3VOOR12Draait (week 19): Esser, Thee Oh Sees, The Phantom Band 3VOOR12Draait (week 19): Esser, Thee Oh Sees, The Phantom Band

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

, Atze de Vrieze

3VOOR12Draait (week 19): Esser, Thee Oh Sees, The Phantom Band

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Atze de Vrieze ,

London Calling is amper achter de kiezen (The Phantom Band kwam uit de bus als redactiefavoriet), maar het werk in Hilversum gaat ook gewoon door. 3VOOR12 viel deze week voor de zomerpop van Esser en de garagerock van Thee Oh Sees.

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

Album van de week
Patrick Watson - Wooden Arms (Peacefrog/V2)

Single van de week
The Gossip - Heavy Cross (SonyBMG)

3FM Megahit
Daniel Merriweather feat. Whale – Change (SonyBMG)


Top 10

1. Esser – Braveface (album, Warner)
"Frisse jonge geschoren kop met nog frissere aanstekelijke muzikale ideeën." (Menno Visser)
"Stuiterplaat van evenzo stuiterende gekuifde held." (Eric Corton)

2. Thee Oh Sees - Help (In The Red/Konkurrent)
"Dit had ik nodig en volgens mij met mij nog veel meer mensen. Geweldig creatieve garage rock 'n roll." (Erik Zwennes)

3. The Phantom Band live op London Calling, 2-5-2009
"Introverte Schotten die prachtige muziek maken." (Fiona Fortuin)

4. De Kift vs Franz Ferdinand
"Franz Ferdinand covert De Kift, De Kift covert Franz Ferdinand." (Atze de Vrieze)

5. Asteroids Galaxy Tour live @ 3VOOR12 RADIO LIVE 
"Mooi vrouwmens Mette Lindberg sleept zich met verve door lome blazersgroove." (Eric Corton)

6. The Cool Kids and Don Cannon - Gone Fishing Mixtape (Online)
"Nog scherper, nog grappiger en nog inventiever beats." (Erik Zwennes)

7. The Paper Chase - Some Day This Could All Be Yours Vol. 1 (Southern/Konkurrent)
“Áááán dat ding en tergen die buren!!!!” (Eric Corton)

8. The Gossip – Heavy Cross (album: Songs For Men, SonyBMG)
"Beth Ditto blies je al niet zomaar omver, maar nu haar band ook niet meer." (Atze de Vrieze)

9. Fanfarlo - Reservoir (album, eigen beheer, gekocht op London Calling, ook via iTunes)
"Missing link tussen de stemmge kant van Beirut, het gedragen geluid van Arcade Fire en de liedjeskunst van Sufjan." (Menno Visser)

10. Yoshimi - Milkshakes At The Pizzeria
"Waarom hoor ik toch niets van je?" (Fiona Fortuin)


De lijstjes:


MENNO VISSER DRAAIT:

Jon Hopkins – Light Through The Veins (cds, Double Six/Munich)
Beter bekend als het vreemde openingsmuziekje van het laatste Coldplay album. Tijdloos modern klassiek van grote klasse, ook te gebruiken bij de verstrooiing van uw as.

Esser – Braveface (album, Warner)

Frisse jonge geschoren kop met nog frissere aanstekelijke muzikale ideeën.

Fanfarlo - Reservoir (album, eigen beheer, gekocht op London Calling, ook via iTunes)

Missing link tussen de stemmge kant van Beirut, het gedragen geluid van Arcade Fire en de liedjeskunst van Sufjan... een beetje alternatieve platenzaak heeft nu aan een half oor genoeg.


JONA ROVERS DRAAIT:

Incarcerate & Internal Torture - Butchered Feastings Of Morbid Intentions (split, Reverb Productions, november 2008)
Incarcerate uit Maleisië opent al heerlijk lomp en bruut, maar van het navolgende Internal Torture krijg ik werkelijk kippenvel. De onaards lage brul, de ratelende drums en krachtige gitaren blijken uitstekende vehikels om de groovende waanzin vorm te geven. Wat een band!

Hiroshima Will Burn - To The Weight Of All Things (album, Lacerated Enemy, 11 april 2009)
Een beetje vreemde eend in de bijt op dit verder louter in brute death metal gespecialiseerde label, en wel omdat Hiroshima Will Burn elementen uit allerlei stijlen samensmelt tot een eigen geluid vol verassingen. Luister naar de machtige riffs in ‘In Voluptate Mors’ of naar de uit de hand gelopen jam-sessie in ‘Laberinto’, en ineens lijken de Decrepit Birth en Necrophagist invloeden uit andere nummers weer heel ver weg. Een muzikale kameleon met kwaliteit.

Soul Demise - Acts Of Hate (album, Remission Records, 17 april 2009)
Haha, ik heb smalijk gelachen bij het horen van dit album; niet omdat het belabberd of hilarisch zou zijn, maar omdat sommige nummers wel zo regelrecht gejat zijn, dat je je afvraagt hoe de band denkt hier ooit mee weg te kunnen komen. ‘Acts of Hate’ lijkt een eerbetoon aan At The Gates, en bij sommige nummers kan je echt exact aanwijzen op welke nummers ze gebaseerd zijn – met als toppunt ‘Evidence Of Spoken Words’. Hoe durven ze! Maar als groot At The Gates fan zie ik hier een soort compilatie van hun oeuvre in, en mede door de vergelijkbare productie en zangstijl doet Soul Demise een oude liefde herleven.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Thee Oh Sees - Help (In The Red/Konkurrent)
Ja, JA, JAAAAA... Dit had ik nodig en volgens mij met mij nog veel meer mensen. Geweldig creatieve garage rock 'n roll. Die ene van Lighting Bold doet serieus over zijn drieduizendste zijproject en heeft inderdaad goud in handen. Wat een heerlijk album voor alle onbestemde momenten in overige uren in een dag.

