3DOC12: Taqwacore en de self-fulfilling prophecy van Islam-punk 3DOC12: Taqwacore en de self-fulfilling prophecy van Islam-punk

Music is Haram = muziek is onrein

, Erik Zwennes

3DOC12: Taqwacore en de self-fulfilling prophecy van Islam-punk

Music is Haram = muziek is onrein

Erik Zwennes ,

Donderdag 26 november houdt 3VOOR12 tijdens het IDFA zijn eigen 3DOC12, een avond vol rockumentaries. Eén van de films is Taqwacore over punkmuziek ingegeven door de Koran. Bestel nu je kaarten met korting.

Music is Haram = muziek is onrein

Op 26 november houdt 3VOOR12 tijdens het IDFA zijn eigen 3DOC12, een avond vol rockumentaries. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Print de bon uit en ontvang korting op je kaartje.

Zoek op YouTube naar de term 'Taqwacore' en je vindt tientallen thuisknutselclips die rauwe en snelle islamitische punkmuziek begeleiden. Deze Arabische en Engelse teksten verhalen over onderwerpen uit de Arabische wereld en de kloof met het westen. Of juist over de invloed van Islam in westerse landen, neem bijvoorbeeld het nummer Sharia in the USA.

Punkmuziek ingegeven door de Koran: het lijkt een onwaarschijnlijke combinatie en dat was het tot 2003 ook. In dat jaar verspreidde de Amerikaanse journalist Michael Knight, naar goed punk-gebruik, eigenhandig kopieën van zijn boek The Taqwacores. Het fictieve verhaal geeft een inkijk in de dan nog fictieve wereld van Islam-punk.

Taqwacore is een samenraapsel van taqwa, dat vrij vertaald nederigheid naar Allah betekent, en hardcore, een snel en harde variant van punk. Het boek werd zo'n succes dat Knight het wel onder moest brengen bij een uitgever. The Taqwacores werd het manifest voor islamitische jongeren die het verhaal van Knight tot werkelijkheid maakten en de eerste islam-punkbands oprichtte. Met namen als The Kominas, Secret Trial Five, Vote Hezbollah en The Sagg Taqwacore Syndicate werd taqwacore een nieuw genre dat vanuit Amerika over de wereld verspreidde.

Zeventien was Michael Knight toen hij wegliep van zijn Iers-katholieke gezin om in Pakistaanse de Islam te bestuderen. Jaren later noemt hij zich Michael Muhammad Knight en beschrijft hij de link tussen punk en de Islam. Volgens de schrijver twee werelden die mijlenver van elkaar verwijderd liggen, maar eigenlijk enorm veel delen. In de film Taqwacore: The Birth of Punk Islam volgt regisseur Omar Majeed de schrijver en zijn volgelingen op tour door Amerika en Pakistan. In de film laat Knight zien hoe Islam en punk bepaalde waar- en wijsheden onderweg kwijt zijn geraakt. Beiden zijn slachtoffer van hypocrisie en opportunisme en beiden hebben te lijden onder dogma's en puristen die creativiteit en interpretatie in de weg staan.

Een minderheid, binnen een minderheid, binnen een minderheid, binnen een minderheid... zo omschrijft Knight de moslim-punkers in zijn boek. 'Let's make this happen,' zegt een van de artiesten in de film. Enkele jaren later is het zo ver en verbouwt een bont gezelschap een schoolbus om door Amerika en Pakistan te touren. Tegen vooroordelen, angst en kortzichtigheid in laten de muzikanten zien dat er net als bij de Islam niet één vorm van taqwacore is.

3DOC12 laat de drie beste rockumentaries van het moment zien. Op donderdag 26 november vanaf 18:30 uur worden de drie films achter elkaar vertoond in Pathé De Munt. Lezers van 3VOOR12 krijgen voor deze sneakvertoningen een flinke korting en betalen nog maar 18 euro (ipv 25 euro). Print de bijgevoegde kortingsbon uit, bestel snel via IDFA.nl en neem de kortingsbon mee bij het afhalen van de kaarten.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12