3VOOR12 Draait (week 43): The Flaming Lips, Converge en ADE 3VOOR12 Draait (week 43): The Flaming Lips, Converge en ADE

De favorieten van de redactie

, Martijn van der Vlist

3VOOR12 Draait (week 43): The Flaming Lips, Converge en ADE

De favorieten van de redactie

Martijn van der Vlist ,

Ook deze week weer een kijkje in de favorietenlijstjes van de redactie. UIteraard veel ADE en de nieuwe albums van Converge en The Flaming Lips gooien hoge ogen.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 album van de week

The XX - Crystalised (Young Turks/V2)

3VOOR12 single van de week
Wolfmother - Cosmic Eggs (Modular/Universal)

3FM Megahit

Paloma Faith - Stone Cold Sober

DE TOP 10

1. The Flaming Lips - Embryonic (album, Warner)
"Het nieuwe Lips album is niet alleen angstaanjagend, het is ook angstaanjagend goed." (Atze de Vrieze)
"Grimmig, donker en nauwelijks tijd om bij te komen." (Martijn van der Vlist)
"Diep respect voor de durf en geldingsdrang." (Stephan van Peursum)

2. Viral Radio op ADE, met oa. Clark, Bibio en Gaslamp Killer, 21 oktober 2009 
"Mijn verwachtingen zijn uitgekomen: de Viral Radio avond op ADE zal de beste van alle vier de dagen worden." (Fiona Fortuin)
"Een eigenwijze avond met een heel hoog niveau." (Atze de Vrieze)

3. Converge - Axe to Fall (Anti-/Epitaph)
"Gruwelijk harde crossover van hardcorepunk en metal met mathmetal-passages en keelscheurende grunts en screams." (Ingmar Griffioen)
"Zo'n moordend tempo, maar toch: zoek de melodie en gij zult vinden." (Fiona Fortuin)

4. Dam-Funk – Toeachizown (album, Stones Throw/Rush Hour)
"Hij voegt een nieuw hoofdstuk toe aan het spannende boek van de Los Angeles elektronica." (Atze de Vrieze)
"Wat een strot en wat een swagger!" (Erik Zwennes)

5. Wolfmother  -  California Queen  (Modular/Universal)
"Deze Californische koningin gaat als een brandweer." (Eric Corton)

6. C-mon & Kypski - We are Square (Jammm/Rough Trade)
"Als je doorzet openbaren zich bijzondere composities." (Ingmar Griffioen)

7. ADE woensdagnacht
"'s Landsch beste bietbakkers lieten zien wat er in twee uur mogelijk is met een origineel van Tom Trago." (Erik Zwennes)

8. The Antlers - Hospice (K7!/PIAS)
"Kippenvelplaat." (Stephan van Peursem)

9. Anti-Pop Consortium - Vulcano (Four Tet Remix) (Single, Big Dada/PIAS)
"De rapplaat is in het origineel niet zo bijzonder, maar de onvolprezen Keiran Hebden weekt hem als het ware los." (Menno Visser)

10. Mumford & Sons - Sigh no More (Co-Op/V2)
"Om je vingers bij af te likken." (Martijn van der Vlist)


DE LIJSTJES

MENNO VISSER DRAAIT

Anti-Pop Consortium - Vulcano (Four Tet Remix) (Single, Big Dada/PIAS)
Da's grappig: PIAS-plugger Robert Kruymer heeft altijd enorme bakken platen bij zich. 'Buitencategorie' roept hij dan bij het stapeltje niet-prioriteiten dat hij dan in je hand drukt. Vaak is het dan ook ruk, maar dit is weer zo'n pareltje. De rapplaat is in het origineel niet zo bijzonder, maar de onvolprezen Keiran Hebden weekt hem als het ware los, en stopt het in zijn eigen muzikale idioom. Knap.

Promo - Iemand anders ft. Sef (Boombox op Duizend EP, Topnotch/Universal) 
Hakkuh-types die terugblikken op die goede oude tijd. En dan ook nog tekstueel en muzikaal origineel, de wereld wordt steeds beter.

Le Le - Disco Monster (Single, White Label)
De humor van Le Le heb ik altijd hoog zitten. En disco pastiche a la Soul Dracula (Hot Blood, 1975) is weer humor om te lachen.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT

Coparck & Awkward i Live @ Ekko, Utrecht, 13 oktober
Vorige week tipte ik de live-set op 3VOOR12 en het album al. Waarom dan in herhaling vallen? Omdat Coparck vrijdag een memorabele cd-presentatie op de planken legde, voorafgegaan door een uitstekende Awkward i. Awkward Djurre bleef live zoveel beter hangen dan op z'n recente debuut-cd. Coparck is nogal zwart-wit. De band heeft me in zo'n 10 optredens even vaak teleurgesteld als betoverd. Vrijdag was de band wel 100% geconcentreerd en opereerde, inclusief grillige frontman Odilo, op de toppen van haar kunnen. Magisch! Meer graag! Check hier op de Luisterpaal.

