Meer en grotere muziekacts op Oerol Meer en grotere muziekacts op Oerol

Cocorosie, Spinvis, maar ook Daily Bread en Dio

, Ron van der Sterren

Meer en grotere muziekacts op Oerol

Cocorosie, Spinvis, maar ook Daily Bread en Dio

Ron van der Sterren ,

Een concurrentiestrijd kun je het nog niet noemen, maar opvallend is het wel. Terwijl in Vlieland dit jaar een nieuw muziekfestival uit de zandgrond wordt gestampt, intensiveert een eiland verder het Oerol Festival haar muziekprogrammering, voor het eerst met redelijk bekende internationale groepen op de poster: Cocorosie en Hjaltalin.

Cocorosie, Spinvis, maar ook Daily Bread en Dio

Het wereldberoemde buitentheaterfestival Oerol pakt dit jaar groter uit met haar muziekprogrammering. Behalve Stef Kamil Carlens, Dio, Daily Bread en vaste bezoeker Spinvis zijn ook Hjaltalin en Cocorosie al bevestigd. In totaal spelen er rond de 70 muzikale acts tijdens het festival. Het is voor het eerst dat het festival namen van dit formaat in haar muziekprogramma heeft opgenomen.

Ere wie ere toekomt, dat is niet te danken aan een veel ruimer budget, maar vooral aan Harry Hamelink en Marcel Haug, die sinds vorig jaar de muziekprogrammering doen. Veel van de namen kwamen eerder voorbij op festivals die de twee programmeurs onder hun hoede hebben. Zo lanceerde Cocorosie zichzelf in Nederland op Motel Mozaique, het stadsfestival van Rotterdam, georganiseerd door Hamelink. "Ik kan niet ontkennen dat ik mijn contacten gebruik", grapt Hamelink.

Wel wil hij ontkennen dat de aanscherping iets te maken heeft met het nieuwe muziekfestival The Great Wide Open, dat dit jaar voor het eerst op Vlieland moet plaatsvinden. "Dat wordt vast een mooi muziekfestival. Wij proberen juist de muziek meer te laten integreren met het locatietheater van Oerol." Hamelink gaat te werk zoals hij dat ook bij Motel Mozaique doet: "Ik heb als redelijk groene Oerolbezoeker een heel gaaf bostheater ontdekt. Niets nieuws voor de organisatie, maar wel voor mij. Daar gaan we nu als variatie op het festivalthema 'Gras tussen de planken' met verschillende bands een serie 'Klanken tussen de planken' opvoeren." Wat het precies moet worden, wil Hamelink nog niet uit de doeken doen.

Waar Hamelink ook weinig over kan zeggen is het optreden van Zita Swoon frontman Stef Kamil Carlens. Hij stond vorig jaar met zijn band op Oerol en wilde dit jaar heel graag terugkomen in zijn eentje om "een paar dagen lang iets leuks te doen." Wat het precies wordt, weet Hamelink ook nog niet. "Maar ik heb er alle vertrouwen in."

Oerol is dit jaar van 12 tot en met 21 juni. Meer informatie vind je op de festivalwebsite.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12