weg te zetten als een credible act in het alternatieve circuit.

Het enige twijfelgeval is Ilse DeLange. Venema: "Ik heb goede hoop dat ook zij haar boekingen door Double Vee gaat laten doen, maar zeker is dat nog niet." DeLange is nog in gesprek met T.E.G. over de afhandeling van het faillisement en de gevolgen voor haar.

Venema heeft het idee dat hij er nu beter voor staat dan twee jaar geleden. "Toen we onderdeel werden van T.E.G. had ik nog een paar grotere namen, zoals Coldplay. Die komen eens in de drie jaar en dan moet je nog maar afwachten of ze hun zaken nog steeds met jou willen afhandelen. Nu bestaat mijn basis uit artiesten die een 'steady business' hebben en veel optreden." Aan de curator heeft Venema beloofd dat de werknemers van The Alternative straks voorrang krijgen bij eventuele vacatures van Double Vee Concerts. Maar voorlopig werkt de boeker weer vanuit zijn huis in Rotterdam. Een kantoor wordt gezocht, maar "het logo is al klaar."

Ook financieel komt Venema er verhoudingsgewijs redelijk goed van af bij het faillissement van TEG. Behalve "een acceptabel bedrag" voor het meenemen van zijn klanten en dus ook de toekomstige verdiensten die zijn klanten met zich meebrengen, verliest hij feitelijk een maand loon en de 5 procent aandelen die hij nog had in The Alternative. Vergeleken met het financiële gat dat TEG twee jaar geleden dichtte door grootaandeelhouder te worden zakelijk geen slechte deal. Al onderstreept Venema dat er ook een hoop verloren gaat door het faillissement.

Toch is hij het bedrijf dat rondom Marco Borsato was opgetrokken nog steeds dankbaar: “Wat er ook mis is gegaan, ik kan voor mijn eigen toko maar één ding met zekerheid vaststellen: TEG heeft me gered.” Na een mislukte poging om een eigen festival op te zetten in Rotterdam en het wegvallen van zijn filantropische Amerikaanse grootaandeelhouder, moest hij twee jaar geleden op zoek naar een nieuwe kapitaalkrachtige partner. Dat werd TEG, die een meerderheidsbelang van 85 procent nam in het bedrijf. 

Double Vee past mooi in het rijtje namen dat Venema in de afgelopen decennia voerde. Net als in het begin kiest de eigenzinnige boeker een naam die speelt met zijn voorletter W. Double You was het bedrijf waaronder Venema in de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn eerste concerten in Nijmegen organiseerde. In 1988 werd hij met zijn boekingskantoor medevennoot bij Mojo Concerts B.V. Na zijn ontslag wegens het vermeend lekken van – overigens positieve – bedrijfsinformatie, startte hij The Alternative: het alternatief voor 'de overkant', zoals hij Mojo destijds noemde. Zijn kantoor zat in het begin letterlijk om de hoek bij Mojo.

Het logo van zijn nieuwe bedrijf werd een schaap: het zwarte schaap van de Nederlandse boekersfamilie. En nu is het dan Double Vee Concerts. Een piratenvlag, met drie vingers in de lucht. Twee rock fingers en de middelvinger?

Venema wil op dit moment niemand meer te woord staan over de perikelen rond T.E.G. en de gevolgen voor hem: "Ik moet hard aan het werk om mijn boterham bij elkaar te verdienen. Nee, ook dat is geen grap."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12