Converge - Axe to Fall (Anti-/Epitaph)
Volgens een collega het meest toegankelijke album van de Amerikanen tot nu toe, kun je f***in' nagaan. Snel meesterwerk Jane Doe opgezet, en oh mijn opperwezen: dat was inderdaad nog bruter. Terug naar Axe to Fall, waarop de screaming hardcoremetal breder te behappen is. Niet dat de groep uit Boston op het 7de studioalbum de teugels echt laat vieren. Dit is nog altijd een gruwelijk harde crossover van hardcorepunk en metal met mathmetal-passages en keelscheurende grunts en screams. Vergt wat van de luisteraar. Mooi opgebouwd zijn de verrassende afsluiters Cruel Bloom (met Steve van Till van Neurosis) en Wretched World.

C-mon & Kypski -  We are Square(Jammm/Rough Trade)
Toegegeven: deze plaat had meer draaibeurten nodig dan de vorige C-mon & Kypski. Op 't eerste gehoor leken de catchy momenten en de knap gearrangeerde songs verdwenen met de gastvocalisten. Niet dus, doorzetten is het devies! Dan openbaren zich bijzondere composities. China is een prima single, het bijkans skankende More is Less is niet uit de pan te krijgen, Burning Hot is precies dat en Boma is explosief rockend en opzwepend. Nu dat clubcircuit en de HMH platspelen en dan door naar de VS. Op de Luisterpaal.


JONA ROVERS DRAAIT

Disentomb – Promo (demo, eigen beheer)
Helemaal volleerd is Disentomb (nog) niet, maar de twee demonummers zijn een kolfje naar mijn hand. De mannen op de foto dragen shirts van Liturgy, Ancient Necropsy, Brodequin en Disgorge, en 'toevallig' klinkt Disentomb als een mix van deze vier. Zoals gezegd nog niet met hetzelfde vakmanschap, maar de licht chaotische en vrij technische Amerikaanse stijl death metal weet te boeien, al zijn een krappe vijf minuten wat kort voor een gegrond oordeel.

Gorepoflesh - Gore Fucking Corpses (album, eigen beheer)
Niet voor de zwakkeren van hart! In de beste Internal Suffering traditie beuken deze Nicaraguanen ongenadig hard de meest zieke nummers de gehoorgang in, met feeërieke thema’s als verkrachting, mutilatie, lijken en bloed, vooral veel bloed. De bandnaam is bovendien een bijzonder origineel acroniem voor "Gore, Pornography and Flesh", maar vergis je niet! De flauwe thematiek blijkt een prachtig vehikel voor werkelijk waanzinnige nummers te vormen. In lange tijd heb ik niet zoveel variatie in de grunts gehoord, en op basis van de muziek had ik durven zweren dat Gorepoflesh uit Colombia kwam, want eigenlijk komt alleen daar dit soort over-the-top lompe death metal vandaan, inclusief de kenmerkend hoog en hol klinkende snaredrum, en de knarsetandend brute aanpak van de nummers. Puur genieten!

Extirpating The Infected - Vaginal Saw Entorturement (EP, Sevared Records)
En weer lukt het Sevared Records om als eerste uitstekend nieuw talent te spotten, uit Andalusië ditmaal. Zwaar leunend op afgemeten grooves en logge slams, met een dikke knipoog naar bijvoorbeeld Degrade, brengt Vaginal Saw Entorturement de liefhebber precies wat ‘ie horen wil. Het is nieuw noch verassend en op een volgende release moet beslist meer identiteit te horen zijn, maar de strakke uitvoering en smerige piepgrunt geven ook deze EP zeker bestaansrecht.


FIONA FORTUIN DRAAIT

Pylon - Chomp More (Pylon/DFA/Konkurrent)
Hun album Gyrate heb ik leren kennen dankzij een reissue op DFA. Een geweldig postpunk album uit de jaren tachtig. Nu heeft DFA het tweede album van ze opnieuw uitgebracht: Chomp More, voor het eerst op cd. Ik ben fan geworden. Ook Chomp More klinkt fantastisch. Pylon is lomp, ongepolijst en explosief waardoor de muziek nu nog altijd heel fris klinkt.

