3VOOR12 Draait (week 21): Fakkelbrigade, Grizzly Bear, Tartufi

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Redactie 3VOOR12 ,

We keken er al weken naar uit: het album van Fakkelbrigade. En nu ´ie er is kunnen we er niet vanaf blijven. Ook hebben we een videoregistratie gemaakt van de presentatie in Hedon, binnenkort te zien op de site. Luister nu naar Colucci Era, en naar alle andere dingen we wij deze week hebben gedraaid.

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Album van de week:

Fakkelbrigade - Colucci Era (TopNotch/Universal)
3VOOR12 Single van de week:
Peter Fox - Haus Am See (Downbeat/Warner)
3VOOR12.TV Clipper
Placebo – For What It’s Worth (Dreambrother/PIAS)
3FM Megahit
John Legend - This Time (Sony)


TOP 10:


1 Fakkelbrigade - Colucci Era (TopNotch/Universal)
“Een beetje polsstokhoogspringer is niet bang voor een recordhoogte. Maar alleen de echt goede krijgt het voor elkaar er overheen te springen en op de weg terug naar beneden de lat nog een paar centimeter hoger te leggen.” (Atze de Vrieze)
“Next Level! Laten we het daar voor nu even op houden.” (Erik Zwennes)

2 Grizzly Bear – Veckatimest (album, Warp/Rough Trade)
“Vergeet mijn pleidooi voor The Invisible van vorige week. Ik heb dit jaar nog niets beters gehoord dan Grizzly Bear en betwijfel of dat nog gaat gebeuren.” (Ron van der Sterren)
“Draai opeens de vorige albums van Grizzly Bear bijna niet meer omdat dit album gewoon nog veel mooier en beter is.” (Stephan van Peursem)

3 Tartufi - Nests Of Wave And Wire (Southern/Konkurrent) “Meeslepend en irritant. Pretentieus en gevoelig. Vliegt alle kanten op.” (Stephan van Peursem)
“Zorg dat je het niet aan je voorbij laat gaan, echt een verrassende aanrader voor de avonturist.” (Erik Zwennes)

4 Le Le - Luxebene (album: Not An Album, Magnetron)
“Zouden ze dit op de grote boze dagradio aandurven? Broek uit tieten!” (Atze de Vrieze)

5 Patrick Watson - Wooden Arms (album, Secret City/V2)
“Ja, ik consolideer, ik ga voor muzikale duurzaamheid. Call it saai, call it voorspelbaar, maar ook Patrick Watson blijft fier overeind.” (Ron van der Sterren)

6 Major Lazer – Hold the Line (album: Guns Don't Kill People, Lasers Do, V2)
"Ik kan hier allemaal mooie termen als vette beats en pompende bassen tegenaan gooien maar in principe bedoel ik: handjes omhoog en stampen maar!" (Marijke Ursem)

7 Kiss - Lick It Up
"Nederland onthutst door de breuk van Jan & Yolanthe. Al maakt het het diepe gat in de Nederlandse pop er niet minder zwart van, deze twintigers zijn in de bloei van hun leven, voor hun is liefde nog een woestijn van brandend verlangen. Ga je gang, lick it up, it’s allright." (Fiona Fortuin)

8 Jason Lytle - Yours Truly, The Commuter (album, Anti/Epitaph)
"Ex-Grandaddy frontman prachtig weifelend op synthesizers waar de draadjes aangetast worden door het natuurschoon." (Menno Visser)

9 3VOOR12.TV Pinkpop sfeerfilmpjes en sessies
“Heerlijk om al die mensen weer in poncho´s en op regenlaarzen door de blubber te zien gaan.” (Marijke Ursem)

10 Infected Disarray - Disseminating Obscenity (album, Unique Leader Records, 15 mei 2009)
Tamelijk briljante CD, met minstens zo briljante songtitels zoals: “Pre-natal Excavation of Diseased Ovarian Atrocity, Demonstrating the Necessity for Extreme Prejudicial Infanticide Within the Vomit Filled Womb”. Dus.” (Jona Rovers)


DE LIJSTJES:


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Fakkelbrigade – Colucci Era (album, Top-Notch/Universal)

Een beetje polsstokhoogspringer is niet bang voor een recordhoogte. Maar alleen de echt goede krijgt het voor elkaar er overheen te springen en op de weg terug naar beneden de lat nog een paar centimeter hoger te leggen.

Le Le - Luxebene (album: Not An Album, Magnetron)
Interne strijd hier op de 3VOOR12 redactie. Is nou Luxebene of Kni Kna Knallen de hit van de nieuwe Le Le liedjes. Uitgemaakte zaak wat mij betreft: Luxebene is plat en overduidelijk gemaakt op een zelfoverschattend snuifje te veel, maar wel onweerstaanbaar catchy. Zouden ze dit op de grote boze dagradio aandurven? Broek uit tieten!

