De ADE woensdag is van de producers De ADE woensdag is van de producers

Beats, bits en breaks in Bitterzoet en Studio 80

, Erik Zwennes

De ADE woensdag is van de producers

Beats, bits en breaks in Bitterzoet en Studio 80

Erik Zwennes ,

De ADE woensdag wordt geclaimd door producers uit vele genres. Ze laten horen wat ze in korte tijd kunnen maken, waar ze al jaren aan werken en waar ze tekortschieten. Een nacht van beats, bits en breaks in Bitterzoet en Studio 80.

Beats, bits en breaks in Bitterzoet en Studio 80

Op de eerste dag van het Amsterdam Dance Event pakken de participerende (=alle) clubs al hun eerste voordeel. Het is geen uitgaansavond, maar men ontvangt wel een enthousiast publiek en pakt een gezellige baromzet. Is het een dag om rustig van start te gaan? Het is in ieder geval mogelijk.

Bijvoorbeeld bij de Live Beat Session van 08Bar in Bitterzoet. Het op beats gerichte geesteskind van dj en producer Tom Trago probeert vanavond iets nieuws uit. Enkele beatmakers krijgen ruim twee uur de tijd om een nummer van Trago's album Voyage Direct te remixen. Niet de minste knopjesfetisjisten zijn op de uitnodiging afgekomen. FS Green bijvoorbeeld, hij is de dubstepper verbonden aan hiphoplabel Noah's Ark. Dj Abstract, de dj van rapper Dio is present en ook $jammie The Money van Nobody Beats the Drum zit uren te pielen met zijn elektronica.

Het is goed dat de meeste bezoekers niet vanaf het begin aanwezig zijn. Zij zien namelijk enkel jongens met koptelefoons in een cirkel achter hun setup, terwijl een dj oude hiphop draait. Tegen middernacht wordt het pas interessant wanneer, na het draaien van het origineel, de mixen één voor één door de Bitterzoet schallen. Het levert een fascinerend beeld op: Tom Trago die hoort hoe in korte tijd zijn nummer compleet uit elkaar is getrokken, opnieuw is ingespeeld en zelfs volledig is geherinterpreteerd.

Laptops, antieke drumcomputers en kleine EEE-pc's dragen bij aan karakteristieke interpretaties. De beste mixen komen van Sotu The Traveller (verbonden aan Appletree) met een, op het eerste gehoor, opnieuw ingespeelde versie. $jammie the Money, met een acidhouse achtige clubbanger en FS Green die het origineel eer aan doet met een soulvolle en diepe variant. Het zou me niets verbazen als de resultaten binnenkort op plaat verschijnen. De hoes van de LP is er in ieder geval al. Tijdens de finale wordt namelijk op een groot vel papier de Voyage Direct-hoes met stift geremixed. In Bitterzoet zit vanavond maar een deel van producerend Nederland, maar het maakt duidelijk dat er veel talentvolle, creatieve artiesten in deze tak van de elektronische muziek bezig zijn.

Dan naar Studio 80 waar de Fin Huoratron zijn EP Corporate Occult presenteert en Magnetron Music een showcase geeft. Deze laatste ken je als het label van Le Le, Tom Trago en De Jeugd van Tegenwoordig. Ook Bas Bron's soloact Seymour Bits bracht er het debuutalbum uit. Begin 2010 zal een opvolger van The Booty Pop Phantom uitkomen. Na een show op Noorderslag en een op 5 Days Off is het leuk om te zien dat er weer meer nieuw materiaal in de liveset verweven is. Zo staat Willie Wartaal aan de zijkant af te wachten of zijn Engelstalige bijdrage aan de - nog uit te brengen - hit-to-be Loving Hands te horen is. De primeur blijft nog even uit. Bas Bron speelt al wel de lekker rechtse floorfiller This Is The Place To Be. Het is uitkijken naar de volledige langspeler die dus gepland staat voor begin 2010.

Enkele maanden eerder verschijnt het debuutalbum van toetsenist/drummer/producer Rimer Veeman a.k.a. Rimer London van Le Le. Hij bouwt een dansbare liveset in de achterzaal van Studio 80. Je hoort de siroop van Le Le maar dan iets meer uitgewerkt tot op zichzelf staande nummers. Met wat italo, funky house en electro is het vermakelijk, maar mist het nog wel iets. Misschien de visuals van Parra en teksten van P. Fabergé?

De imposante noorderling Huoratron presenteert zoals gezegd een nieuwe EP. Helaas betekent iets te lang hangen bij Rimer London dat je de set van de Fin mist. Nu waren er ook maar twintig minuten voor ingeruimd, maar dit is wel een tegenvaller. Op het Utrechtse festival Le Guess Who is gelukkig al een herkansing. Tot die tijd vermaken we ons met de smerige nieuwe EP Corporate Occult.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12