3VOOR12 Draait (week 44): Julian Casablancas, Hudson Mohawke & Isbells 3VOOR12 Draait (week 44): Julian Casablancas, Hudson Mohawke & Isbells

De favorieten van de redactie

, Tomas Delsing

3VOOR12 Draait (week 44): Julian Casablancas, Hudson Mohawke & Isbells

De favorieten van de redactie

Tomas Delsing ,

Ook deze week weer een kijkje in de favorietenlijstjes van de redactie. Met op eenzame hoogte Julian Casablancas, op gepaste afstand gevolgd door onder andere Hudson Mohawke, Isbells en Slayer.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 album van de week

Julian Casablancas - Phrazes For The Young (Sony)

3VOOR12 single van de week
Them Crooked Vultures - New Fang (Sony)

3FM Megahit
John Mayer - Who Says (Sony)


DE TOP 10

1. Julian Casablancas – Phrazes For The Young (album, Sony)
"Ook in een discopopjasje toont Julian Casablancas zich King of the Hook." (Atze de Vrieze)
"Hoe cool moet je zijn om met zoveel foute disco en andere onzin weg te komen?" (Stephan van Peursem)

2. Hudson Mohawke – Butter (album, Warp/V2)
"Butter is fragmentarisch, ongestructureerd en springt van de hak op de tak, maar dat is juist de kracht." (Atze de Vrieze)
"De een noemt het afwisselend, de ander richtingloos; ik noem het spannend en leuk." (Stephan van Peursem)

3. Isbells - Isbells (album, Zeal/Konkurrent)
"Deze singer-songwriter voor het bladervallende jaargetij gaat je raken. Simpelweg omdat het ontroert van begin tot eind." (Menno Visser)
"Draaien tot je het niet meer droog houdt!" (Martijn van der Vlist)

4. Slayer – World Painted Blood (album, Sony)
"De skepsis over de titels verdwijnt als sneeuw voor de zon: niet lezen maar luisteren!" (Tomas Delsing)
"Sleeeejuuuuuuuuuuuuur!" (Stephan van Peursem)

5. Kraantje Pappie- Boulimia (Noah's Ark/PIAS)
"Iemand waar de jongens mee willen voetballen, de meisjes mee willen knikkeren. Ik ben vol van hem." (Fiona Fortuin)

6. Russian Circles - Geneva (album, Suicide Squeeze/Konkurrent)
"de Amerikaanse post-metal spant de boog akelig strak met de juiste dosis postrock, waarna het afvuren een verdomd euforisch effect geeft." (Ingmar Griffioen)

7. Converge - Axe To Fall (Anti-/Epitaph)
"Luister hem helemaal, hij is geniaal!" (Fiona Fortuin)

8. Lil' Wayne - No Ceilings (mixtape, online)
"Scherp, origineel, creatief en met enorm dikke beats. "Life’s a bitch, now die for her"" (Erik Zwennes)

9. Hush Arbors – Yankee Reality (album, Ecstatic Space/Konkurrent)
"Het stijgt naar je hoofd, doet je duizelen, windt je op en smaakt naar meer; alleen het parasolletje ontbreekt!" (Martijn van der Vlist)

10. Subbacultcha 5 YR sampler
"Volgende donderdag wordt in de melkweg het jubileum gevierd met heeel veeel bands. Komt met zijn allen!" (Fiona Fortuin)


DE LIJSTJES

ATZE DE VRIEZE DRAAIT

Various Artists - Can You Dig It? The Music And Politics Of Black Action Films 1969-75 (Soul Jazz/Munich)
Eindelijk een compilatie die erkent dat het themaliedje van Shaft In Africa eigenlijk nog cooler is dan dat van Shaft 1. Er zijn vaker pogingen gedaan de unieke filmmuziek van zwarte actiefilms te verzamelen. Blaxploitation noemt Soul Jazz het liever niet, maar over die films hebben we het wel. Het label dat ons als onovertroffen reggae-, soul- en postpunkverzamelaars bracht, flikt het weer: twee cd’s vol met exact de goede tracks. Natuurlijk de grote hits van Isaac Hayes, James Brown en Curtis Mayfield, maar ook mijn obscure favoriet: Black Belt Jones.

Hudson Mohawke – Butter (album, Warp/V2)
Het komt niet vaak voor dat een album me pas na zes luisterbeurten pakt, maar de Schotse beatfreak Hudson Mohawke heeft het voor elkaar. Zijn debuutalbum is fragmentarisch, ongestructureerd en springt van de hak op de tak, maar dat is juist de kracht. Zijn stijl: futuristische funk en verknipte hiphop met hoge videogame bliepjes en lage bassen. Geef hem nog een kans. En nog een.