Converge - Axe To Fall (Anti-/Epitaph)
Bij het horen van het eerste nummer op Axe To Fall dacht ik: nou, dat kan ik wel aan. Een week later zit ik al op mijn record Hoe Vaak Luister Ik Een Converge Album. Zoals mijn voorganger erover zegt: toegankelijker het is. Al vraag je je in eerste instantie wel af waar dat hem dan precies in zit. Het zit namelijk zo: de eerste drie nummers gaan zo snel dat ik niet eens in de gaten heb wanneer de ene is afgelopen en de volgende begint. Zo'n moordend tempo, maar toch: zoek de melodie en gij zult vinden. Edoch gun ik mezelf eerder een rustmoment dan de band zelf, dus skip ik nummer vier om bij het Worms Will Feed aan te komen. En vanaf daar is de band voor mij in topvorm:,metal en hardcore in een perfecte combinatie (solo's!), speelser met tempowisselingen en ook mooi dat slepende. Gaat het luisteren!

Viral Radio op ADE, met oa. Clark, Bibio en Gaslamp Killer, 21 oktober 2009
Mijn verwachtingen zijn uitgekomen: de Viral Radio avond op ADE zal de beste van alle vier de dagen worden. Al moet ik toegeven dat ik The Gaslamp Killer niet zo killah vond als de vorige keren. Ik vond hem iets te lang door gaan, en leuk zo'n Radiohead fase (Thom Yorke kwam vier keer langs!) maar ik draai ook niet elke dag Pearl Jam voor mijn collega's op de redactie. En toch was het een super avond. Want natuurlijk was Gaslamper nog altijd fenomenaal, wat hij is een fenomeen, en vond ik Bibio verrassend goed en Clark weer lekker poepeigenwijs. En: een volle Trouw met leuke mensen en dat allemaal op een woensdag avond met toch niet al te makkelijke muziek. Zoals ook collega Atze schrijft in zijn verslag, erg bijzonder. 


ATZE DE VRIEZE DRAAIT

Viral Radio op ADE, met oa. Clark, Bibio en Gaslamp Killer, 21 oktober 2009 
Knalpot was ritmisch super spannend, Clark rauw en hoekig, The Gaslamp Killer een manische volksmenner met een smetteloos gevoel voor smaak en timing. De mindere goden van deze avond zouden bij andere gelegenheden best de helden kunnen worden. Kortom: een eigenwijze avond met een heel hoog niveau. Wat een manier om je festival te beginnen!

The Flaming Lips – Embryonic (album, Warner)
Het nieuwe Lips album is niet alleen angstaanjagend, het is ook angstaanjagend goed. Ligt het aan mij dat ik deze plaat als enorm zwart ervaar? Het heeft een Bitches Brew-achtige broeierigheid en de meedogenloze groove van Funkadelic. 

Dam-Funk – Toeachizown (album, Stones Throw/Rush Hour)
Ik was er niet bij, maar hoorde dat Dam-Funk donderdagavond op ADE de funkgod uit heeft gehangen. Hij voegt een nieuw hoofdstuk toe aan het spannende boek van de Los Angeles elektronica. Na Nosaj Thing en The Gaslamp Killer hebben we nu een kerel met een enorme 80s zonnebril, Rick James slickness en een coole boogiefunkplaat.  


ERIK ZWENNES DRAAIT

ADE woensdagnacht
Seymour Bits, het soloproject van producer Bas Bron, gaat nog hoge ogen gooien met de nieuwe plaat. In Studio 80 gaf hij al een veelbelovend voorproefje. Hiervoor in Bitterzoet lieten een aantal van 's landsch beste bietbakkers zien wat er in twee uur mogelijk is met een origineel van Tom Trago. Impressive!

ADE donderdagnacht
Het optreden van Jon Hopkins in het Bimhuis is een van de mooiste en beste dingen die ik dit jaar heb gezien. De opbouw, de techniek, het experiment en prachtig gevoel voor melodie maakt dit een avond om niet te vergeten. En dan maakte Dam Funk er ook nog eens een over the top soulfunklectro-feest van. Wat een strot en wat een swagger!

Apse - Climb Up (album, ATP/Konkurrent)
Van het label van Fuck Buttons en Sleepy Sun komt een sterk album van Apse. Krautrock, psychedelica en donkere woestijnraves zonder ingetogen te worden met een unieke stem.


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT

Mumford & Sons - Sigh no More (Co-Op/V2)
Het zoveelste folkpareltje in 2009. Oorstrelende samenzang, een Hitchcock-achtige spanningsopbouw en meeslepende arrangementen. Om je vingers bij af te likken zo smakelijk.