The Cool Kids and Don Cannon - Gone Fishing Mixtape (Online)
Gewoon weer The Cool Kids, terwijl er weinig gewoon is aan het duo. Nog scherper, nog grappiger en nog inventiever beats. Ze spelen met enkele decennia hiphophistorie dus wees voorbereid op grappige Dre-pianootjes maar net zo goed minimalistische tik-tak-producties. Doet het ook goed op een zomers-zweterig strand of stadspark.

Skinto - Roekeloos mixtape (Online)
Afgelopen weken zo van genoten dat de Hollandse Nieuwe nog een bijzondere vermelding verdient. Verplichte kost voor iedereen die benieuwd is waar Amsterdam nog mee gaat komen in 2009 en daarna. Spitten zit Skinto in het bloed en met bizarre beats (kerstbelletjes, dub, ravebeats etc) is dit ideale fiets, auto of treinmuziek.


ERIC CORTON DRAAIT:

Esser – Braveface      
Stuiterplaat van evenzo stuiterende gekuifde held. Wat is Headlock een sleper van jewelste. Zou wel een hitje van deze zomer kunnen zijn.(Ook al primeurden wij deze track al in de winter van 1977 geloof ik)

The Asteroids Galaxy Tour live @ 3VOOR12 RADIO LIVE
Mooi vrouwmens Mette Lindberg sleept zich met verve door lome blazersgroove. Heb maar 3 nummers meegekregen, maar dat was voldoende voor een buiging van mijn kant.

Black Flag - Six Pack
     
Heb mezelf even op non alcohol gezet voor een tijdje. Soms is dat even beter… Werd hiermee wakker in m’n hoofd. Ziek.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

De Kift vs Franz Ferdinand
Franz Ferdinand covert De Kift, De Kift covert Franz Ferdinand. Franz Ferdinand doet Heisa Ho (van Hoofdkaas) in een trage dubversie. Zoiets probeerden ze al voorzichtig op hun eigen album, maar in zijprojecten en b-sides gaan ze veel verder. De Kift op zijn beurt blijkt een puike Love & Destroy in zich te hebben, vrij vertaald als Liefde & Puin. Voor zover we van een strijd mogen spreken, winnen de Noord-Hollanders het van de Schotten. Beide nummers zijn te horen in de 3VOOR12 Draait podcast.

Beirut vs Healt live @ Paradiso 05-05-2009
Twee vliegen in één klap dinsdag in Paradiso. Eerst balkanchansonier Beirut met zijn blazersensemble, en daarna de onvolprezen herriemakers van Health. Het werd een walk-over voor de laatste. Beirut was bij vlagen mooi, maar meer slordig en weinig spannend. Health toonde zich opnieuw de grote rekenmeesters van de precisienoise. Nog een geluk dat ze niet tegelijk speelden, want dan was die arme Zach Gordon volledig weggeblazen.

The Gossip – Heavy Cross (album: Songs For Men, SonyBMG)
Om eerlijk te zijn, had ik niet gedacht dat The Gossip ooit nog met iets zou komen dat ook maar in de buurt zou komen bij Standing In The Way Of Control. Maar daar is ie dan, de ijzersterke nieuwe single van The Gossip, geproduceerd door Rick Rubin. Beth Ditto blies je al niet zomaar omver, maar nu haar band ook niet meer. Terechte single van de week. 


FIONA FORTUIN DRAAIT:

The Paper Chase - Some Day This Could All Be Yours Vol. 1 (Southern/Konkurrent)
Zolang Modest Mouse met niets nieuws op de proppen komt, vermaak ik me prima met deze intense rommelderammelband.

Yoshimi - Milkshakes At The Pizzeria

Beste Yoshimi, mijn aanbod geldt nog steeds, geef me die kans. Waarom hoor ik toch niets van je?

The Phantom Band live op London Calling, 2-5-2009
Mooiste van heel London Calling stond zaterdagavond vroeg op het podium: introverte Schotten die prachtige muziek maken.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Thee Oh Sees - Help (In The Red/Konkurrent) 
Meneer van Lighting Bolt doet het even wat rustiger en ouderwetser met een van zijn andere projecten. Bijna net zo lekker als het moederschip. Minder oergevoel, maar betere liedjes. Opzwepend en opbeurend; lekker hoor!

Isis - Wavering Radiant (Conspiracy/Konkurrent) 
Een van mij favoriete harde bands. Traag, meeslepend en treurig. Denk aan een muzikale variant van onweer,storm en duisternis. 

Phantom Band live @ London Calling 
Vriendelijke Schotten die plechtig beloofden volgde keer wel een liftsessie te doen. Nu gaven ze eerst een erg goede "normale" show in Paradiso. Alsof mijn platenkast werd omgegooid. Krautrock, indie en depri liedjes gespeeld met een goed humeur. Volgens mij moet ik snel weer naar Schotland...

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12