3VOOR12 bespreekt Album van de Week (42): OST The Twilight Saga: New Moon 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (42): OST The Twilight Saga: New Moon

Duetten tillen filmsoundtrack naar hoog niveau

, Ingmar Griffioen

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (42): OST The Twilight Saga: New Moon

Duetten tillen filmsoundtrack naar hoog niveau

Ingmar Griffioen ,

Wat te verwachten van de soundtrack bij een 'romantic fantasy' film met vampieren en weerwolven? Nou, een rijke soundtrack gedrenkt in passend dromerige, duistere en spooky sferen dus. Met bijdragen van onder meer The Killers, Thom Yorke, Muse, Editors en Death Cab For Cutie.

Duetten tillen filmsoundtrack naar hoog niveau

De kwaliteit van soundtracks is sterk wisselend, maar neemt de laatste jaren ontegenzeggelijk met sprongen toe. Een filmsoundtrack is, evenals een videogame, immers een uitgelezen mogelijkheid om je muziek naar een breed publiek te brengen. Maar wat te verwachten van de soundtrack bij een groots opgezette sequel, een 'romantic fantasy' met vampieren en weerwolven? Nou, een rijke soundtrack gedrenkt in passend dromerige, duistere en spooky sferen.

Voor een speelfilm met alleen al muziek van Editors, Killers, Muse, Black Rebel Motorcycle Club, Death Cab For Cutie en Thom Yorke staan wij al gauw voor de filmkassa. Valt de film tegen, dan is er met de ogen dicht in ieder geval genoeg te genieten. De muzikale cast is in elk geval indrukwekkender dan de lijst met acteurs. Muse was bij de de vorige Twilight-soundtrack al van de partij en levert nu weer een exclusief nummer. Dat maakt deze soundtrack toch wel extra bijzonder; alle vijftien artiesten hebben nog niet eerder uitgebrachte songs aangeleverd.

Indierockers Death Cab For Cutie openen deze Original Soundtrack van The Twilight Saga: New Moon veelbelovend. Meet Me On The Equinox is een erg toegankelijke meezinger, die je meteen het album in trekt. Het eerste hoogtepunt is voor de 23-jarige Zweedse Lykke Li, die met spaarzame begeleiding een werkelijk bijzonder schone song neerzet. Wegdromen met visioenen van donkere bossen, maar de weerwolven horen we er nog niet in. Die monsters zien en horen we pas terug bij de Eels-achtige rocker van Hurricane Bells. The Killers voeren hun A White Demon Love Song naar een overtuigend, orkestraal hoogtepunt, waarop de bioscoopbezoekers goed tegen elkaar aan kunnen kruipen.

Andere toppers als Muse, Thom Yorke, Editors en Black Rebel Motorcycle Club doen ook vakkundig hun ding, maar het zijn niet hun bijdragen die het meest beklijven. Wat Bon Iver & St. Vincent presteren is namelijk van een andere orde. Hun gezamenlijke compositie Roslyn is prachtig in alle eenvoud, bevat net de juiste rootsy folk-instrumentatie en wordt door de hoge, licht-hese stemmen naar grote hoogtes gestuwd.

Nog een duet: Grizzly Bear met Victoria LeGrand komt zo mogelijk nog fraaier uit de verf. Onlangs leerde Moss ons weer dat de juiste dosis galm op de stemband uitstekend uit kan pakken en dat werkt ook in de refreinen van Slow Life. Tussendoor duelleren Daniel Rossen van Grizzy Bear en Beach House-zangeres Legrand met soms ijzingwekkende vocalen. Het nummer is ook te horen op de tour die Grizzly Bear nu in de VS met Legrand's band Beach House doet. Nu maar hopen dat de groep het zonder haar ook in de Melkweg en op Crossing Border voordraagt.

Anders kun je altijd nog naar de film of deze compilatie aanschaffen. Aan deze soundtrack zul je je dankzij de grote namen en een paar hele fraaie uitschieters niet snel een buil vallen. 


Luister nu naar The Twilight Saga: New Moon op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12