Black Moth Super Rainbow – Eating Us (album, Memphis Industries/V2)
Een soort shoegaze Air, dit bandje uit Pittsburgh. Ze hebben al drie eerdere albums op hun naam, maar die zijn mij nooit opgevallen. Benieuwd of deze plaat ook tot een enkele liefhebber beperkt blijft, of dat we er meer van gaan horen.

MENNO VISSER DRAAIT:

The Mae-Shi (live@ bovenzaal Paradiso, 19 mei
)

Knotsgek en inspirerend. Heb al duizenden concerten gezien, maar nog nooit eentje waarbij een parachute over het publiek werd uitgerold. Unieke band uit L.A. die iedereen op de knieeen kreeg met hun vernuftige poppy ADHD-indierock.

The Moi-Non Plus Remixed (Subbacultcha boekwerk met cd)
Prachtig vormgegeven tijdschrift met kunstfoto's gebaseerd op het kammetje van de Moi Non Plus en als bonus een remix-cd van The Moi Non Plus. Bewaaritem.

Jason Lytle - Yours Truly, The Commuter (album, Anti/Epitaph)
Ex-Grandaddy frontman prachtig weifelend op synthesizers waar de draadjes aangetast worden door het natuurschoon. Mooi in zijn menselijkheid.

JONA ROVERS DRAAIT:

Awaiting The Autopsy - Couldn't Tell The Bodies Apart (album, Amputated Vein Records, 29 april 2009)

Wat een rijkdom voor de fans van extreme muziek de laatste weken! Neem nu dit Duitse drietal: ze zetten een energiek half uur weldoordachte en dik geproduceerde death metal/deathcore neer, vol vette breakdowns en pakkende grooves. Loodzwaar en ijzersterk.

Esophagus - Pulverized By Misanthropic Behavior (demo, eigen beheer, maart 2009)
Esophagus wordt aangekondigd als “slamming brutality straight from Chile!” en meer is er ook echt niet over te zeggen. Ritmisch beukende slams met een lichtelijk gaar demo-geluid, in de beste Visceral, Gorevent of Cephalotripsy traditie, heerlijk! Met de huidige hype rond dit soort bandjes verwacht ik dat Esophagus niet lang op een label zal hoeven wachten. Kom maar op met die full length!

Infected Disarray - Disseminating Obscenity (album, Unique Leader Records, 15 mei 2009)
Na nog een verontschuldigend mailtje over extra opgelopen vertraging door bandleider Tom B. issie er dan toch echt, ruim tweeëneenhalf jaar na de eerste berichten over de opgenomen drums voor het ‘nieuwe’ album. Er hebben intussen al twee spookversies van ‘Disseminating Obscenity’ op internet gecirculeerd omdat mensen blijkbaar echt niet konden wachten (waaronder ik, zie mijn draait 44 van 31-10-2008). Maar deze week plofte de heuse versie op de deurmat, met een gratis sampler ter compensatie voor het geduld, en gelukkig overtreft ‘ie alle eerdere versies ruimschoots. Dit is brute death metal van de extreemste soort: zonder enkel rustpunt, met zwaar gestoorde zang, een onmenselijk hoog speeltempo en massief granieten nummers volgestouwd met snerpende, pompende en blazende riffs. Tamelijk briljante CD, met minstens zo briljante songtitels zoals: “Pre-natal Excavation of Diseased Ovarian Atrocity, Demonstrating the Necessity for Extreme Prejudicial Infanticide Within the Vomit Filled Womb”. Dus.

MARIJKE URSEM DRAAIT:

3VOOR12.TV Pinkpop sfeerfilmpjes en sessies

Volgende week vertrekken we met de hele redactie weer naar het prachtige Landgraaf en ik heb er mega veel zin in. De voorbereidingen zijn in volle gang en met deze filmpjes er bij kom ik nog meer in de stemming. Heerlijk om al die mensen weer in poncho´s en op regenlaarzen door de blubber te zien gaan. Laat het maar snel volgend weekend worden, ik ben er klaar voor! Maar dan hopelijk wel met een stralend zonnetje natuurlijk..

Major Lazer – Hold the Line (album: Guns Don't Kill People, Lasers Do, V2)
Onafgebroken kan ik hier naar luisteren. Ik kan hier allemaal mooie termen als vette beats en pompende bassen tegenaan gooien maar in principe bedoel ik: handjes omhoog en stampen maar! Dansen tot je niet meer kunt staan!