Julian Casablancas – Phrazes For The Young (album, Sony)
Het schijnt niet zo lekker te gaan met het nieuwe Strokes album. Verbaast me niets. Als je alle soloplaten van de bandleden naast elkaar legt, zie je hoe ver hun ideeën uit elkaar lopen. Frontman Julian Casablancas liet het langst op zich wachten, maar maakt wel veruit het beste album. Ook in een discopopjasje toont hij zich King of the Hook. 


MENNO VISSER DRAAIT

Fool's Gold - Surprise Hotel (single, I Am Sound)
Collega Zwennes mailt me een keer of tien per week zijn hits door. Graaggeziene post, hij is soms de eerste ter wereld met Lady Gaga, maar niet altijd echte met hits. Maar deze Vampire Weekend variant met melige clip mag er wezen. Zonnetje in huis.

Isbells - Isbells (album, Zeal/Konkurrent)
Loftrompetten in Belgie, en terecht. Deze singer-songwriter voor het bladervallende jaargetij gaat je raken. Simpelweg omdat het ontroert van begin tot eind. Op de Luisterpaal, nondeju.

Stateless, live @ CLUB3VOOR12 23 oktober
Een verademing om eens een indieband te zien die uitstekend kan spelen en ook nog eens twee goede zangers heeft. Gestript van elektronica bleef er een soort Fink over. Niet alleen de barmeisjes van Desmet waren lovend...


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT

Russian Circles - Geneva (album, Suicide Squeeze/Konkurrent)
Zag ze begin 2008 aan het werk in Wenen in de Arena (wat daar wel de tofste concertzaal van de stad is). Speelden als instrumentaal voorprogramma These Arms Are Snakes helemaal weg. Ging naar huis met een T-shirt en twee cd's, hopende op meer en dat, die derde cd, staat nu op de Luisterpaal. Er is veel voor te zeggen om Geneva te beschouwen als de beste van Russian Circles tot nu toe: de Amerikaanse post-metal spant de boog akelig strak met de juiste dosis postrock, waarna het afvuren een verdomd euforisch effect geeft.
 
Automatic Sam - 3 songs op MySpace
Yeah, rock 'n roll uit de Achterhoek, met een psychedelische inslag ditmaal. Van Automatic Sam opgeborreld in de befaamde Magic Barn, waar ook de vlammende mannen van de Bloody Honkies en De Staat hun wortels hebben. Evenals Shaking Godspeed, wiens drummer weer de frontman is van Automatic Sam. Jawel daar broeit wat... en op de aanstaande plaat Hot Foot Oil ook kunnen we verklappen! De drie nummers zijn een voorproefje op die langspeler, die deze band op 14 november in Lichtenvoorde presenteert en de 20e in Ndrgnd, Nijmegen. Hell yeah Demons & Sinners baby!
 
Centro-matic/South San Gabriel - Dual Hawks (album, Cooking Vinyl)
Herontdekken van muziek uit eigen kast is een continu proces om te koesteren. Zo is het interview met het Zwolse The Horse Company aanleiding om Centro-matic uit de kast te trekken. De vorig jaar verschenen dubbelaar Dual Hawks met South San Gabriel is zo heerlijk. Zowel in het rootsrockende Centro-matic als in het intens treurige, verstilde South San Gabriel gaat de raspende stem van Will Johnson diep onderhuids. En laat diezelfde Will Johnson nu 3 november een album uitbrengen met Jason Molina. Het duo is bovendien te zien op het Utrechtse festival Le Guess Who...


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT

Julian Casablancas  - Phrazes For The Young  (RCA/Jive/Sony)
Hoe cool moet je zijn om met zoveel foute disco en andere onzin weg te komen? Sterker nog, lulligheid wordt weer cool door Julian!

Slayer - World Painted Blood (Sony) 
Sleeeejuuuuuuuuuuuuur! Weekendje weg met vrienden. Dit is de ideale soundtrack.

Hudson Mohawke - Butter (Warp/V2)
Die meneer Mohawke vliegt alle kanten op. De een noemt het afwisselend, de ander richtingloos; ik noem het spannend en leuk.


