3VOOR12Draait(week 18): Jiggy Dje, Jesse Dee, The Horrors

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Redactie 3VOOR12 ,

We zitten met zijn allen al twee dagen op London Calling, maar toch viel erg genoeg te draaien deze week. Met deze week als absolute nummer 1: onze eigen concertregistratie van Jiggy Dje.

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


Album van de week
Johan - 4 (Excelsior/V2)

Single van de week
Phoenix - Lisztomania (Ghettoblaster/V2)
 

Top 10

1. Jiggy Dje albumpresentatie @ De Kelder, Amersfoort 25 april 2009
“Met andere woorden: het was een memorabele hiphopavond in Amersfoort zaterdag.” (Atze de Vrieze)
“Kan het nog beter?” (Erik Zwennes)
“Zo "erop", zo erbij, zo live krijg je het never nooit niet met een crane in de Alpha.” (Ron van der Sterren)
“Dit is een hit! Typisch geval van: had ik bij moeten zijn.” (Marijke Ursem)

2. Jesse Dee - Bittersweet Batch (album, Munich)
“Ook hij is een jonge, blanke kerel met een zwart hart.” (Atze de Vrieze)
“De retro-r&b-soul-revival blijft mooie albums opleveren” (Bart Snoeren)


3. The Horrors - Primary Colours (XL Recordings/V2)

“Erg benieuwd of ze ook live zo intimiderend zijn.” (Fiona Fortuin)
“Nog steeds vol pathos, overgave en grootse gebaren...in a good way.” (Erik Zwennes)


4. Japandroids - Post-Nothing (Unfamiliar)
“Heerlijk opzwepend duo uit Canada. Teveel bekkens volgens sommige collega's, lekker fel en scherp volgens mij.” (Stephan van Peursem)
“Ik ben er nog niet uit welk motto ik nou het beste bij deze Amerikaanse garage/noise band vindt passen.” (Fiona Fortuin)


5. Waxdolls – High Speed Killer Ride (album, Sputnik/PIAS)
“Dancerock zoals Soulwax het bedoeld heeft.” (Menno Visser)
“Zo hoor ik ze graag.” (Marijke Ursem)


6. Golden Silvers - True Romance (album, XL/V2)
“De Golden Silvers blijven een van de leukste nieuwkomers van het jaar.” (Bart Snoeren)

7. Mastodon  -  Crack the Skye  (album, Riprise/Warner)
“Áááán dat ding en tergen die buren!!!!” (Eric Corton)

8. NIN access app voor de iPhone
“Alles wat je wil van NIN altijd binnen handbereik! Wat nou cd?” (Ron van der Sterren)

9. Yoshimi - Milkshakes at the Pizzeria (album, Tocado/Sonic Rendezvous)

“Dit kan alleen maar het begin van iets heel moois zijn. Wat een speels, creatief en inventief debuut.” (Erik Zwennes)

10. St Vincent - Actor (4AD/V2)
"Ze slaat me met deze plaat prettig om de oren met intelligente liedjes die nergens arty of moelijk worden, maar toch niet te makkelijk zijn." (Stephan van Peursem)
 

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:


Jesse Dee - Bittersweet Batch (album, Munich)
We kenden al soulboy Eli 'Paperboy' Reed uit Boston, maar zijn stadgenoot Jesse Dee is misschien nog wel getalenteerder. Ook hij is een jonge, blanke kerel met een zwart hart. Zijn debuutalbum Bittersweet Batch telt opvallend veel sterke liedjes. Vorige week was ie in Vrije Geluiden.

Passion Pit - The Reeling (single)
Ze zijn de grote afhakers op London Calling komend weekend, maar eigenlijk horen ze daar ook helemaal niet thuis. Passion Pit is namelijk een elektronisch indiebandje uit Massachusetts. Ze leverden al eerder een mooie single met Sleepyhead, maar deze is nog wat dansbaarder. Een soort Hot Chip als vijfkoppig monster met los-vaste stemmen en een tik van de eurodiscomolen. 

Jiggy Djé live @ De Kelder, Amersfoort 25-04-2009
De bas trilde zo hard dat het statief stond te shaken en het publiek vooraan ging zo hard los dat ik na tien seconden al met de camera het podium op geklommen ben. Met andere woorden: het was een memorabele hiphopavond in Amersfoort zaterdag. Zo'n avond dat iedereen present was: DAC, Spacekees, Turk, FS Green, Sir OJ, Pete Philly, State, Lijn5, 3VOOR12 en de complete 16-jarige jeugd uit Amersfoort en beyond. Voor twijfelaars: oordeel zelf.