Skunk Anansie in Paradiso
Om te zeggen dat dit het beste nieuws is in jaren, is een beetje overdreven, maar ik heb wel even een vreugdedansje gedaan toen ik dit las. Van Skin solo ben ik niet zo´n fan, maar ik heb mijn vriendje geïnstrueerd dat hij voor ons even kaarten gaat kopen. Hier moet ik bij zijn!

ERIK ZWENNES DRAAIT:

Fakkelbrigade - Colucci Era & presentatie in Hedon, Zwolle 21 mei 2009 (Top Notch/Universal)

Next Level! Laten we het daar voor nu even op houden. Ga die plaat beluisteren en zeer binnenkort de beelden van de albumpresentatie bekijken op 3VOOR12TV. De ZW is weer aan de top!

Tartufi - Nests Of Waves And Wire (Southern/Konkurrent)
Tartufi bestaat uit Lynne Angel en Brian Gorman uit San Francisco. Op hun plaat komen invloeden als No Age, Clap Your Hands Say Yeah en Wolf Parade samen. Zorg dat je het niet aan je voorbij laat gaan, echt een verrassende aanrader voor de avonturist.

Fink - Sort Of Revolution (Ninja Tune/PIAS)
De titel van Fink's nieuwste zegt het eigenlijk al: geen gigantische revoluties, stijlveranderingen of wereldschokkende keuzes. Nee, Fink heeft 'gewoon' weer een bijzonder fijne plaat gemaakt voor ochtenden, avonden, sexy time en studieperikelen.

RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Grizzly Bear – Veckatimest (album, Warp/Rough Trade)

Vergeet mijn pleidooi voor The Invisible van vorige week. Ik heb dit jaar nog niets beters gehoord dan Grizzly Bear en betwijfel of dat nog gaat gebeuren.

Patrick Watson - Wooden Arms (album, Secret City/V2)
Ja, ik consolideer, ik ga voor muzikale duurzaamheid. Call it saai, call it voorspelbaar, maar ook Patrick Watson blijft fier overeind, zeker met concerten in Nederland in aantocht. Zou ik weer twee keer gaan?

Sonic Youth - The Eternal
Eternal is wel erg lang, maar als je in je jonge jaren wringt als een vijftien keer gedraaide handdoek, hoef je dat alleen maar vast te houden om twintig jaar later misschien niet meer een heel verrassend, maar wel nog steeds een ongelofelijke eigen, eigenwijs en heerlijk dwars geluid te produceren. En dat is precies wat Sonic Youth laat horen op The Eternal, die er over een maand al is.

FIONA FORTUIN DRAAIT:

Kiss - Lick It Up

Nederland onthutst door de breuk van Jan & Yolanthe, met een begrijpelijke officiële reactie van Balkenende: “Ik ben verrast, dit is erg jammer om te horen”, maar het paar zelf zag het al lang en breed aankomen. Al jaren werd er wat afgekust met derden. Al maakt het het diepe gat in de Nederlandse pop er niet minder zwart van, deze twintigers zijn in de bloei van hun leven, voor hun is liefde nog een woestijn van brandend verlangen. Ga je gang, lick it up, it’s allright.

The Beatles – Strawberry Fields Forever
Ontroerende beelden van vrijgezel boer Johannes met Yvon Jaspers achterop zijn karretje. Beide zijn klein genoeg om licht gebukt onder de bakken met aardbeien door te rijden. Die aarbeien zijn zijn alles. De plek waar hij alle dagen van de week doorbrengt, waar hij zijn eerste kus heeft gehad. Zo kunstmatig zijn fruit bloeit, verlangt hij al jaren naar de eeuwige liefde. Wie neemt hem mee op tennisvakantie?

Delsin 2.0
Muziek kan op verschillende manieren een zalvende werking bieden. Delsin zorgt voor een trots gevoel. Op de Luisterpaal nu een fijne verzamelaar van een bijzonder Nederlands label. Luister en snap waarom: het is een en al kwaliteit. Favorieten: Quince en Red Shape.

STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Tartufi - Nests Of Wave And Wire (Southern/Konkurrent)

Meeslepend en irritant. Pretentieus en gevoelig. Vliegt alle kanten op, soms ook kanten die ik liever niet had gehoord, maar wat een intrigerende plaat die alsmaar beter wordt!

The Meters - Wichita Lineman
Kocht ik een fijne Meters cd voor in de auto op vakantie, staat opeens een van mijn all-time favorite nummers op de cd. Mijn vakantie kon niet meer kapot. Vond het nummer in zijn vele gedaanten vaak al prachtig, deze ik ook weer mooi. The Meters rule, Wichita Lineman is prachtig.

Grizzly Bear – Veckatimest (album, Warp/Rough Trade)
Draai opeens de vorige albums van Grizzly Bear bijna niet meer omdat dit album gewoon nog veel mooier en beter is. En die vorige albums waren al zo goed...