Niet naar Pinkpop? Ga dansen in Dordrecht

Urban Explorers Festival steeds meer thuis in de stad

Marijke Ursem ,

Voor wie niet naar Pinkpop gaat is er dat weekend een alternatief: Urban Explorers. In hartje Dordrecht worden verschillende kunstvormen en muziekstijlen bij elkaar gevoegd en vormen samen een hip en alternatief dancefestival. “Ik denk dat er veel mensen voor William Basinski zullen komen”, voorspelt programmeur Wilbertjan Vlot.

Urban Explorers Festival steeds meer thuis in de stad

Vier jaar terug dook er een verrassend hip elektronica festival op in Dordrecht. Urban Explorers zoekt naar alternatieve electronica die niet allemaal geschikt is voor de dansvloer. En naast muziek zijn er allemaal kunstexposities. Destijds werd er wat onwennig op gereageerd, maar dat is nu wel anders. “Het wordt voor de inwoners van de stad steeds meer begrepen. Ieder jaar zijn er meer bezoekers. De vrijdag is meestal uitverkocht”, legt programmeur Wilbertjan Vlot uit. “Het festival is grotendeels gericht op de inwoners, maar er komen ook bezoekers uit de rest van het land. En zelfs uit het buitenland.”

Hij verwacht dat  die buitenlanders voornamelijk zullen komen voor de Amerikaanse multimuzikant William Basinski. “Dat is zo’n artiest die al meerdere albums heeft uitgebracht maar weinig optredens doet. Daar komen veel mailtjes van buitenlanders over binnen”, vertelt Vlot. Daarnaast komen onder andere The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, Buffalo Beats, Junior Boys en Mira Calix naar Dordrecht van 29 tot en met 31 mei.

Een afsluiter voor het festival was bewust niet geboekt. Om deze te vinden werd een wedstrijd uitgeschreven. Uit de veertien inzendingen werd het excentrieke Ruwedata gekozen. Het evenement is op verschillende locaties in de stad, waarvoor per locatie aparte toegangskaarten worden verkocht. Ruwedata speelt na Junior Boys. Vlot: “Vooral de kleine namen zijn in trek. Mensen gaan voor de spanning, voor iets wat ze nog niet kennen.” 

Naast muziek kent het festival ook expedities. Door middel van kunst en dans worden bezoekers door de stad geleidt.