Krause houdt graag zelf de touwtjes in handen Krause houdt graag zelf de touwtjes in handen

“Het klinkt hard, maar de band is vervangbaar”

, Tomas Delsing

Krause houdt graag zelf de touwtjes in handen

“Het klinkt hard, maar de band is vervangbaar”

Tomas Delsing ,

Het is er zeker niet gemakkelijker op geworden voor Krause. Vlak voor de release van haar eerste cd No Guts No Glory – en alle drukte daaromheen – krijgt ze live een drummer en bassist aan haar zijde. “Met een band om me heen moet ik veel meer rekening houden met anderen.”

“Het klinkt hard, maar de band is vervangbaar”

De Groningse Krause, in het dagelijks leven mag je Susanne zeggen, had het naar eigen zeggen relatief rustig: alleen werken aan nieuwe nummers, alleen op het podium tijdens optredens en alleen verantwoordelijk.  Wel zo overzichtelijk. Nu presenteert ze op 23 oktober haar debuutalbum No Guts No Glory. Alleen geschreven en opgenomen zoals gewoonlijk, op het podium met drummer en bassist naast haar. Een hele verandering: “Zelfs het plannen van een repetitie is nu een hele opgave. Vroeger kon ik gewoon doen waar ik zin in had, nu ineens niet meer. Dat is best lastig. Maar het went snel: als ik nu zonder band op het podium zou staan, zou ik me ontzettend kaal voelen.”

Misschien is het ook wel een beetje een vreemde volgorde, eerst in je eentje de studio in om een elektronisch album te maken, en dat vervolgens samen met een splinternieuwe band willen vertalen naar instrumenten: “Sommige dingen zijn gewoon niet uit te voeren, de laptop zal voorlopig nog wel mee moeten blijven draaien tijdens concerten.” Lastig, maar bij een eventuele tweede plaat zal het niet anders zijn: “De band is er in principe alleen om mij live te ondersteunen, niet om mee te helpen bij het schrijven van nieuwe nummers. Dat wisten ze trouwens ook van tevoren, en dat was dus ook nooit hun ambitie. Het klinkt hard, maar in principe zijn ze vervangbaar."

Toch is Krause blij met de nieuwe aanwinsten. "Het voegt veel meer dynamiek toe aan de optredens, iets dat solo heel moeilijk te bereiken was. Ik heb de kritiek van de afgelopen tijd heel erg serieus genomen." Een veelgehoorde aanmerking was dat er live iets ontbrak; het was wat vlak. "De band is een heel bewuste keuze geweest, er is veel meer energie op het podium. Daarnaast is het veel gezelliger zo. Ik ben blij met de band, hoe ingewikkeld de combinatie met elektronische muziek soms ook is.”

Aanvankelijk zouden er audities worden gehouden. Een idee dat uiteindelijk niet uitpakte zoals gedacht: “Er zijn ontzettend veel reacties gekomen, maar echt niet allemaal even serieus. Als iemand zegt dat ‘ie mijn muziek eigenlijk niet leuk vindt, maar wel graag zou drummen, dan houdt het snel op. Hetzelfde geldt voor muzikanten uit bijvoorbeeld Amsterdam. Ik woon zelf nog steeds in Groningen, dus dat is qua reistijd gewoon niet mogelijk. Uiteindelijk zijn beide muzikanten – drummer en bassist – dus gewoon oude bekenden van me geworden, hier uit de omgeving.”

De komende tijd gaat Krause, met band, de nieuwe plaat zoveel mogelijk live ten gehore brengen. Heel erg veel optreden dus. In Nederland, maar daar houden de ambities niet op: “We willen gaan proberen om in andere landen aan de bak te komen. We hebben goede connecties in Azië, vooral Japan, Engeland en Frankrijk. Maar we gaan ons eerst bewijzen in Nederland, anders hebben we niets te zoeken in die landen.”

Het debuutalbum No Guts No Glory van Krause verschijnt bij Sony Music Entertainment en wordt op 23 oktober tijdens Amsterdam Dance Event gepresenteerd in de Sugar Factory. Het album is nu al te beluisteren op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12