ERIC CORTON DRAAIT:


Haunts  -  Haunts (album, Black Records)
Debuutplaat van een debuutband die tourt met White Lies en soms de Eagles of Death Metal. “Live Fast, Die Young” is de eerste en hoog energieke single en de rest knalt ook ballen…Echt heel erg goed.(op die White Wedding cover na dan jongens..Het zij jullie vergeven..).

The Sheer – Here and Now and Long Before  (album, PIAS)
Waarschijnlijk even schrikken voor de fans van deze britpoppende partysquad uit Haarlem. Ingetogen, verhalender,diepzinniger misschien en voorzien van soms een absolute Americana soundsaus..Zanger Bart is de klaaglijkheid niet kwijt maar is op deze plaat meer Young dan Gallagher. Geef hem een paar luisterbeurten..Mooi.

Mastodon  -  Crack the Skye  (album, Riprise/Warner)

Veel Mastodonfans waren bang voor de samenwerking met Brendan O’Brian (Stone Temple Pilots, Pearl Jam,Incubus, Springsteen) en daar hebben ze zich wat mij betreft in vergist. Crack the Skye is een hoogmelodische, goeie en van echte gitaarsoloknallers doorregen plaat geworden die zeker niet bij de eerste keer de volle wasdom bereikt. Oftewel: Áááán dat ding en tergen die buren!!!!


MENNO VISSER DRAAIT:

Blue Roses – Doubtful Comforts (single, XL/V2)
Melodramatische Britse folkpop. Klein, lief, breekbaar,  mooi.

Team Waterpolo – Letting Go (single, Epic/Sony)
Britpop zoal Britpop bedoeld is. Op London Calling dus.

Waxdolls – High Speed Killer Ride (album, Sputnik/PIAS)
Dancerock zoals Soulwax het bedoeld heeft.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Roadburn, zaterdag 25 april 2009
Mooi was Six Organce of Admittance, verrassend waren de Japanners waarvan me de bandnaam even is ontschoten en intens was Neurosis. Prachtige dag was het!

Japandroids Post-Nothing (album, Unfamiliair)
Zeg je nee, dan krijg je er twee. Of iets van: Presteren doe je met zijn twee. Ik ben er nog niet uit welk motto ik nou het beste bij deze Amerikaanse garage/noise band vindt passen. Ik denk er nog eens over na terwijl ik naar hun kekke debuut luister. 

The Horrors - Primary Colours (album, XL Recordings/V2)
Album is pas uit, maar NU al grijsgedraaid. Rest mij alleen nog te wachten op The Horrors tot ze naar Nederland komen. Erg benieuwd of ze ook live zo intimiderend zijn.
http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/41889660


JONA ROVERS DRAAIT:

Abysmal Torment – Omnicide (album, Brutal Bands)
…en daags na het uitbrengen van de promo lekte het hele album van Abysmal Torment uit. Waar ik ze in mijn Draait van week 15 nog het voordeel van de twijfel gaf, neem ik dat na het horen van het hele album terug. Het is een beetje een lijpe CD geworden, met te weinig samenhang en een leeg geluid. Zonder nu tekort te doen aan de positieve lading die de Draait lijstjes normaliter hebben, stelt ‘Omnicide’ me teleur.

Led Astray op Houten Death Fest (live, Chipolata, 24 & 25 april)
Voor het eerst een tweedaagse editie, waar mijn band zelf aan mocht bijdragen. Wat een dolenthousiast, jong publiek! Maar liefst drie fans vroegen om drumstokken, het moet niet gekker worden. Verder veel uitstekende bands, waarbij het Zwitserse Amagortis en het Italiaanse Septycal Gorge maar weer eens lieten zien hoe trots wij Europeanen mogen zijn op onze scene.

Nailed Shut - Indecent Disposal (album, eigen beheer)
Waarom ze geen label hebben weet ik niet, want deze mannen smeden hun dode metaal alsof het winegums betreft, zo soepel.


BART SNOEREN DRAAIT:

Jesse Dee - Bittersweet Batch (album, Munich)
De retro-r&b-soul-revival blijft mooie albums opleveren: na Eli "Paperboy" Reed vorig jaar en recenter Black Joe Lewis, is het nu de beurt aan Jesse Dee. Prachtig!

Hockey - Too Fake (single, Capitol/EMI)

Fantastische niets-aan-de-hand single

Golden Silvers - True Romance (album, XL/V2)
De Golden Silvers blijven een van de leukste nieuwkomers van het jaar.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Jiggy Dje albumpresentatie @ De Kelder, Amersfoort 25 april 2009
De beste hiphopplaat van het jaar gepresenteerd in Keitje met een toppubliek en bizar veel hoofdrolspelers aanwezig! Kan het nog beter? Ja, want 3VOOR12 heeft het gefilmd en zet het NU online! Zeg JEEEEEEEEE!

