Solex + Jon Spencer + Cristina Martinez-plaat krijgt releasedatum Solex + Jon Spencer + Cristina Martinez-plaat krijgt releasedatum

5 februari wereldwijde release Amsterdam Throwdown King Street Show Down

, Erik Zwennes

Solex + Jon Spencer + Cristina Martinez-plaat krijgt releasedatum

5 februari wereldwijde release Amsterdam Throwdown King Street Show Down

Erik Zwennes ,

Er is eindelijk een releasedatum voor het samenwerkingsalbum van de Nederlandse Solex (Liesbeth Esselink), blueslegende Jon Spencer en zijn vrouw Cristina Martinez. Vanaf 5 februari is Amsterdam Throwdown King Street Show Down wereldwijd verkrijgbaar.

5 februari wereldwijde release Amsterdam Throwdown King Street Show Down

Het hing lang in de lucht, maar nu is er een releasedatum voor het samenwerkingsalbum van de Nederlandse Solex (Liesbeth Esselink), blueslegende Jon Spencer en zijn vrouw Cristina Martinez (Boss Hog en ex-Pussy Galore). Vanaf 5 februari is Amsterdam Throwdown King Street Show Down in Europa te koop via het label Bronzerat Records. Ook in Noord-Amerika zal het album verschijnen, hier is Arena Rock Recording Co. het label..

Solex kent de Spencer’s al jaren en verzorgt al net zo lang het voor- en naprogramma van de Blues Explosion wanneer ze in Nederland spelen. Jon vond dat zijn vrouw weer eens wat moest doen met haar muzikale ideeën en dacht dat de combinatie met Solex goed zou werken.  Tijdens vier vrije dagen kwamen hij en Cristina naar Amsterdam om te improviseren op twaalf muzikale schetsen van Solex. Met de improvisaties ging ze aan de slag om deze na enige tijd weer terug te sturen. “Ze huurden een studio in New York om hier weer verder op te improviseren. Hier ging ik weer mee aan de slag,” zo vertelt Solex.

Drie jaar na de eerste opnamen en na heel veel heen en weer gemail ligt er een album. “Het is een hele funky plaat, ook erg freaky en verrassend misschien.” Destijds tourde Spencer met Cold Cut en vele andere gastmuzikanten. Twee daarvan doen ook mee op de plaat. Rapper Mike Ladd en toetsenist Vijay Iyer zijn ieder op twee tracks te horen. “Het is, zeker voor mijn doen, een erg langlopend project geweest. De grootste uitdaging bleek tempo en spanning er in te houden.”

Gaat er ook getourd worden met de plaat? “Dat is wel de bedoeling, maar nog niet zeker. Het probleem is dat je iedereen moet invliegen en er ook nog een drummer en bassist mee moeten. Dat zijn geen goedkope boekingen. Het plan is nu om enkele grote steden in Europa en Amerika te doen, ik hoop dat dit lukt.”

Naast dit project is Solex nog druk met ‘Solex Ahoy’, het twaalf provinciën project waar ze op 3VOOR12 verslag van deed.  Met een oude motorkruiser voer de producer via alle 12 provincies door Nederland. In elke provincie speelden muzikanten over een 'loop'. Het resultaat is een letterlijk verknipte audio-kaart van Nederland met twaalf nummers vernoemd naar de provinciën. 43 muzikanten deden mee aan het project dat in 2010 in kleine oplage uit zal komen. “Ik moet nog een geïnteresseerde distributeur vinden. Men is natuurlijk niet zo happig op kleine oplages.”

Plannen voor een nieuwe soloplaat schuift Solex nog even voor zich uit. “Eerst deze projecten afmaken, dan kan ik weer aan nieuwe dingen denken.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12