Concerto neemt platenzaak van Moke-gitarist over

Band studio in voor opnames opvolger Shorland

Fiona Fortuin ,

24 mei zal zijn laatste werkdag zijn. Lucky Fonz III is uitgenodigd om op zijn 'afscheidsfeest' een instore te doen. En dan is de kleine platenzaak Phantasio in de Amsterdamse Jordaan niet langer meer van Phil Tilli. Twaalf jaar lang was de Moke gitarist mede-eigenaar van de cd-winkel, maar op 1 juni wordt zijn zaak overgenomen door Concerto.

Band studio in voor opnames opvolger Shorland

24 mei zal zijn laatste werkdag zijn, Lucky Fonz III is uitgenodigd om op zijn 'afscheidsfeest' een instore te doen. En dan is de kleine platenzaak Phantasio in de Amsterdamse Jordaan niet langer meer van Phil Tilli. Twaalf jaar lang was de Moke gitarist mede-eigenaar van de cd-winkel, maar op 1 juni wordt zijn zaak overgenomen door Concerto.

Tilli doet afstand van zijn zaak, beschouwt dat als iets positiefs. "Overal hoor je hoe platenzaken het loodje leggen, maar Phantasio blijft bestaan." Volgens Tilli is de overname het gevolg van een tweeledig probleem. "Door het instorten van de markt is sinds een paar jaar de winkel weer een hobby, want verdienen doe ik er niet meer aan. Als die-hard muziekliefhebber heb je dat ervoor over, zolang de zaak maar in stand wordt gehouden. Maar juist nu het nodig is om me er op inventieve wijze mee bezig te houden, lukt het mij qua tijd niet om er elke dag de schouders onder te zetten."

Dus werd Concerto-eigenaar Dick van Dijk benaderd. "We deden hem het voorstel om in te springen. Dat was misschien raar, gezien de situatie waar platenzaken in verkeren, maar wij wisten dat Dick, die net zo'n die-hard muziekliefhebber is, het zou kunnen en willen. Phantasio is niet alleen een cd-winkel, maar ook een ontmoetingsplek. Elf van de twaalf jaar heb ik fulltime achter de toonbank gestaan. Dat was elke dag feest. Vanaf vijf uur brachten vrienden en klanten altijd een sixpack bier en chips mee. Het is belangrijk dat dit soort plekken blijven bestaan."

Na overname zal de zaak verder doorgaan onder de naam Concerto's Phantasio. Daarbij zal het assortiment uitgebreid worden met klassiek, vinyl, films en concertkaartjes. Johannes Bulthuis zal de dagelijkse gang van zaken op zich nemen. Tilli is gevraagd om als ambassadeur betrokken te blijven. Wat dat dan precies inhoudt? "Ik wil graag mee blijven helpen met het organiseren van instores, indien nodig spring ik achter de toonbank en ik ben altijd bereid advies te geven. Na twaalf jaar identificeren mensen mij toch met de zaak. Zit ik in een café, dan komen mensen om twee redenen op me af. Of ze willen iets over Moke weten, of ze vragen of hun bestelling al binnen is. Dat zal niet snel veranderen, dat wil ik ook niet."

Tijd om te rouwen heeft Tilli overigens niet, want op de dag van overname reist hij met Moke naar Brussel. In ICP studio's zullen ze samen met producer Joeri Saal twee weken lang werken aan de opnames voor de opvolger van Shorland. "De afgelopen maanden hebben we elke dag van negen tot vijf in de oefenruimte gezeten, tenzij we moesten optreden natuurlijk. Hoe de nieuwe nummers klinken? We willen het eerst zelf op band horen, voordat we daar iets over zeggen. Maar tot nu toe is 'groots' het codewoord in de repetitieruimte. Halverwege juni komen we terug naar Amsterdam om in Studio 150 te mixen. Het is misschien wel goed om even uit de Jordaan te zijn, dan kan ik afstand nemen."

Het nieuwe album staat gepland voor september, in augustus zal de eerste single worden uitgebracht.