Purmerend wil subsidie poppodium P3 stopzetten Purmerend wil subsidie poppodium P3 stopzetten

Popzaal dreigt op te draaien voor verliesgevende stadsverwarming

, Ingmar Griffioen

Purmerend wil subsidie poppodium P3 stopzetten

Popzaal dreigt op te draaien voor verliesgevende stadsverwarming

Ingmar Griffioen ,

Purmerend moet ernstig bezuinigen en het college stelt voor vanaf 2012 de complete exploitatie-subsidie van Poppodium P3 stop te zetten. De gemeente wil zo het gat dichten dat is ontstaan door een verliesgevend project met stadsverwarming. "Ik wind er geen doekjes om: dit betekent het einde van het poppodium zoals het nu bestaat", geeft Wethouder van Cultuur Mona Keijzer toe.

Popzaal dreigt op te draaien voor verliesgevende stadsverwarming

Paniek in Purmerend, waar de gemeente ernstig moet bezuinigen en het college voorstelt vanaf 2012 de complete exploitatie-subsidie van Poppodium P3 stop te zetten. De gemeente wil de jaarlijkse vijf ton die hiermee gemoeid is, gebruiken om het gat te dichten dat is ontstaan door een verliesgevend project met stadsverwarming. "Ik wind er geen doekjes om: dit betekent het einde van het poppodium zoals het nu bestaat", licht Wethouder van Cultuur Mona Keijzer (CDA) het collegevoorstel toe.

P3, eerder nog het "paradepaardje van Purmerend", werd pas 31 maart 2006 geopend en directeur Paulus Brugman is dan ook verbijsterd. "De gemeente zit financieel in zwaar weer en meent dat op te moeten lossen door de subsidie stop te zetten. Vier jaar nadat we met veel elan geopend zijn, wenst de gemeente het pand te verkopen aan een commerciële partij." Wethouder Keijzer geeft toe: "Als de gemeenteraad donderdagavond instemt, gaan we op zoek naar een ondernemer die het podium wil exploiteren. Dat betekent dat de kleinste bandjes moeten verdwijnen en dat er in P3 alleen nog plek is voor grotere bands die wel geld opleveren."

Een nieuwe exploitant zou zowel de grote zaal met een capaciteit van 850 bezoekers als de kleine zaal (300 man) moeten uitbaten. Voor de theaterzaal, de vijf oefenruimtes voor bandjes en de oefenruimte voor lokale fanfare- en brass-bands wil de wethouder wel een oplossing zoeken. Woensdag worden de begrotingsvoorstellen tijdens de algemene beschouwingen besproken, waarna er nog wijzigingsvoorstellen ingediend kunnen worden. Donderdag moet de raad dan de knopen doorhakken.

De gang van zaken steekt de P3 directeur. "Wij betreuren het dat we niet benaderd zijn om tot een oplossing te komen. Het spijt ze, maar de financiële situatie dwingt de gemeente ertoe, zo vernamen we 2 tot 3 weken geleden. Verrassend want de gemeente was altijd blij met P3. We presteren conform de contracten. We realiseren het overeengekomen aantal producties en halen zelfs meer bezoekers binnen, afgelopen jaar zo'n 40.000. Internationale boekingskantoren weten ons te vinden. We nemen een serieuze plaats in het nationale zalencircuit in en net voor het vierde levensjaar, op het punt van volwassenwording, krijgen we dit over ons heen."

De wethouder bevestigt dat het niet zo is dat P3 ondermaats presteert. "Het gaat puur om financiële redenen. Purmerend is net als veel andere gemeentes hard getroffen doordat er minder uit Den Haag in het Gemeentefonds wordt gestort. Daarnaast zitten we met de stadsverwarming, waardoor we ernstig moeten bezuinigen. We hebben gekeken waar we substantiële bedragen kunnen wegsnijden, zonder de kaasschaaf te hanteren. Ik ben hier niet blij mee, maar we zijn samen verantwoordelijk voor een financieel sluitende begroting."

Deze donderdag beslist de gemeenteraad dus over de begroting voor de komende jaren. Brugman heeft contact gezocht met de lokale partijen en houdt hoop. "Ik heb de indruk dat niet alle partijen even blij zijn met de voorstellen. Er zullen nog tal van varianten en alternatieve voorstellen komen." Wethouder Keijzer is heel benieuwd naar de uitkomsten. "Anders moeten ze maar aangeven hoe de bezuinigingen elders gerealiseerd kunnen worden."

Mocht de gemeenteraad instemmen met het voorstel, dan is het nog niet helemaal einde verhaal voor P3. Brugman: "Dan wordt het wel heel somber, want dan weet je dat er weinig draagvlak is. Maar goed volgend jaar wordt een nieuw college gekozen. Een nieuw spel en nieuwe kansen. En we staan in ieder geval tot 2012 in de boeken." P3 roept iedereen op woensdag om 19.00 uur naar het gemeentehuis in Purmerend te komen om de popzaal te steunen. Dan wordt ook de online petitie overhandigd, die inmiddels door 2100 mensen is ondertekend. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12