The Horrors - Primary Colours (XL/V2)
Het is heel cool om de eerste Horrors plaat kut te vinden. Bij mij stond 'ie in het jaarlijstje en ik draai 'm nog steeds vaak. Sheena Is A Parasite is een van de hardste nummers en clips van de jaren '00. Plaat nummer twee is anders, maar eigenlijk helemaal niet zo veel. Nog steeds vol pathos, overgave en grootse gebaren...in a good way. Maar nu met toffe Portishead diepte dankzij producer Geoff Barrow. Wederom jaarlijstjesmateriaal!

Yoshimi - Milkshakes at the Pizzeria (Tocado/Sonic Rendezvous)
De Hollandse Nieuwe van enkele weken geleden heeft zijn langspeler af. 9 mei presenteert hij de plaat op zijn 20e (!) verjaardag in Exit. Dit kan alleen maar het begin van iets heel moois zijn. Wat een speels, creatief en inventief debuut. Vanaf aanstaande maandag op de Luisterpaal.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

NIN access app voor de iPhone
Jaja, ik moet niet overdrijven met die Apps voor de telefoon. Dit is de laatste, promise. Maar geloof me, als je nog niet dacht dat MUPPS straks iets kan worden, check dan die gratis App van Nine Inch Nails voor de gein even. Goud voor de fan. Alles wat je wil van NIN altijd binnen handbereik! Fans om de hoek zijn zo gespot in de kroeg als je dat wil. En luister je helemaal suf aan oude en nieuwe tracks en kijk je scheel aan freaky clips. Wat nou cd?

Hanne Hukkelberg - Blood From A Stone (album, Nettwerk/Munich)
Wij liefhebbers verschillen van mening. Toch is Hanne Hukkelberg met Emiliana Torrini vergelijken hetzelfde als Rammstein naast Tool leggen. Ik vind Emiliana live veel leuker, maar Hanne is op haar albums mystieker en daarmee voor mij spannender en minder grijpbaar. Ook nu weer. En daar hou ik van.

Jiggy Dje albumpresentatie @ De Kelder, Amersfoort 25 april 2009
Ik zou filmen. Had er zin in. Maar zat ziek thuis. FOK! Misschien wel een van de tofste concertregistraties van 3VOOR12. Zo "erop", zo erbij, zo live krijg je het never nooit niet met een crane in de Alpha. De Kelder in Amersfoort was de plek! See for yourself. En proost Jiggy!


MARIJKE URSEM DRAAIT:

Jiggy Dje albumpresentatie @ De Kelder, Amersfoort 25 april 2009
3VOOR12 was er bij en ik heb zelden zo’n vette concertregistratie gezien. Dit is een hit! Typisch geval van: had ik bij moeten zijn.

Phoenix – Lisztomania
Vorige album heb ik nog steeds wel eens op staan en deze nieuwe single mag er ook best zijn. Prima liedje. Volgende week single van de week!

Waxdolls – High Speed Killer Ride (album, Sputnik/PIAS)
Zo hoor ik ze graag. Of zoals ze zelf schrijven in hun bio: “Two boys and some toys, that's all we need.”


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Japandroids - Post-Nothing (Unfamiliar)
Heerlijk opzwepend duo uit Canada. Teveel bekkens volgens sommige collega's, lekker fel en scherp volgens mij.
Nog niet uit in Nederland voorlopig. Gelukkig is er de luisterpaal...

St Vincent - Actor (4AD/V2)
In mijn belving maakte St Vincent moeilijke meisjes muziek. Neuzelplaten...Ik had het fout, ik verwarde haar waarschijnlijk met iemand anders. Maakt niet uit, ze slaat me met deze plaat prettig om de oren met intelligente liedjes die nergens arty of moelijk worden, maar toch niet te makkelijk zijn.
 
Black Dice - REPO (Paw Tracks/Konkurrent)
Eigenlijk was dit album van mijn favoriete New Yorkse noise  combo in het begin wat teleurstellend. Humor en popmuziek vormt meestal geen goede combinatie, humor en noise al helemaal niet wat mij betreft. Daardoor kwam ik er in het begin niet echt in bij deze plaat. De intensiteit en overdonderend geluidsterreur van de vorige albums zijn weg. Daarvoor is lucht in de plaats gekomen. Op zich fijn en veel toffe tracks op de plaat, maar helaas zijn dingen des te beklemmender als je geen lucht krijgt. Toch blijft ik deze plaat maar draaien omdat je nooit een band moet afschrijven op een minder album. En zelfs op een minder album is Black Dice beter dan 90 procent van de acts.