Joris Voorn perst 100 tracks op twee schijfjes

DJ/Producer maakt vooruitstrevende mix-cd in Balance serie

Atze de Vrieze ,

Op zijn nieuwe mix-compilatie Balance 014 draait Joris Voorn maar liefst 105 tracks op twee cd's. “Ik draaide gewoon platen achter elkaar, en dat leverde alleen maar saaie mixen op”, zegt Voorn. “En dus ben ik heel anders te werk gegaan: ik heb kleine stukjes van tracks

DJ/Producer maakt vooruitstrevende mix-cd in Balance serie

105 tracks op twee cd’s: Joris Voorn kwam er ook pas achter toen hij het persbericht van zijn label zag. De dj/producer kreeg de opdracht een mix-compilatie te maken voor de serie Balance. Onder meer James Holden, Lee Burridge en Chris Fortier gingen hem voor. “Ik draaide gewoon platen achter elkaar, en dat leverde alleen maar saaie mixen op”, zegt Voorn. “En dus ben ik heel anders te werk gegaan: ik heb kleine stukjes van tracks gepakt, alleen de stukjes die ik echt interessant vond.”

Het doet denken aan de techniek die dj’s als Speedy J en Richie Hawtin toepassen: je draait geen tracks, maar alleen delen ervan. Zo kun je de baslijn van de ene track combineren met de drumbreak van een andere. “Zo draai ik in clubs ook vaak”, legt Voorn uit. “Maar dit is nog net wat gedetailleerder. Ik heb zelf loops en samples gemaakt van tracks die ik wilde gebruiken. Van sommige tracks heb ik maar minuscule stukjes gebruikt. Van een track van Ricardo Villalobos hoor je alleen twee seconden van het basloopje. Moeilijk was het niet, het ging heel organisch. Het was alleen ongelofelijk veel werk. Ik ben er vier maanden mee bezig geweest.”

De noodzaak om met iets bijzonders te komen voor een mix-cd is groter dan een paar jaar geleden, vindt Voorn. “Bijna elke set uit een club staat een week later ergens online. Er is een overvloed aan muziek op internet. Dat is niet perse erg, hooguit omdat mensen erachter komen dat je sommige platen wel erg vaak draait.” Met deze techniek is het mogelijk een veel gelaagder geluid te creëren, waarin veel meer gebeurt dan tijdens een normale dj-set. Maar waarom gebeurt dat dan eigenlijk niet in ‘normale’ dj-sets? “Dat is een goede vraag. Veel producties die je tegenwoordig in clubs hoort, zijn vrij eendimensionaal. Ook in mijn eigen dj-sets, dat geef ik toe. In een club ben ik niet bezig met mensen muzikaal opvoeden, dan wil ik ze gewoon een goede tijd geven.”

Die muzikale opvoeding op de compilatie zit vooral in de breedte. Cd 1 is nog te zien als een dansmix (zij het meer bedoeld voor de huiskamer), cd 2 is overduidelijk meer gericht op sfeer, met tracks van onder meer Poni Hoax, Flying Lotus en Radiohead. Zijn Balance mix rondde Voorn eind vorig jaar al af. Inmiddels zit hij opnieuw in de studio en heeft hij net een EP afgeleverd op zjin eigen Rejected label. “Down To Earth heet ie. Maar die is muzikaal niet zo interessant. Gewoon four to the floor.”

Balance 014 van Joris Voorn verschijnt op EQ.