Silence Is Sexy cd’s: wat de gek ervoor geeft Silence Is Sexy cd’s: wat de gek ervoor geeft

“Met een goed verhaal krijg je hem gratis”

, Atze de Vrieze

Silence Is Sexy cd’s: wat de gek ervoor geeft

“Met een goed verhaal krijg je hem gratis”

Atze de Vrieze ,

Ze geven hun muziek al gratis weg via Mininova, sinds deze week heeft Silence Is Sexy een nieuwe manier om hun muziek te verspreiden. Bezoekers van hun optredens mogen vanaf nu zelf bepalen hoeveel ze de cd’s waard vinden.

“Met een goed verhaal krijg je hem gratis”

Ze geven hun muziek al gratis weg via Mininova, sinds deze week heeft Silence Is Sexy een nieuwe manier om hun muziek te verspreiden. Bezoekers van hun optredens mogen vanaf nu zelf bepalen hoeveel ze de cd’s waard vinden. “Vorige week hebben we het geprobeerd in LuxorLive in Arnhem, waar we als voorprogramma van Moke optraden”, vertelt gitarist Pim van de Werken. “De omzet ging met 500% omhoog ten opzichte van de show daarvoor, in Mezz.”

Dat kan natuurlijk komen doordat de mensen in Arnhem eerder in de zaal waren of beter opletten, maar volgens Van de Werken is het verschil significant. “Arnhem was een goede show, maar we hebben inmiddels genoeg ervaring om in te schatten wat veel is en wat weinig. Bij een goede show als voorprogramma verkoop je meestal zes, zeven albums, nu waren het er dertig.”

De actie doet denken aan de stunt van Radiohead, dat fans twee jaar geleden zelf liet bepalen wat ze wilden betalen voor een download van hun album In Rainbows. Het belangrijkste voordeel voor Silence Is Sexy: de band staat zelf achter de toonbank. “Niemand geeft een belachelijk laag bedrag. Wat kost dat, vragen mensen dan? De vraagprijs is 14 euro, maar 5 euro is ook goed, is ons antwoord. Dan geven mensen dus 10 euro. Maar als iemand met een goed verhaal komt waarom hij geen geld heeft, krijgt hij hem net zo goed gratis. Het gaat ons niet om het geld. We willen onze muziek aan zo veel mogelijk mensen laten horen.”

Bang dat mensen nu massaal zullen liegen, is Van de Werken niet. “Je moet niet uitgaan van de slechtheid van de mens. De meeste mensen zijn namelijk heel fatsoenlijk. De muziekindustrie moet bovendien van het imago af dat het alleen maar om de winst gaat. Nu verkopen we mensen niet alleen een cd, maar ook een leuk verhaal. Er was in Arnhem een vrouw – of ze dom was of dronken, ik weet het nog steeds niet – die een cd van ons kocht, maar na de show terug kwam. Ze had die van Moke willen kopen. Natuurlijk heeft ze haar geld terug gekregen, maar we hebben haar onze cd alsnog mee gegeven. Ze begreep er helemaal niets meer van.”

Het idee is overigens niet helemaal nieuw, zo ondervond Silence Is Sexy. “Mensen komen al snel met voorbeelden van bands die het ook zo proberen. Twee daarvan zijn Most Unpleasant Men en Kismet, bands die we goed kennen.” De band is van plan om de betaal-wat-je-wilt actie ook online in te voeren. “We denken aan een knop op onze webwinkel waarmee je jezelf korting kunt geven. We hebben ook nog vier shows met Moke voor de boeg, de eerste zaterdag in W2 in Den Bosch. We nemen wat extra doosjes mee voor de mensen die nu natuurlijk een paar dagen na gaan denken over een goed verhaal.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12