ERIK ZWENNES DRAAIT

Lil' Wayne - No Ceilings (mixtape, online)
Album van de week in huize Zwennes. Wat een revange op alle zuurpruimen die Weezy's recente commerciele uitingen niet konden waarderen. Scherp, origineel, creatief en met enorm dikke beats. Zo sterk heb ik dit jaar alleen maar mc's Raekwon en DOOM gehoord. De beste track? Break Up. "Life’s a bitch, now die for her"

Julian Casablancas - Phrazes For The Young (album, Sony)
The Strokes voorman Julian Casablancas klinkt sinds jaren weer gretig, ambitieus en fris. De eerste helft van de plaat bestaat uit enkel pure hits. De B-kant is wat moeilijker en heeft wat extra luisterbeurten nodig, maar valt dan ook gewoon op zijn plek. Casablancas is terug!
 
Joan as Police Woman - Cover (album, verkrijgbaar tijdens haar huidige tour)
Covers van Hendrix, Spears, T-Pain, Sonic Youth en meer. Mijn huidige favoriet is de sublieme cover van T.I.'s Whatever You Like. Helaas is dit album niet overal te verkrijgen dus ga ik voor deze keer maar eens oproepen tot het downloaden van Cover. Het is namelijk een niet te missen plaat voor Joan-fans en...eigenlijk gewoon voor iedereen.


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT

First Aid Kit – Hard Believer (single, Rabid)

Enigszins bekend van de aandoenlijke Fleet Foxes-cover Tiger Mountain Peasant Song, maar deze twee Zweedse dennenappeltjes  kunnen met gemak op eigen benen staan. Dat bewijzen ze ook weer met de intense folksong Hard Believer. En vergeet niet; deze dametjes zijn nog maar net uit de luiers (overdrijven mag!). En het klinkt nu al doorleefd.

Isbells – Isbells (album, Zeal/Konkurrent)
Hier moet je niet te veel woorden aan vuil maken: Menno, je hebt helemaal gelijk. Draaien tot je het niet meer droog houdt!

Hush Arbors – Yankee Reality (album, Ecstatic Space/Konkurrent)
Sluit je op in een klein kamertje, fles sterke drank bij de hand en om rotzooi te voorkomen je ogen alleen openen als je een slok wilt nemen. Geen folk, geen americana, geen bluegrass, maar van alles een beetje. De perfecte herfstcocktail. Het stijgt naar je hoofd, doet je duizelen, windt je op en smaakt naar meer; alleen het parasolletje ontbreekt!


FIONA FORTUIN DRAAIT

Converge - Axe To Fall (Anti-/Epitaph)

Die opmerking van vorige week dat nummer 4 op het album best overgeslagen kan worden, daar kom ik op terug. Luister hem helemaal, hij is geniaal!

Subbacultcha 5 YR sampler
Mooie compilatie, in muziek samengevat waar het Amsterdamse underground platform voor staat. Volgende donderdag wordt in de melkweg het jubileum gevierd met heeel veeel bands. Komt met zijn allen!

Kraantje Pappie- Boulimia (Noah's Ark/PIAS)
Kraantje Pappie uit Groningen. Een rapper met meisjes trekken. Begripvol, zorgzaam, maar niet te soft. Althans, dat denk ik. Iemand waar de jongens mee willen voetballen, de meisjes mee willen knikkeren. Ik ben vol van hem.


TOMAS DELSING DRAAIT

Zeep – People & Things (album, Crammed Discs) 
Op het moment dat de ene na de andere herfstplaat aangedragen wordt, ga ik tegendraads doen. Het Britse duo Zeep, bestaande uit Nina Miranda en Chris Franck, maakt namelijk heerlijk zonnige folkliedjes met Zuid-Amerikaanse invloeden. Zomers genoeg om de hangmat gewoon binnen op te hangen en die cocktail van collega Martijn van der Vlist mét parapluutje te nuttigen…
 
Julian Casablancas – Phrazes For The Young (album, RCA/Jive/Sony) 
Gecombineerde jaren tachtig synthesizers en bliepjes met disco: bij vlagen knetterfout, en de rest van de tijd ‘gewoon’ fout. Hoogtepunt is wat mij betreft het intro van 4 Chords Of The Apocalypse. Bij ieder ander toch een serieus thema, maar Casablancas maakt er rustig een Lee Towers-achtig iets van, begeleid door de foutste drumcomputer sinds tijden!
 
Slayer – World Painted Blood (album, Sony)
Bravo, het is ze weer gelukt: de veteranen uit LA hebben weer een plaat vol gekregen met 'originele' titels als Hate Worldwide en Public Display Of Dismemberment. De skepsis hierover verdwijnt echter snel genoeg als sneeuw voor de zon: niet lezen maar luisteren! Heerlijk voor als je je regenpak vergeten bent en net dat rotstuk moet fietsen: dit is nou voor mij de herfstplaat... De ‘oudjes’ kunnen het nog steeds!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12