Nieuwe lading Yuri Landman gitaren: The Veils en Liam Finn Nieuwe lading Yuri Landman gitaren: The Veils en Liam Finn

Gitaarbouwer flirt met Health en Micachu

, Atze de Vrieze

Nieuwe lading Yuri Landman gitaren: The Veils en Liam Finn

Gitaarbouwer flirt met Health en Micachu

Atze de Vrieze ,

Gitaarbouwer Yuri Landman kan weer twee mooie namen toevoegen aan zijn cv. Hij maakte een harpgitaar voor The Veils en een 24-snarige drumgitaar voor Liam Finn. "Liam nam hem meteen dezelfde avond mee het podium op."

Gitaarbouwer flirt met Health en Micachu

Sonic Youth, Blood Red Shoes en dEUS stonden al op zijn cv, nu mag Yuri Landman daar weer twee namen aan toevoegen: The Veils en Liam Finn. De gitaarbouwer maakte voor de Britse Nieuw-Zeelander Finn Andrews een harpgitaar, de Burner, een verbeterde variant op de gitaar die hij voor Sonic Youth maakte. Liam Finn had een 24-snarige drumgitaar besteld, die Tafelberg gedoopt werd. “Zo’n gitaar was ik al voor The Dodos aan het ontwikkelen. Maar aangezien die pas in juli weer in het land zijn, is die van Liam Finn eerder af. Ik heb hem vorige week in Utrecht overhandigd. Liam nam hem meteen die avond mee het podium op.”

Het gaat goed met de firma Landman. De geluidsfreak is een graag geziene gast bij creatieve geesten en kreeg al de nodige aandacht in internationale media. Zijn gitaren zijn ware kunstwerken om te zien. Landman maakt gebruik van ongewone technieken. “Die harpgitaar van The Veils is afgeleid van een 18e eeuwse techniek”, legt Landman uit. “Of zelfs van een 16e eeuws snaarinstrument, de theorbe, een soort luit met toegevoegde nek. De gitaar heeft als het ware een extra rij snaren, die een bijzonder soort galm veroorzaken.”

Voer voor mensen die zich buiten gebaande paden wagen dus. Het is dus niet verwonderlijk dat Landman ook praat met Health, een band uit Los Angeles die met een groot arsenaal aan pedalen noiserock naar een nieuw level tilt. Ook Micachu staat op zijn lijstje. “Ik vind haar een heel interessante muzikant”, zegt Landman. “Haar zelfgemaakte gitaren zien er nog wat hobby-achtig uit, maar ze is nog heel jong. Dat betekent ook dat ze nog weinig geld heeft. Ook Bill Callahan van Smog was geïnteresseerd, maar hij wilde iets wat ik helaas niet kan maken: een gitaar met roterende wielen. Er bestaan een viool uit de jaren twintig, met een soort vliegwiel als strijkstok. Zoiets wilde hij, maar dat is mechanisch, en dat is te moeilijk voor mij.”

De exclusieve gitaren voor muzikanten nemen een hoop tijd in beslag en zijn geen grote bron van inkomsten. Toch kan Landman leven van zijn gitaren. “Mijn inkomsten komen vooral uit andere projecten, veelal uit de kunsthoek. Ik word regelmatig uitgenodigd om lezingen te geven. Ik heb daarvoor tegenwoordig zelfs een echte boeker. Dat is leuk om te doen, ik word er een soort leraar door. Je kunt me ook boeken voor workshops. Samen met cursisten klus ik dan in twee uur dertig Moonswingers in elkaar. Ze zien er niet uit, maar het werkt wel.”

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12