The Flaming Lips – Embryonic (album, Warner)
Allejezus, wat is dit weer een onvoorstelbaar goed album. Om in wielertermen te spreken: wat een klasbakken. Grimmig, donker en nauwelijks tijd om bij te komen. En, nu al een van de mooiste albumhoezen van het jaar.

Echo & The Bunnymen - The Fountain
Ik moet eerlijk zijn; al blazen Echo & The Bunnymen in hun blote reet op een panfluit de liedjes van Nana Mouskouri nieuw leven in, ik sta nog op banken. Heb gewoon een eeuwig zwak voor deze band uit Liverpool, ondanks al hun tekortkomingen en in welke samenstelling dan ook. Maar ik hoef me helemaal niet te verantwoorden, The Fountain is gewoon weer een ijzersterk album geworden vol melancholieke new wave nummers. Oud, maar nog niet versleten.


ERIC CORTON DRAAIT

Them Crooked Vultures  -  New Fang  
Maandag in premiere in 3voor12Radio!!!  Doe het vooralsnog met de volkomen illegale liveopnames van een tijdje terug, maar wat kijk ik uit naar het album (16 november) en wat ga ik deze single doldraaien!!!

Wolfmother  -  California Queen  (Modular/Universal)
Openingsnummer van het uitstekende album Cosmic Egg. Nicht umsonst album vd week en deze Californische Koningin gaat als de brandweer.

The Gun Club – The Las Vegas Story  (I.R.S)
Kreeg van de week opeens een stapeltje reissues in handen van Gun Club albums die ik op vinyl had en vroeger keihard meeblier (is Arnhemse verleden tijd voor bleeerde geloof ik). En jawel…Eternally is Here en Bad America kan ik nog steeds..hoewel het wel heel hoog gezongen is.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT

The Flaming Lips - Embryonic (Warner Bros.) 
Natuurlijk al veel te lang bezig om het snoepje van de week genoemd te worden, maar wat hebebn Wayne Coyne en band weer een fijne donkere plaat afgeleverd. Niks consolideren, op veilig spelen. Gewoon proberen jezelf weer verdre te ontwikkelen en nieuwe richtingen te vinden. Diep respect voor de durf en geldingsdrang die deze band nog steeds heeft.

Beak> - Beak> (Invada/Suburban) 
Geoff Barrow (Portishead) brengt op zijn eigen label een facinerden plaat uit waarop hij zelf ook mee doet. Krautrock, impro, donkere jazz hoor je maar ook fijne grooves, triphop en rock. Inconsistent, onaf, maar bij vlagen wonderschoon en vaak erg spannend.

The Antlers - Hospice (K7!/PIAS)
Heel droevig, heel mooi. Eindelijk in Nederland uit. Kippenvelplaat!


RON VAN DER STERREN DRAAIT

Mark Jones draait 15 jaar Wall Of Sound
Royksopp, Earoplanes remix van Grace Jones, The Propellorheads, Wise Guys, Shirley Bassy, Infadels, ... komt voorbij in de studio. Mooie verhalen door de joker van de Engelse dance scene, verpakt met bewijsmateriaal in de vorm van al die tracks van al die namen. Hij zegt het zelf met de print op zijn shirt: "I Love MJ". Ik snap het wel. Je moet niet met die man samenwonen, maar you gotta love him, al was het maar vanwege zijn gave om muziek serieus te nemen zonder zichzelf en de business al te serieus te nemen.

Frank Barknecht - Gridwalker (RJDJ scene, released in RJDJ app)
Ik ben een believer van het RJDJ-concept: muziek als een box geluid die reageert op de aanwezigheid van een luisteraar is echt een mindfuck. Deze specifieke scene van Barknecht (want nummers heten scenes in de RJDJ omgeving die op dit moment alleen nog als iPhone app beschikbaar is) is mijn nieuwe zen sound voor wanneer ik een deadline moet halen en mijn hoofd zo productief als mogelijk moet draaien. Geluid dat herkenbaar klinkt, maar toch altijd anders. Omdat ik altijd net ff een ander geluid maak op mn toetsenbord, net effe anders wapper met de kladbriefjes... What can I say: if you have the toy, try the game.

5 Jaar Subbacultcha sampler
Ja, een statement. Want Subbacultcha bewijst na vijf jaar meer te zijn dan twee Amsterdammers die iets raars in de marge doen. De niche noemen we dat, en dat doet ertoe. Waarom? Simpel, omdat ze een platform zijn voor nieuwe bijzondere dingen en met dat platform een publiek bereiken. That's what it's all about.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12